20 d’abr. 2015

"Ja n’estem TTIPs"

Milers de persones es van manifestar ahir a Barcelona en contra del tractat per al lliure comerç i la inversió (TTIP) entre Estats Units i Europa. L’acte formava part d’una convocatòria internacional on hi participaven més de 400 ciutats d’arreu del món. 

 Unes 30.000 persones es van manifestar a Barcelona contra el TTIP Brais G. Rouco

Alba López
LaDirecta.Cat 19/04/2015

Rere el lema de “les persones i el planeta abans que el capital”, vora 30.000 persones, segons l’organització, es van manifestar ahir a la tarda a Barcelona en contra de l'Associació Transatlàntica per al Comerç i la Inversió (TTIP per les sigles en anglès).

Si els acords, que s’estan duent de manera secreta entre els Estats Units i la Comissió Europea, prosperessin, podria significar una greu rebaixa de tots els drets socials, ja que es tracta d’homogeneïtzar legislacions i normatives de cara a ampliar el mercat d’una banda i l’altra de l’Atlàntic. Les negociacions, segons explicava un dels representants de la campanya No al TTIP a Catalunya, Carles Seijó, “sempre aniran a la baixa”, sobretot pel que fa a drets laborals i mediambientals. La protesta també va recalcar els perills que pot comportar un acord similar entre Canadà i Europa, el CETA, que es troba en una fase més avançada, i el TISA que, segons documents filtrats, tracta la liberalització dels serveis públics.

La manifestació es va convocar davant l’oficina del Parlament Europeu i va anar baixant per Passeig de Gràcia, al pas de tres tractors de la Unió de Pagesos. La capçalera en honor al dia mundial de la lluita camperola, que es va celebrar el 17 d’abril, posava èmfasi en un dels sectors que es pot veure més afectat si s’arribés a aprovar el tractat. Per una banda, augmentaria la pressió al petit i mitjà agricultor en favor dels latifundis i, per l’altra, probablement s’estendria l’ús de transgènics.

La Unió de Pagesos va participar a la manifestació amb tres tractors / Brais G. Rouco

La marxa va ser una amalgama de grups molt heterogenis: moviments com Attac, assemblees del 15M o els Iaioflautas; sindicats, com CGT, CCOO o UGT; agrupacions feministes; entitats ecologistes com Greenpeace; partits polítics com Podemos, la CUP, ICV-EUiA, JERC; i una llarga llista aglutinada per la preocupació del que poden comportar uns pactes realitzats a esquenes dels ciutadans.

A l’altura de la Borsa de Barcelona i després de fer-hi una parada de rigor, la columna va girar per Gran Via fins a Pau Claris, des d’on va desembocar a Via Laietana. A Jaume I la gent va acomiadar amb un aplaudiment als tractors que no van poder entrar a la plaça per manca de permís de la Guàrdia Urbana.

En aquest punt, molts manifestants van començar a marxar i d’altres es van quedar a la plaça Sant Jaume escoltant les intervencions de rebuig al TTIP que diversos dels col·lectius participants van llençar des del micròfon d’organització. També van aprofitar per anunciar altres causes. Així, es van demanar firmes per la ILP a favor d’una educació pública de qualitat i diners per la caixa de resistència dels vaguistes de Movistar que, durant tot el recorregut, van estar fent força rebombori per donar a conèixer les seves demandes.

Cap a dos quarts de vuit, després de fer una crida a què tothom expliqui al seu entorn en què consisteix la problemàtica, els representants de la campanya del No al TTIP van donar per acabada la mobilització.

Notícies relacionades: 

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada