4 de febr. 2014

Les JERC Figueres demanen el desmantellament de la mat

“Tenim al davant l’oportunitat de construir un país nou i net, i tenim molt clar que com a usuaris hem de poder decidir com produïm i distribuïm l’energia que gastem. Fa falta que les institucions catalanes assimilin les reivindicacions de la societat i paralitzin la MAT”.


PAU BAHÍ SEGURA
Article Diari de Girona 04/02/2014

Ben aviat van caure els arguments dels partidaris de la interconnexió energètica entre Espanya i França que la REE (Red Eléctrica Española) havia de resoldre construint la MAT. Primerament en són testimonis els usuaris de l’alta velocitat cada cop que agafen un AVE, ja que un dels arguments favorables a la MAT és que, sense aquesta, el TAV no podria circular en el nostre territori. Seguidament ens topem amb els que deien que l’abastament elèctric gironí no és segur ni estable i que, a més a més, a les comarques gironines produïm molta menys energia de la que gastem.Això potser sí que és verídic, però també és veritat que una línia que transporti 400 kV tampoc soluciona el dèficit de producció energètica que patim. Si el fet de produir energia fos el problema (que per nosaltres ho és), llavors per què el govern de l’Estat espanyol impulsa i aprova una reforma energètica que penalitza severament a tots aquells que escullin l’opció de produir la seva pròpia energia, mitjançant fonts renovables?

De fet, ja ens imaginem per què volen una línia de Molt Alta Tensió (a poder ser, la menys costosa econòmicament parlant, ja que és la que més ha erosionat el territori i ha originat un impacte mediambiental més sever), perquè servirà per vendre els excedents de l’energia nuclear perquè la REE se’n lucri, tal com afirmen els seus detractors.

Per a nosaltres això representa uns models energètics, econòmics i polítics que no podem assumir com a societat. Tenim al davant l’oportunitat de construir un país nou i net, i tenim molt clar que com a usuaris hem de poder decidir com produïm i distribuïm l’energia que gastem. Fa falta que les institucions catalanes assimilin les reivindicacions de la societat i paralitzin la MAT.


En un país nou i sostenible no hi té cabuda un projecte aplicat de manera tan irregular i que deriva d’un model energètic contaminant i obsolet.


Dijous passat la Plataforma Ciutadana No a la MAT, després de mesos de mobilització i treball que van culminar en una consulta popular el passat 26 de gener a la qual van participar més de 6.000 persones, van aconseguir la complicitat de CiU, PSC, ICV, CUP i ERC per tal d’instar, des del parlament, el mateix govern de la Generalitat que promogui la suspensió del procediment d’autorització per a la construcció del tram de Santa Coloma de Farners i Riudarenes amb l’objectiu de replantejar el projecte.

Davant d’aquesta conjuntura no ens queda altra que felicitar la Plataforma No a la MAT i estar atents de com avança aquest gest, tot recordant que la MAT també ens trepitja mitja comarca a l’Alt Empordà.
En aquest sentit volem que també s’aturi el projecte aquí dalt i la resta del tram pertinent, tal com va aprovar la nostra organització per Consell Nacional, que es desmantellin les torres ja construïdes del format aeri i es pugui replantejar tot el traçat de manera global, amb el consens del territori, democràticament i amb total transparència.

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada