31 de gen. 2015

Veïns de l'Aleixar, resignats per la prohibició del consum d'aigua

Els habitants no poden utilitzar l'aigua de l'aixeta per beure o cuinar per la presència de plaguicides. L'Ajuntament treballa per instal·lar un filtre de carbó actiu perquè els nivells tornin a ser normals


Silvia Fornós
Diari de Tarragona 31/01/2015

Des d’aquest dilluns els veïns de l’Aleixar tenen prohibit el consum d’aigua de boca, ni per beure ni per cuinar. El consistori adoptà aquesta mesura després que l’Agència de Protecció de la Salut detectés uns nivells de plaguicides per sobre dels permesos.

Concretament es van registrar 0,12 mil·ligrams per litre (el límit és 0,10) en un dels dos pous que abasteixen el municipi. Des de llavors l’Ajuntament anuncià a la població la prohibició de consumir aigua del municipi, una circumstància que ha obligat els habitants del poble, on resideixen prop d’un miler de persones, a proveir-se d’aigua envasada.

La tenda ‘Cal Conrad’ de Viandes i Queviures de l’Aleixar n’és testimoni d’aquesta situació. «Des de dilluns hem triplicat la venda de garrafes d’aigua», assegura Conrad Mariné, que destaca que «els veïns venen diàriament a comprar l’aigua». «S’emporten garrafes a partir de 5 litres i fins a 10 litres per tenir-ne a casa», explica.

Carmen Soria és una de les veïnes afectades per aquesta situació. Assegura que diàriament es veu obligada a comprar aigua. «Dimecres em vaig gastar 40 euros per tenir-ne a casa», afirma i confia en què la situació se solucioni com més aviat millor.

Per altres veïns aquesta situació temporal suposo un trasbals. «Estem acostumats a beure l’aigua del poble i haver de comprar garrafes és un inconvenient», explica la Josefina. Així mateix, la Maria Cinta ja s’ha acostumat a aquesta situació. «Mai havíem comprat aigua però ara és el que hem de fer fins que se solucioni aquest problema», assegura.

De fet, a la cuina de casa seva té a l’abast una ampolla per quan ha de cuinar. I és que altres veïns reconeixen que a vegades s’obliden de la prohibició. «He hagut de ficar un cartell a l’aixeta de la cuina per recordar-me’n, ja que estem acostumats a utilitzar l’aigua del poble», explica la Maria.

Els negocis

Els establiments també s’han adaptat a aquesta situació temporal per poder seguir atenent els seus clients. En el cas del forn de pa i pastisseria Llauradó, Ricard Llauradó ha decidit que tot el pa s’elabori a l’obrador que té a Reus, ja que fins ara els caps de setmana es feia el pa a l’obrador de l’Aleixar.

«Fins abans de l’avís de l’Ajuntament, entre setmana elaboràvem el pa a Reus, mentre que els caps de setmana ho fèiem al poble, però ara hem decidit fer-ho tot a Reus», explica la Glòria, la seva filla. De totes maneres el Ricard va viatjar ahir fins a Vilaplana amb diversos bidons per omplir-los d’aigua i reservar-los en cas de necessitat.

«Necessito uns 30 litres diaris per fer la massa del pa, però he decidit baixar-ne 150 pel que pugui ser», explica aquest veí de l’Aleixar, que ahir al migdia transportà els bidons fins al negoci que té ubicat al número 25 de l’avinguda Joaquim Mir de la localitat.

Un altre dels negocis que s’ha adaptat a la situació és el Restaurant La Piscina. El seu propietari, Enric Recasens, assegura que han decidit «reorganitzar» la carta durant els dies que duri la prohibició de consumir aigua de boca.

«El que fem és només oferir plats a la brasa o a la planxa, és a dir, que no requereixin utilitzar aigua», explica i assegura que en el cas que «s’hagi de cuinar algun altre àpat utilitzarem aigua embotellada». De fet ahir la cuinera del Restaurant La Piscina, Fina Ferran, tenia una reserva d’una paella i per elaborar-la utilitzà aigua envasada. «Per a nosaltres no suposa cap problema. Sabem que aquesta prohibició és un fet excepcional i l’únic que hem de fer els veïns és adaptar els nostres hàbits de consum d’aigua durant aquests dies», explica el propietari del Restaurant La Piscina.

En aquest sentit, pel que fa a la cafetera, l’Enric hi té instal·lat un filtre de carbó que li permet utilitzar l’aigua de boca.

A l’Escola Teresa Salvat i la Llar d’Infants Els Napets és l’Ajuntament qui subministra l’aigua embotellada. Pares com l’Anna Pérez també li dóna al seu fill de 8 anys una cantimplora amb aigua. «Com que està prohibit consumir aigua de boca li omplo una cantimplora perquè se l’emporti i no li resulta cap problema», explica aquesta mare.

La primera vegada

Els veïns d’aquest municipi del Baix Camp coincideixen en senyalar que aquesta és la primera vegada que es troben en una situació semblant.

Destaquen que l’aigua de l’Aleixar sempre ha estat d’una qualitat molt bona i que per tant sempre consumien aigua de boca. Conrad Mariné destaca que «és el primer cop que ens trobem en una situació d’aquestes característiques, ja que l’aigua del poble sempre ha estat bona».

La solució

L’alcalde de la localitat, Antoni Abelló, preveu que els veïns puguin tornar a consumir aigua de boca a partir del quinze de febrer. De fet el batlle de la localitat recorda que l’origen d’aquesta situació estaria en la filtració a l’aqüífer d’un component tòxic emprat anys enrere en alguns cultius. «Ja fa anys que es va prohibir utilitzar aquest producte, però tot i així s’ha filtrat i acumulat a l’aqüífer», explica Antoni Abelló.

L’alcalde de l’Aleixar assegura que les obres per instal·lar un filtre de carbó actiu en un dels pous que abasten al municipi ja estan en marxa, uns treballs que compten amb un pressupost de 47.000 euros i que ha estat finançat amb el suport de la Diputació de Tarragona, a través d’una convocatòria extraordinària d’ajudes (30.000 euros) i la resta mitjançant el Pla d’Espais d’Interès Natural (17.000 euros).

«La prioritat és que aquesta situació es resolgui aviat i poder tornar a la normalitat, ja que l’aigua de l’Aleixar sempre ha destacat per la seva qualitat i els veïns sempre l’han consumit», conclou Antoni Abelló.

Informació relacionada: 


Els veïns no poden beure aigua de l'aixeta per la presència d'herbicides. Eva Hidalgo / La Ser   27/01/2015 


Es limita l'ús d'aigua de boca a l'Aleixar després de detectar-se plaguicides. Guillem RS / Nació Digita 26/01/2015

-.-

Calafell descarta que el proyecto de las dunas afecte a las playas

El equipo de gobierno niega los temores de la oposición. Señala que los trabajos están visados por Costas y Medio Ambiente

El concejal de Medio Ambiente en la zona junto al puerto, que muestra
capacidad de recuperación. Foto: JMB

José M. Baselga
Diari de Tarragona 31/01/2015

El gobierno de Calafell (CiU-PP) descarta que el proyecto para crear una zona de dunas y lagunas junto al puerto de Segur de Calafell supondrá una afectación para las playas. El equipo de gobierno (CiU-PP) niega afectaciones y explica que la actuación está validada por Costas de la Generalitat y el Ministerio de Medio Ambiente.

El concejal del PSC, Ramon Ferré, en la oposición, citó en el pasado pleno municipal unos informes que atribuyó a técnicos del propio puerto que explota la empresa Port Segur y que temen el impacto que pueda tener el proyecto, por lo que aportaban una serie de recomendaciones técnicas.

Según Ferré, citando el informe, no hay un estudio de la desembocadura de pluviales que llega a la playa en esa zona y que procede de la riera. Como dijo, los movimientos de tierras de las dunas que se creen podrían taponar la salida de las aguas y haber inundaciones «en la playa y aguas arriba de la riera hasta la Casa Vella».

Regresión

Según Ferré, el informe que Port Segur ha enviado a Ports de la Generalitat «desaconseja la actuación». El concejal también añadió que en los últimos años no ha habido regresión de la arena, pero que esa posibilidad ya se contemplaba en el proyecto del puerto, por lo que de producirse provocaría una pérdida de playa. El PSC también señaló que el proyecto de dunas y lagunas ocupa un espacio que en los meses de verano cuenta con áreas de juego e inflables. Ferré criticó que el proyecto, que ocupará unos 20.000 m2, se adentra 5.000 m2 en el terreno de playa que Port Segur tiene en una concesión de la zona todavía vigente.

Sin embargo el concejal de Medio Ambiente, José Antonio Jiménez (CiU), descarta cualquier tipo de afectación para el ecosistema y para el puerto y señaló que «la concesionaria Port Segur está encantada porque supone un valor paisajístico y ambiental para la zona». Del informe citado por el PSC, Jiménez respondió que es un estudio inicial del ingeniero de la instalación para que se tuvieran en cuenta esas circunstancias.

‘Está validado’

«Ya se han tenido en cuenta y el proyecto está validado por el departamento de Costas de la Generalitat y por el Ministerio de Medio Ambiente. Es la recuperación de un espacio que se ha estudiado y conformado con la administración».

Los socialistas descartan denominar a la actuación una renaturalización, ya que «allí nunca ha habido dunas. Era mar». La arena se fue acumulando cuando se construyó el anterior puerto. En este sentido, recordó que hay acciones ambientales pendientes como la renaturalización de L’Estany o del aula de naturaleza en la montaña del Comú.

También el grupo de Unió Alternativa Municipal (UAM) ha criticado el proyecto. El concejal Josep Parera considera que hay otras prioridades y que incluso está pendiente un proyecto de recuperación ambiental en la zona de L’Estany, una salida natural de agua al mar para la que se programó por anteriores consistorios incluso recuperar especies de ribera. Parera también alertó de la posibilidad de que las lagunas que se creen en la playa sean un foco de mosquitos.

El concejal de Medio Ambiente señaló que los mosquitos tigre no se asientan en áreas de agua salada como las que tendrán las lagunas. También replicó que el proyecto que en su día se hizo para la renaturalización del área de L’Estany «es totalmente inviable». Sobre las zonas de juego explicó que el titular está de acuerdo en desplazarlas.

-.-

30 de gen. 2015

La Fiscalía quiere reabrir el caso Muntanyans por corrupción

El Tribunal Supremo anuló en 2014 el plan urbanístico, que proyectaba 550 chalés de lujo en una zona inundable

Imagen de archivo de la zona Muntanyans II de Torredembarra. Foto: ACN

EFE 30/01/2015

La Fiscalía de Medio Ambiente de Tarragona quiere reabrir el caso Muntanyans 2 de Torredembarra por las sospechas de «corrupción administrativa» en la tramitación del proyecto urbanístico de chalés de lujo Muntanyans 2 en una zona inundable, según informaron fuentes judiciales. La Fiscalía insta a reabrir el caso y que, una vez reanudado, se traslade por reparto a los juzgados de El Vendrell, partido judicial al que pertenece Torredembarra.

El fiscal argumenta que «podría valorarse con otra perspectiva» la documentación sobre la urbanización que custodia la sede judicial de El Vendrell y «considerarse que se debió a corrupción administrativa».

El Tribunal Supremo (TS) anuló a mediados del 2014 el plan urbanístico Muntanyans 2, que proyectaba 550 chalés de lujo en una zona inundable y cerca del espacio natural protegido de Els Muntanyans, con un ecosistema muy vulnerable a la presión humana.

La Plataforma Salvem els Muntanyans denunció la urbanización impulsada por la promotora Vegas de Guadaira SL y en el 2011 el Tribunal Superior de Justicia de Catalunya (TSJC) le dio la razón porque los terrenos eran inundables.

La promotora y la Generalitat, que había dado los permisos, recurrieron, pero la sentencia firme del TS declaró su «nulidad de pleno derecho» porque «el riesgo de inundación es evidente y, en el fondo, no se le escapa a nadie».

La Agencia Catalana del Agua (ACA) emitió un informe favorable a la urbanización en el 2004, con los condicionantes de que no se podría aparcar en determinadas calles porque actuaban como torrentes.

Como resultado de la instrucción, la policía judicial de la Guardia Civil investigó si el técnico responsable del informe había cometido un delito contra la investigación pública y el juzgado número 3 de Tarragona archivó provisionalmente el caso en mayo del 2013.

Tras la sentencia del TS, el fiscal de Tarragona pidió reabrir el caso con diligencias ampliatorias de la investigación que apuntan a varios procedimientos urbanísticos «en el que se verían implicados diversos cargos públicos municipales».

Distintas fuentes consultadas por Efe opinan que este caso es totalmente independiente del llamado caso Efial, en el que el juzgado de instrucción número 1 de El Vendrell investiga un delito contra la administración pública en Torredembarra, bajo secreto de sumario.

-.-

26 de gen. 2015

Un jutjat de Vinaròs investiga la tramitació del projecte Castor i imputa 18 persones per prevaricació mediambiental

La Fiscalia va denunciar els responsables de l'Institut Geològic i Miner, del ministeri de Medi ambient i d'Indíustria i als dirigents de l'empresa Escal UGS  


Ara.Cat 26/01/2015

El jutjat d'instrucció número 4 de Vinaròs ha obert una causa per suposades irregularitats en la tramitació de la concessió d'explotació del projecto Castor i ha imputat a 18 persones per presumpta prevaricació mediambiental i contra el medi ambient i els recursos naturals. Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, el jutge ha obert un procediment sobre les prospeccions realitzades davant les costes de Castelló i Tarragona després de la denúncia interposada per la Fiscalia.

La causa s'ha iniciat per presumptes delictes de prevaricació mediambiental i contra el medi ambient i els recursos naturals, i el jutge prendrà declaració a 17 imputats, han indicat les mateixes fonts. Entre els imputats, hi ha nou persones responsables de l'informe de l'Institut Geològic i Miner del 2007 i de la declaració d'impacte ambiental del 2010 i els vuit membres del consell d'administració d'Escal UGS, així com al representant legal de l'empresa. 

La denúncia de Fiscalia es dirigia, en concret, contra els responsables de l'Institut Geològic i Miner, del ministeri de Medi ambient i del ministeri d'Indústria que van intervenir en la tramitació de la concessió d'explotació de tal projecte, així com contra la mercantil Escal UGS.

Les instal·lacions d'emmagatzematge de Castor van cessar la seva activitat de forma temporal el setembre de 2013 per ordre del ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, després de l'activitat sísmica detectada a la zona, amb la finalitat de sol·licitar informació a l'Institut Geogràfic Nacional per conèixer si els moviments estaven relacionats amb els treballs realitzats en la planta.

L'Institut Geogràfic Nacional va començar a detectar activitat sísmica el 5 de setembre de 2013 i va iniciar un seguiment especial a causa de l'increment diari de l'activitat. Inicialment, la localització dels epicentres es va situar entorn de la plataforma instal·lada per executar el citat projecte i en el seu informe va concloure que existia una "relació directa" entre l'activitat de la planta Castor i els moviments.

L'empresa Escal UGS, concessionària de l'explotació per a l'emmagatzematge subterrani de gas natural Castor, realitzava treballs que en el moment en el qual es van detectar moviments que se centraven en la injecció del 'gas matalàs', que s'usa per provar el correcte funcionament de la instal·lació.

La Fiscalia de Castelló va acordar l'octubre de 2013 incoar diligències de recerca penal amb l'objecte d'esclarir les causes dels moviments sísmics que s'estaven produint davant les costes de les comarques del Baix Maestrat i les Terres de l'Ebre, al País Valencià i Catalunya, respectivament, a l'entorn del magatzem subterrani de gas natural Castor.

Després de les recerques realitzades, Fiscalia de Castelló va decidir denunciar als responsables que van tramitar el projecte Castor per presumpta prevaricació mediambiental.

-.-

Diumenge 8 febrer, Marxa i calçotada “Desmuntem la MAT”



El diumenge dia 8 de febrer, a les 10 del matí, i dins la campanya “DESMUNTEM LA MAT”, us convidem, a fer una caminada, amb sortida a Cartellà i que discorrerà per la zona afectada per la MAT entre Sant Gregori i Canet d’Adri. La caminada, serà guiada i durant aquesta, s’aniran explicant tots els incompliments, els punts més conflictius, mesurarem el camp magnètic,...

A la tornada de la caminada, cap a les 12 del migdia, podrem aprendre com instal·lar un kit solar d’autoconsum, gràcies als companys de la Xarxa per la Sobirania Energètica i acabarem la jornada, amb una calçotada acompanyada d’amanida, pa, aigua i vi per 5 euros i per dos euros més, és a dir, 7 euros, inclourà botifarra.

Per reservar lloc a la calçotada heu d’enviar un email de confirmació a l’adreça:
caminadanomat@gmail.com abans del dia 4 de febrer.

El diumenge dia 8 de febrer és un altre dia per dir No a la MAT!! Ni aquí ni enlloc!! Ni ara ni mai!!

DESMUNTEM LA MAT. DESMUNTEM L’ESTAFA ELÈCTRICA!!

-.-

1 de gen. 2015

Fes un gol a Bcn World!

L'Assemblea Aturem Bcn World organitza pel 3 de gener un torneig de futbol per fer un gol a Bcn World!

El torneig tindrà lloc al Parc del Carrer Tarragona de Salou el dissabte 3 de gener. A les 10h s'obriran les inscripcions i a les 10:30h s'iniciarà el torneig, en funció de les inscripcions s'estructuran els partits.

L'equip guanyador obtindrà un lot de Nadal!


Font: Assemblea Aturem Bcn World
-.-