4 de maig 2017

El MIT confirma que Florentino Pérez mentia sobre els efectes del Castor

L'informe de la prestigiosa universitat nord-americana deixa retratat el president d'ACS que s'hi va referir amb to burleta



L’informe encarregat al Massachusetts Institute of Technology (MIT) sobre l’impacte ecològic del magatzem de gas Castor confirma que va causar milers de sismes al Maestrat i a les Terres de l’Ebre. Aquest document s’afegeix al que va fer l’Institut Geogràfic espanyol, segons el qual hi havia una relació directa entre els moviments sísmics i les injeccions de gas del projecte Castor. Les conclusions de tots dos estudis desmenteixen el president d’ACS, Florentino Pérez, responsable de la planta. Pérez, que ha rebut 1.350 milions d’euros d’indemnització per l’aturada del projecte, va arribar a qüestionar amb un to burleta que mai hi hagués hagut aquells sismes.

En una entrevista a La Sexta, va dir: ‘Es va crear una alarma que no es corresponia amb la realitat. Si jo us dic que no va passar res, oi que és difícil d’entendre? La gent es va espantar per no res. No hi va haver cap vobració a cap casa.’

Font: Vilaweb 03.05.2017

-.-

Castor, un perill que de moment no es toca

El govern espanyol descarta que el magatzem de gas torni a funcionar perquè suposaria un "risc elevat" de terratrèmols, segons un informe del Massachusetts Institute of Technology

La plataforma Castor va provocar més de 500 de terratrèmols

El magatzem de gas Castor, situat davant les costes de Vinaròs, no es desmantellarà, de moment. Així ho anunciat aquest matí Àlvaro Nadal, ministre d'Energia d'Espanya, després de rebre l'informe encarregat al Massachussetts Institute of Technology (MIT) i la Universitat de Harvard fa tres anys. El govern espanyol també ha deixat clar que mai més podrà tornar a funcionar.

Segons l'informe, l'eventual represa de les operacions en el magatzem o el seu desmantellament suposaria un "risc elevat" de nous moviments sísmics. Els experts conclouen que la injecció de gas natural va desestabilitzar la falla d'Amposta i altres ramificacions i que això podria provocar tremolors de fins a 6,8 graus a l'escala de Richter.

En vista d'aquest informe, el govern espanyol ha decidit, doncs, no tocar el magatzem per evitar mals majors.

La situació és estable

El ministre espanyol ha volgut destacar, però, que la situació a la zona és estable i que des que es va aturar la injecció de gas no s'ha registrat un increment de l'activitat sísmica.



A partir d'aquest últim informe, el govern de Rajoy reconeix que el Castor i, per tant, l'empresa ACS, és responsable de tots aquells terratrèmols: més de 500, que van tenir lloc el 2013. El MIT confirma, doncs, el que ja apuntaven l'Institut Geogràfic Nacional i l'Institut Geològic i Miner el 2014.

L'informe, encarregat pel govern espanyol i que ha costat 600.000 euros, també destaca que no es podia preveure el que va passar. 

Fa un any i mig l'exconcessiònaria del projecte, Escal UGS -en mans, majoritàriament, del grup ACS- es va desvincular del Castor i va ser indemnitzada amb 1.350 milions d'euros. El govern espanyol va encarregar llavors a Enagás la gestió de la instal·lació i va ordenar la seva hibernació fins a comptar amb prou informació per decidir sobre el seu futur.


El govern de Rajoy demanarà més informes sobre un futur desmantellament, que és el que demanen el gruix de les entitats del territori. Això podria tenir un cost de 300 milions, que se sumarien als més de 1.700 milions que ja s'han enterrat en aquest magatzem submarí.

Font: 324.Cat 03.05.2017

Noticies relacionades 

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada