31 de gen. 2015

Veïns de l'Aleixar, resignats per la prohibició del consum d'aigua

Els habitants no poden utilitzar l'aigua de l'aixeta per beure o cuinar per la presència de plaguicides. L'Ajuntament treballa per instal·lar un filtre de carbó actiu perquè els nivells tornin a ser normals


Silvia Fornós
Diari de Tarragona 31/01/2015

Des d’aquest dilluns els veïns de l’Aleixar tenen prohibit el consum d’aigua de boca, ni per beure ni per cuinar. El consistori adoptà aquesta mesura després que l’Agència de Protecció de la Salut detectés uns nivells de plaguicides per sobre dels permesos.

Concretament es van registrar 0,12 mil·ligrams per litre (el límit és 0,10) en un dels dos pous que abasteixen el municipi. Des de llavors l’Ajuntament anuncià a la població la prohibició de consumir aigua del municipi, una circumstància que ha obligat els habitants del poble, on resideixen prop d’un miler de persones, a proveir-se d’aigua envasada.

La tenda ‘Cal Conrad’ de Viandes i Queviures de l’Aleixar n’és testimoni d’aquesta situació. «Des de dilluns hem triplicat la venda de garrafes d’aigua», assegura Conrad Mariné, que destaca que «els veïns venen diàriament a comprar l’aigua». «S’emporten garrafes a partir de 5 litres i fins a 10 litres per tenir-ne a casa», explica.

Carmen Soria és una de les veïnes afectades per aquesta situació. Assegura que diàriament es veu obligada a comprar aigua. «Dimecres em vaig gastar 40 euros per tenir-ne a casa», afirma i confia en què la situació se solucioni com més aviat millor.

Per altres veïns aquesta situació temporal suposo un trasbals. «Estem acostumats a beure l’aigua del poble i haver de comprar garrafes és un inconvenient», explica la Josefina. Així mateix, la Maria Cinta ja s’ha acostumat a aquesta situació. «Mai havíem comprat aigua però ara és el que hem de fer fins que se solucioni aquest problema», assegura.

De fet, a la cuina de casa seva té a l’abast una ampolla per quan ha de cuinar. I és que altres veïns reconeixen que a vegades s’obliden de la prohibició. «He hagut de ficar un cartell a l’aixeta de la cuina per recordar-me’n, ja que estem acostumats a utilitzar l’aigua del poble», explica la Maria.

Els negocis

Els establiments també s’han adaptat a aquesta situació temporal per poder seguir atenent els seus clients. En el cas del forn de pa i pastisseria Llauradó, Ricard Llauradó ha decidit que tot el pa s’elabori a l’obrador que té a Reus, ja que fins ara els caps de setmana es feia el pa a l’obrador de l’Aleixar.

«Fins abans de l’avís de l’Ajuntament, entre setmana elaboràvem el pa a Reus, mentre que els caps de setmana ho fèiem al poble, però ara hem decidit fer-ho tot a Reus», explica la Glòria, la seva filla. De totes maneres el Ricard va viatjar ahir fins a Vilaplana amb diversos bidons per omplir-los d’aigua i reservar-los en cas de necessitat.

«Necessito uns 30 litres diaris per fer la massa del pa, però he decidit baixar-ne 150 pel que pugui ser», explica aquest veí de l’Aleixar, que ahir al migdia transportà els bidons fins al negoci que té ubicat al número 25 de l’avinguda Joaquim Mir de la localitat.

Un altre dels negocis que s’ha adaptat a la situació és el Restaurant La Piscina. El seu propietari, Enric Recasens, assegura que han decidit «reorganitzar» la carta durant els dies que duri la prohibició de consumir aigua de boca.

«El que fem és només oferir plats a la brasa o a la planxa, és a dir, que no requereixin utilitzar aigua», explica i assegura que en el cas que «s’hagi de cuinar algun altre àpat utilitzarem aigua embotellada». De fet ahir la cuinera del Restaurant La Piscina, Fina Ferran, tenia una reserva d’una paella i per elaborar-la utilitzà aigua envasada. «Per a nosaltres no suposa cap problema. Sabem que aquesta prohibició és un fet excepcional i l’únic que hem de fer els veïns és adaptar els nostres hàbits de consum d’aigua durant aquests dies», explica el propietari del Restaurant La Piscina.

En aquest sentit, pel que fa a la cafetera, l’Enric hi té instal·lat un filtre de carbó que li permet utilitzar l’aigua de boca.

A l’Escola Teresa Salvat i la Llar d’Infants Els Napets és l’Ajuntament qui subministra l’aigua embotellada. Pares com l’Anna Pérez també li dóna al seu fill de 8 anys una cantimplora amb aigua. «Com que està prohibit consumir aigua de boca li omplo una cantimplora perquè se l’emporti i no li resulta cap problema», explica aquesta mare.

La primera vegada

Els veïns d’aquest municipi del Baix Camp coincideixen en senyalar que aquesta és la primera vegada que es troben en una situació semblant.

Destaquen que l’aigua de l’Aleixar sempre ha estat d’una qualitat molt bona i que per tant sempre consumien aigua de boca. Conrad Mariné destaca que «és el primer cop que ens trobem en una situació d’aquestes característiques, ja que l’aigua del poble sempre ha estat bona».

La solució

L’alcalde de la localitat, Antoni Abelló, preveu que els veïns puguin tornar a consumir aigua de boca a partir del quinze de febrer. De fet el batlle de la localitat recorda que l’origen d’aquesta situació estaria en la filtració a l’aqüífer d’un component tòxic emprat anys enrere en alguns cultius. «Ja fa anys que es va prohibir utilitzar aquest producte, però tot i així s’ha filtrat i acumulat a l’aqüífer», explica Antoni Abelló.

L’alcalde de l’Aleixar assegura que les obres per instal·lar un filtre de carbó actiu en un dels pous que abasten al municipi ja estan en marxa, uns treballs que compten amb un pressupost de 47.000 euros i que ha estat finançat amb el suport de la Diputació de Tarragona, a través d’una convocatòria extraordinària d’ajudes (30.000 euros) i la resta mitjançant el Pla d’Espais d’Interès Natural (17.000 euros).

«La prioritat és que aquesta situació es resolgui aviat i poder tornar a la normalitat, ja que l’aigua de l’Aleixar sempre ha destacat per la seva qualitat i els veïns sempre l’han consumit», conclou Antoni Abelló.

Informació relacionada: 


Els veïns no poden beure aigua de l'aixeta per la presència d'herbicides. Eva Hidalgo / La Ser   27/01/2015 


Es limita l'ús d'aigua de boca a l'Aleixar després de detectar-se plaguicides. Guillem RS / Nació Digita 26/01/2015

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada