28 de febr. 2014

La PDE anuncia que es manifestarà durant el març en algun municipi de les Terres de l'Ebre


Via ACN 28/02/2014

AMPOSTA (Montsià).- La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ja ha posat en funcionament la maquinària per combatre el nou Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre, aprovat aquest divendres pel Consell de Ministres. Ho farà des de la vessant jurídica, acudint als tribunals espanyols i europeus, però també des de la vessant social. Així, a l'assemblea informativa que s'ha celebrat aquest divendres a Amposta, i que s'ha convertit en el primer acte de rebuig al Pla de Conca, s'ha anunciat una primera mobilització per al proper mes de març. Serà en algun municipi de les Terres de l'Ebre, encara per concretar. Moments abans de l'assemblea, prop d'un centenar de persones han cridat la consigna 'Lo riu és vida. No al transvasament' mentre dibuixaven a terra el tradicional nus de sal, amb una pancarta on es podia llegir: 'Bancs d'aigua = transvasaments'.

-.-

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, contenta amb l'aprovació el Pla Hidrològic

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, amb seu a Saragossa, ha celebrat l'aprovació del Pla Hidrològic de l'Ebre. Diuen que "respon al consens assolit a la conca" i és "sinònim de generació de riquesa".
.
 http://www.324.cat/video/4929471/Malestar-a-les-Terres-de-lEbre

324.Cat

D'aquesta manera parlava el president del CHE, Javier de Pedro, quan ha dit que es tracta d'un model de gestió de l'aigua que suposarà un desenvolupament econòmic a la zona a més d'una garantia mediambiental. Segons el president d'aquest organisme, que depèn del Ministeri de Medi Ambient, això satisfà les necessitats de tota la conca del riu i dóna solucions al dèficit d'aigua que encara hi ha en tota la zona. De Pedro també ha dit que amb el Pla no només es poden resoldre problemes de sequera sinó que es pot donar solució a altres qüestions, com acabar amb les riuades.

Parc Natural del Delta de l'Ebre.
-.-

La PDE anuncia una mobilització contra el Pla de Conca de l'Ebre al mes març

La primera manifestació es farà en un municipi de les Terres de l'Ebre, encara per concretar (3 Audios)

Un activista de la PDE dibuixant un nus de sal al terra en l'acte simbòlic
a Amposta per rebujtar el pla de conca. Foto: ACN

Diari de Tarragona / ACN 28/02/2014

El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, assegura que és un repartiment especulatiu de l'aigua.


Tomàs explica que el govern espanyol intenta 'comprar voluntats' per desarticular l'oposició al pla.  
Tomàs explica que la PDE activarà mobilitzacions socials

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ja ha endegat la maquinària per combatre el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre des de la vessant jurídica però també des de la vessant social. Així, a l'assemblea que s'ha celebrat a Amposta i que s'ha convertit en el primer acte de rebuig al Pla de Conca, s'ha anunciat una primera mobilització pel pròxim mes de març en un municipi de les Terres de l'Ebre, encara per concretar. Moments abans de l'assemblea, prop d'un centenar de persones han cridat la consigna 'Lo riu és vida. No al transvasament' mentre dibuixaven a terra el tradicional nus de sal, amb una pancarta on es podia llegir: 'Bancs d'aigua = transvasaments'.

Recuperar l'esperit de lluita de l'any 2000 quan la PDE va iniciar el combat contra el Pla Hidrològic Nacional (PHN) que preveia un transvasament d'aigua de l'Ebre cap al llevant espanyol. Aquesta és la consigna amb què la Plataforma inicia una "nova etapa" a partir de l'aprovació, aquest divendres, del Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre per part del Consell de Ministres.

Tot i que la primera mobilització es convocarà pel pròxim mes de març, en un dia i data per concretar, aquest divendres la Plataforma ha transformat una assemblea informativa convocada a Amposta en el primer acte simbòlic de rebuig al Pla. Abans d'iniciar l'acte, prop d'un centenar de persones han sortit al carrer, al costat dels jutjats d'Amposta amb una pancarta on es podia llegir 'Bancs d'aigua = tranvasaments' i on un activista ha dibuixat al terra el tradicional nus de sal. Sota el crit unànime de 'Lo riu és vida. No al transvasament', els activistes de la Plataforma en Defensa de l'Ebre i una àmplia representació de dirigents polítics territorials de CiU, PSC, ERC i ICV han participat d'aquesta primera mostra de rebuig a un Pla que consideren que pot suposar "la mort del Delta".

El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ho ha qualificat com un acte "d'afirmació", un "toc d'atenció" del que serà una nova etapa. "Serà complexa, però tenim forces per afrontar-la", ha assegurat. A més, ha alertat que s'endegarà la maquinària social, però també la lluita jurídica per combatre el pla tant als tribunals espanyols, concretament presentant un recurs contra el pla a l'Audiència Nacional, i també a la justícia europea.

Tomàs ha assegurat que en la lluita contra el Pla de Conca es farà "molta pedagogia", sobretot, per convèncer a la gent de fora de les Terres de l'Ebre que el planejament no obeeix a una "idea de planificació", sinó a un "repartiment especulatiu de l'aigua de l'Ebre amb interessos polítics per sobre d'arguments tècnics i criteris mediambientals".

Sobre la defensa del Pla que ha fet el govern espanyol aquest divendres, Tomàs ha assegurat que el que fan és "rentar-se la imatge" davant d'un pla "infumable" i que serà contestat "activament també a nivell europeu". Sobre les inversions que preveu el Pla, el portaveu de la PDE ha assegurat que el que intenten és "comprar voluntats" perquè les inversions "no existeixen ni estan consignades". "Volen desarticular l'oposició al pla, però això fracassarà perquè la gent tonta no és", ha etzibat.

Informació relacionada:

28/02/2014 El Consell de Ministres aprova el Pla Hidrològic de l'Ebre amb un cabal mínim de 100 m3 per segon al seu pas per Tortosa.
La Generalitat i el territori rebutgen el document perquè consideren "insuficient" el règim de cabals fixat pel tram final del riu. Llegir més ...

-.-

El recurs de les Corts d'Aragó afectaria la llei que allibera els bancs d'aigua, afirma José Ballesta


Europa Press

El portavoz del Gobierno regional, José Ballesta, ha lamentado que el recurso de inconstitucionalidad que las Cortes de Aragón van a presentar contra la Ley de Evaluación Ambiental "afectaría a la ley que libera los bancos de agua", unos mecanismos que ha defendido como unos de los "más solidarios y más útiles que se han puesto en marcha".

Ballesta ha respondido de esta manera al ser preguntados por el recurso de inconstitucionalidad que los cinco Grupos Parlamentarios de las Cortes de Aragón votaron a favor, a propuesta de la Chunta Aragonesista (CHA) y la Mesa y Junta de Portavoces.

El portavoz del Gobierno murciano ha dicho no entender "cuál es el problema o el recurso que hay que poner a un mecanismo de estas características", que consiste en "aprovechar en un lugar el agua que no se va a utilizar en otro lugar y, además, se paga por ella".

"No se trata de dar un agua gratis que luego no se va a utilizar", ha aclarado Ballesta, sino que el criterio a seguir es que quien cede el agua "utilice el agua que necesite y que, posteriormente, de la que le sobre, yo le pido que me dé una parte de ella y, además, se la pago".

A su juicio, es un mecanismo "no solo solidario, sino justo, equitativo y de los más limpios que han podido establecerse". Además, ha defendido que este tipo de mecanismos "vertebra los territorios y nos hace sentirnos como nación, miembros de un mismo Estado, y refuerza la autoridad del Estado en la gestión del agua en España".

En su opinión, es una actuación más dentro de las políticas de Estado, y ha considerado que "se deben de utilizar todos los recursos hídricos disponibles, por supuesto, priorizando el uso de la cuenca cedente".

-.-

El nou pla de l'Ebre obre un altre front amb Catalunya

· La Generalitat lo recurrirá en Europa
· Los hectómetros para el delta no llegan a la mitad de los que se pidieron

Protesta en 2013 por el plan hidrológico del Ebro. / Josep Lluís Sellart

Elena G. Sevillano
El País 28/02/2014

La política del agua en España sale poco a poco del atasco en el que llevaba años. El Consejo de Ministros aprobó este viernes el Plan Hidrológico del Ebro, el que hace el número 14 de los 17 planes de cuenca que el Gobierno está obligado a aprobar para cumplir con la legislación europea. Los planes, que ordenan los usos de los ríos, deberían haber estado listos en 2009, pero lo delicado de la gestión del agua, en la que se mezclan intereses agrícolas, turísticos, industriales y de abastecimiento, los ha ido retrasando. El del Ebro ya está aprobado, pero la controversia que arrastra desde que, hace año y medio, se publicó el primer borrador, tiene visos de ir para largo. La Generalitat catalana anunció a las pocas horas que va a recurrirlo “con contundencia”.

El Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente explicó este viernes que el plan contempla unas inversiones de más de 2.500 millones de euros, a pagar entre todas las Administraciones, y establece un caudal que queda por encima de los 3.200 hectómetros cúbicos anuales, lo que “satisface las necesidades del delta”, según el ministerio. Sin embargo, la Generalitat había pedido más del doble, 7.000. Una distancia “descomunal”, según dijo ayer el consejero de Territorio y Sostenibilidad, Santi Vila, que tildó de “lesivo” para la conservación del río el caudal aprobado.

La Generalitat anunció que, en primer lugar, piensa recurrir el plan “por la vía administrativa”, y además está estudiando si el caudal mínimo aprobado contraviene la directiva marco del agua de la UE. El portavoz de Medio Ambiente de CiU en el Congreso, Martí Barberà, aseguró directamente que “Bruselas no aceptará en ningún caso este plan hidrológico que el Gobierno se verá obligado a modificar en poco tiempo”. Barberà recordó que la Unesco ha declarado recientemente las Tierras del Ebro como reserva natural de la biosfera e insistió en que la propuesta de caudales presentada por la Confederación Hidrográfica del Ebro (CHE) “incumple la normativa estatal vigente y la legislación comunitaria”.

La organización ecologista Plataforma en Defensa del Ebro (PDE) también avanzó este viernes que piensa acudir a la Comisión Europea para tumbar el plan, al considerar que vulnera no una, sino dos directivas marco, la del agua y la de hábitats, según explicó su portavoz, Susanna Abella. La entidad organizó ayer mismo el primer acto reivindicativo en contra del plan en Amposta (Tarragona). La PDE lideró las manifestaciones que tuvieron lugar durante la tramitación del plan cuando José María Aznar presidía el Gobierno. Abella señaló que el nuevo plan es “exactamente el mismo que el del año 2000” y apuntó a que abre la puerta a que en un futuro se puedan permitir trasvases hacia otras cuencas. También la diputada de ICV en el Congreso, Laia Ortiz, anunció ayer que llevará ante la Comisión el plan.

“La determinación del caudal ecológico no es un tema político”, señaló este viernes por la noche el ministerio en un comunicado. “Los caudales ecológicos fijados en este plan se han definido con criterios científico-técnicos, tras analizar más de un centenar de estudios sobre caudales ecológicos en el tramo, y que estos caudales mínimos son coherentes con la realidad física del río Ebro”. El caudal, añadió, “se ha elevado hasta los casi 3.300 hectómetros cúbicos, es decir, cerca de un 10% con respecto al vigente, de poco más de 3.000”.

Las actuales quejas de CiU contrastan con la postura que mantuvo en 2001 la coalición nacionalista, cuando estaba en el Gobierno con el apoyo del PP. Aquel Ejecutivo se pronunció a favor del Plan Hidrológico Nacional (PHN) propuesto por los populares. Además del polémico trasvase de agua a zonas secas del Mediterráneo, aquel texto garantizaba un caudal mínimo de 3.156 hectómetros cúbicos, prácticamente el mismo que aprobó ayer el Consejo de Ministros y contra el que se ha manifestado CiU.

En las tierras del Ebro, las heridas abiertas en 2001 por el PHN nunca llegaron a cerrarse. El principal proyecto de este plan era el trasvase del Ebro para transferir agua a Castellón, Valencia, Murcia, Almería, Alicante y Barcelona. Entonces, el balear Jaume Matas era ministro de Medio Ambiente y Miguel Arias Cañete, de Agricultura, como ahora. El texto preveía trasvasar de las aguas del Bajo Ebro 1.050 hectómetros cúbicos al año, de los que 190 se emplearían en Cataluña y el resto viajarían al sur. El 45% del agua trasvasada se destinaría al abastecimiento de la población, mientras que el 55% restante acabaría en cultivos de regadío ya existentes, según contemplaba el polémico proyecto en junio de 2003.

Uno de los aspectos que más preocupan, tanto a la PDE como a otros grupos ecologistas y a la propia Generalitat, es la puesta en marcha de 495.000 nuevas hectáreas de regadío, lo que implica mayor consumo de agua. La previsión es pasar de las 965.700 hectáreas de regadío actuales a 1,4 millones. El plan hidrológico vigente data de 1998. Pese a que estaba previsto revisarlo cada ocho años, no llegó a hacerse porque en 2000 se aprobó la nueva directiva europea de agua que todos los Estados miembros debían trasponer a sus legislaciones aprobando planes de cuenca.

Con una extensión de 85.600 kilómetros cuadrados, la del Ebro es la cuenca hidrográfica más extensa de España. Representa más del 17% del territorio peninsular y se distribuye en nueve comunidades. En la cuenca se produce el 32% de la energía nuclear, el 21% de la energía hidráulica y el 11% de la energía térmica convencional de España.

El alcalde de Tortosa, Ferran Bel, aseguró ayer que el caudal mínimo aprobado “no cubre las necesidades de agua del delta”. La PDE transformó ayer una asamblea informativa ya prevista en Amposta en el primer acto reivindicativo. “Vamos a empezar a movilizar a la ciudadanía porque este plan puede tener consecuencias devastadoras para el territorio”, aseguró Abella.

Con información de Mercè Pérez Pons y David García Vázquez.
-.-

Dimite el presidente de los regantes del Ebro por su apoyo al plan hidrológico
Cataluña pide triplicar el caudal ecológico previsto por la Confederación del Ebro

Altres mitjans:

abc.es La guerra del agua estalla de nuevo
elperiodico.com El Ebro, la última gota
lavanguardia.es El Gobierno afirma que ha aumentado el caudal ecológico del Ebro en un 10%

-.-

"Lo riu és vida": Especial Catalunya Vespre des d'Amposta

Catalunya Radio 28/02/201


El Kílian Sebrià realitza el Catalunya Vespre des d'Amposta poques hores després que el Consell de Ministres ha aprovat el nou Pla Hidrològic de l'Ebre.

Hem escoltat les reaccions del govern de la Generalitat i de la Plataforma en Defensa del riu Ebre, que ja estudien mesures legals per aturar-ho.

Amb entrevistes a l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i al president de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, Javier de Pedro.


-.-

El Govern, partits i autoritats ebrenques, contra el nou pla

El conseller Santi Vila considera el nou projecte de transvasament "lesiu per a la conservació del riu"

El tram final del riu queda condemnat a uns cabals insuficients. Foto: Sílvia Berbís
Nació Digital 28/02/2014

Bateria de reaccions contràries des del Govern i partits catalans i autoritats ebrenques al pla de conca aprovat avui pel consell de ministres. Des que s’ha donat el vist-i-plau al document, les crítiques no s’aturen, ni els anuncis de combatre este pla nociu per al delta de l’Ebre davant els tribunals.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha denunciat que el Pla Hidrològic per a la Conca de és "lesiu per a la conservació del riu, per a la seva sostenibilitat ambiental i perquè no impedeix la regressió i la salinització". El Departament estudia si el cabal mínim de 3.220 Hm3 anuals aprovat pel tram final del riu contravé la Directiva Marc de l'Aigua de la Unió Europea. El conseller ha assegurat que "contestarem amb tota la contundència per la via administrativa".

Més informació a Aguaita.cat

-.-

Torna el Pla Hidrològic de l'Ebre

El Consell de Ministres aprova un document que fixa un cabal mínim de 100 m3 per segon al seu pas per Tortosa 

 Nació Digital 28/02/2014

El Consell de Ministres ha aprovat, finalment, el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre. Amb un retard de dos mesos al termini que s'havia fixat el mateix Ministeri d'Agricultura, el document ha rebut el vistiplau de l'executiu espanyol aquest divendres amb el rebuig frontal de la Generalitat i de les Terres de l'Ebre.

Entre altres, el Pla fixa el cabal mínim que ha de tenir el riu en diferents trams i que al seu pas de Tortosa està previst en 100 metres cúbics per segon. Tant la Generalitat com el moviment social de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) consideren "insuficient" aquest règim de cabals per garantir la supervivència del tram final del riu i del Delta.
-.-

27 de febr. 2014

Penjats d'un fil: Molt Alta Tensió


La Selva del Camp.


Diumenge 2 de març a la 1 del migdia al Castell ESTRENA del reportatge

"Penjats d'un fil: Molt Alta Tensió"
.
Aquest diumenge es presenta el reportatge elaborat per Canal Camp “Penjats d’un fil: Molta Alta Tensió”. El reportatge vol explicar què és una línia de Molta Alta Tensió, què ha provocat l’anunci de la construcció d’una nova línia a la nostra zona, com ha reaccionat la societat i què en diuen els experts. La projecció serà al Castell del Paborde a la una del migdia. Us hi esperem.

-.-

Campanya 25è. Aniversari de l'Accident a Vandellòs I


ORGANITZEN: Ateneu Roig Cambrils, Casal Despertaferro, CGT-Baix Camp, CUP-Reus, Ecologistes en Acció, Enginyeria Sense Fronteres, GEPEC-EdC, ICV-Camp de TGN,Joventuts d’Esquerra Verda, Som Energia, Tanquem Les Nuclears-100% Renovables i Verds i + de Mont-Roig

DONANT SUPORT: Grup de Científics i Tècnics per un Futur no Nuclear, DEPANA, Sunsystems, Sanación Planetaria, Can Mas Deu, CRIC, Entrepobles, Associació Naturalistes de Girona, Associació Salud i Agroecologia, Eurosolar, Circutor, Associació per la Protecció del Medi Ambient (APMA), Cristianos i Cristianas de base de Madrid, Ekologistak Martxan Bizkaia, CGT de Catalunya, Ecologistas en Acción de Almería, Ecologistas en Acción de Valladolid, Ecologistas en Acción de Castilla i León, Les Agulles-Ecologistes en Acció, Ecologistes en Acció de Barcelona, Els Verds Esquerra Ecologista, Dia de la Terra, Alternativa Verda, Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny, Col·lectiu de Joves de Nou Barris, ICV, CUP, ERC, EUiA, ...

Engeguem aquesta campanya amb motiu del 25 aniversari de l'accident a la Central Nuclear Vandellòs 1, que tindrà lloc el 19 d'octubre de 2014.

Per més informació:
http://25vandellos.blogspot.com.es

Si voleu donar suport envieu un correu:

-.-
 dimecres, 12 febrer de 2014

3r. aniversari de l’accident de Fukushima

Concentració amb record del 3r. aniversari de l’accident de Fukushima
Reus, 9 de març, Plaça Mercadal, 12:00 h.


En el context de la campanya que diferents Entitats hem emprès amb motiu del 25 aniversari de l’accident de la C.N. Vandellòs I, convoquem a tota la ciutadania a participar en aquesta concentració que commemora el que fins ara ha estat el pitjor accident nuclear de tot el món. Llegir més ...

-.-

26 de febr. 2014

Des de la Selva del Camp, Catalunya. Solidaritat amb les comunitats autònomes zapatistes



Com a Plataforma del Camp en Defensa de la Terra i el Territori volem solidaritzar-nos amb els companys, companyes i companyer@s zapatistas i denunciar internacionalment la sèrie d'agressions  que les seves comunitats han de patir, per voler una vida digne i poder disposar d'una autonomia pròpia.

Ja sigui per part del govern amb les seves lleis, els seus decrets, les seves ordres com amb les seves promeses trencades o amb les mentides. O per part dels paramilitars finançats pel govern del càrtel i del monopoli  latent en tots els sectors econòmics.  Instiguen la tranquil·litat de la seva gent i recorren a la guerra psicològica com a arma per fer defallir les seves  forces , la seva esperança i  el més gran que tenen,  la seva fe. En tot allò que fan i per tot allò que lluiten. A més a més volen acabar amb els seus recursos més apreciats, la seva terra. Aquella que mútuament  porten segles cuidant i protegint.

Perquè aquí també estem combatent contra el mateix enemic  i la mateixa dictadura. Entenem la seva situació, tot i que aquí encara no tenim paramilitars, i el nivell d’opressió no és tant elevat, tot i que temps al temps ja que els estats policials creixen com els pins als bosc.

Com a mitjà que tenim els mateixos fins, volem transmetre tot el nostre suport i denunciar la seva situació apel·lant a la justa raó de que tot grup de persones ha de tenir dret a una vida digne i a una pròpia autonomia per poder decidir sobre el seu futur. I poder defensar la seva terra, la seva vida i la seva cultura.

Per tots aquets motius volem fer una crida a la comunitat internacional a la reflexió sobre què volem fer amb aquest planeta i si encara estem disposats a escoltar aquells que anhelen la pau, la vida digne i l’amor cap a la terra.

Exigim el fi de les agressions i el respecte a la autonomia zapatista.


Plataforma del Camp en Defensa de la Terra i el Territori del Camp.

Des de la Selva del Camp, Catalunya, 21 de febrer de 2014.


"Ets flor, ets arbre, ets humà, ets animal, ets pedra, ets muntanya, ets aire, ets llum, tots estem entrellaçats formant un cercle dins el cor de la nostre antiga mare terra"


Si toquen als i a les zapatistes, ens toquen a tots i a totes!
Visca les comunitats zapatistes en resistència!
Visca les bases de apoyo zapatista!
Visca les Juntas de Buen Gobierno!


Plataforma del Camp
http://noalamatdelcamp.blogspot.com



-.-

Como
Plataforma del Camp en Defensa de la Terra i el Territori queremos solidarizarnos con los compañeros, compañeras y compañer@s zapatistas y denunciar internacionalmente la serie de hostigamientos que sus comunidades deben soportar, por querer un vida digna y poder disponer de una autonomía propia.

Ya sea por parte del gobierno con sus leyes, sus decretos, sus ordenes o con sus promesas rotas y sus mentiras.  O por parte de paramilitares, financiados por el gobierno del cartel y del monopolio latente en todos los sectores económicos. Instigan la tranquilidad de sus gentes, recurren a la guerra psicológica como arma para mermar su fuerzas, su esperanza y lo más grande que tienen, su fe. En todo aquello que hacen y por todo aquello que luchan. Además  intentan acabar con sus recursos más preciados, su tierra, aquella que llevan siglos cuidando y protegiéndose mutuamente.

Porque acá también estamos combatiendo contra el mismo cartel y la misma dictadura. Entendemos su situación, aunque aquí aún no hay para militares y el nivel de opresión no es tan elevado, démosle tiempo al tiempo ya que los estados policiales, crecen como pinos en el bosque.

Como medio que persigue los mismos fines, queremos transmitirles todo nuestro apoyo y denunciar su situación apelando a la justa razón de que todo grupo de personas tiene derecho a una vida digna y a una propia autonomía para poder decidir sobre su futuro. I poder defender su tierra, su vida y su cultura.

Por todos estos motivos llamamos a la comunidad internacional a reflexionar sobre que queremos hacer con este planeta y si aún estamos dispuestos a escuchar aquellos que anhelan la paz, la vida digna y el amor hacía la tierra.

Exigimos el cese del hostigamiento y el respeto a la autonomía zapatista.


Plataforma del Camp en Defensa de la Terra i el Territori
del Camp.

Desde la Selva del Camp, Catalunya, 21 de febrero de 2014.

“Eres flor, eres árbol, eres humano, eres animal, eres piedra, eres cerro, eres aire, eres lumbre, todos estamos enlazados formando un círculo dentro del corazón de nuestra madre anciana tierra”


¡Si tocan a l@s zapatistas, nos tocan a tod@s!
¡Vivan las comunidades zapatistas en resistencia!
¡Vivan las bases de apoyo zapatista!
¡Vivan las Juntas de Buen Gobierno!

-.-

19 de febr. 2014

Com ens afectaran els canvis en la factura de la llum?

Preguntes i respostes sobre el càlcul del nou sistema tarifari, que entrarà en vigor l'1 d'abril


Després de la polèmica per l'augment desproporcionat del preu de la llum, el govern espanyol va fer-se enrere i va cancel·lar les subhastes. A l'abril entraran en vigor els nous sistemes de tarifa i el preu es calcularà, segons el cas, o bé per hores o bé fent la mitjana de dos mesos o bé d'acord amb una tarifa plana anual. Quines opcions tenen els consumidors? Quina és més beneficiosa? Quines estratègies hi ha per a no gastar tanta electricitat i reduir la factura? N'hem parlat amb Josep Escarrà, consultor energètic de l'Estudi Ramon Folch. 

—Què passarà a partir de l'1 d'abril?

—La subhasta que s'havia de fer el 20 de març no es farà, de manera que s'esgotarà la tarifa que va fixar el govern espanyol en un 2,3% i s'hauran d'aplicar els nous sistemes de tarifa per als petits consumidors. De sistemes nous, n'hi ha tres: dos entraran en vigor l'1 d'abril i l'altre, més endavant.

El primer és el preu fixat d'hora a hora, en què el consum es facturarà al preu que costi fer l'energia cada hora segons la subhasta del mercat ibèric. El segon consisteix a facturar el total de l'energia consumida pel preu mitjà dels dos últims mesos. El tercer, que podríem anomenar de tarifa plana, s'oferirà més tard, quan les companyies comercialitzadores presentin les ofertes de preu anual (tenen temps de fer-ho fins el 30 d'abril).
 
—De què depèn que s'implanti un sistema o un altre? 

—Hi ha una qüestió tècnica: per a facturar d'hora en hora cal tenir un comptador digital. Qui no en tingui, haurà de facturar a partir del valor mitjà dels dos últims mesos.

—Però haurem de pagar més? Quina opció és millor?

—Encara no se sap. I dependrà de cada cas. Si la major part del consum energètic d'una persona es fa en hores punta, li sortirà més car que no pas ara, perquè en aquestes hores és quan hi ha més demanda elèctrica i, per tant, per la llei de l'oferta i la demanda, el preu de l'electricitat s'apuja molt. En canvi, els qui consumeixin la major part de l'energia en les hores vall (de matinada, o a migdia), els sortirà més a compte que no pas ara. I segons les hores en què es consumeixi l'energia, sortirà més a compte fer-ho amb preu mitjà o d'hora en hora.
  
—Només podran triar els qui tinguin comptador digital, doncs.

—Sí, i encara no se sap com. És una de les qüestions que s'hauran d'aclarir abans de l'1 d'abril: si d'entrada tots estarem en el sistema de preu mitjà de dos mesos i es facturarà a posteriori o si anirem al sistema d'hora en hora. La cosa més probable és que s'imposi el sistema de dos mesos i després, el qui tingui un comptador digital i ho demani, pugui facturar per hores. És molt important com es desenvolupi la reforma, és a dir, que els usuaris no hagin de tenir grans coneixements tècnics sinó que els donin les eines apropiades per gestionar bé el propi consum energètic. Per exemple, que les comercialitzadores donin accés als consums horaris dels usuaris i a les garanties que hi hagi de mercat. 

—Per què ha acabat optant per aquest sistema el govern espanyol?

—Hi ha uns costs elèctrics reconeguts: fabricar tota l'energia de l'estat espanyol costa 40.000 milions d'euros l'any. Aquest cost no es cobreix amb el que es paga per les tarifes d'últim recurs. El govern espanyol havia d'assumir un dèficit de tarifa, que enguany era previst que fóra d'uns 3.100 milions d'euros, però a última hora va decidir de no fer-se'n càrrec. Aquesta diferència l'havien d'haver assumida les companyies, però tampoc no ho van voler fer. Això va repercutir indirectament en el preu de l'energia, que es va disparar al desembre, i de retruc va fer elevar les previsions per als tres mesos següents, amb un augment de la factura que hauria estat de l'11%. El govern espanyol ho va aturar i va cancel·lar el sistema de subhastes, que fixava el preu de l'electricitat cada tres mesos. Amb això, l'executiu es lleva del damunt el maldecap de comunicar cada tres mesos els canvis dels preus de tarifa. Però sense subhasta no hi ha previsió: ara els consumidors haurem d'anar directament a cercar l'energia al mateix lloc on van a cercar-la les comercialitzadores i les grans empreses, d'hora en hora, i pagarem el preu segons quant costi fer l'energia: això pot variar si fa més vent, si hi ha avaries en determinades centrals, si baixa el preu del gas natural, i segons una infinitat de paràmetres.   

—A qui beneficia aquest canvi?

—El govern espanyol diu que això beneficiarà els usuaris d'un 3%. La patronal de les elèctriques diu que no, perquè no necessàriament els usuaris compraran l'electricitat més barata. El govern espanyol tindrà el benefici d'estalviar-se el desgast polític i podrà responsabilitzar del canvi del preu l'absència de vent o els operadores del sistema. Per una altra banda, les empreses comercialitzadores tindran l'opció d'oferir una tarifa amb permanència, de manera que seran clients captius durant un any aquells particulars que no vulguin contractar l'energia d'hora en hora. Finalment, els consumidors que no controlin la despesa energètica se'n veuran perjudicats, perquè el preu pujarà en les hores de més consum, sobretot els qui tinguin un comptador digital: per exemple, a les nou del vespre, quan tothom cuina i hi ha la calefacció engegada, l'energia es pagarà molt més cara que actualment. Als usuaris que facin gestió energètica als domicilis, que desplacin les càrregues a períodes més econòmics, fins i tot se'ls podrà reduir la despesa energètica.

—Els particulars haurem de cercar estratègies per a no gastar tant en hores punta i estalviar energia?

—Els qui facturin per preu mitjà, hauran d'intentar reduir al màxim la potència contractada i estalviar energia aturant els 'stand-by', evitant consums innecessaris d'il·luminació i de rentadora, etc. Els qui tinguin comptador digital, hauran de calcular si els surt més a compte rebre els preus cada dos mesos i assumir una tarifa plana o bé pagar pel preu a cada hora. És molt senzill: si consumeixes més de la meitat de l'energia en hores punta (al matí, entre 08.00 i 09.00, i al vespre, entre 20.00 i 22.00), no et sortirà a compte, encara que tinguis comptador digital, consumir d'hora en hora sinó que serà preferible pagar un preu mitjà.

—Aquesta situació és similar a la dels altres estats europeus?


—A bona part dels estats europeus el mercat és absolutament liberalitzat, i les companyies ofereixen tarifes. L'estat espanyol és el tercer més car de la Unió Europea quant al preu kW/hora, només superat per Xipre i Irlanda.

—Per què és tan car?


—Perquè arrosseguem una política energètica que aquests darrers trenta anys ha estat errònia en molts casos. A més, a principi del 2000, es van promocionar i construir cicles combinats de gas natural, que el govern abonava perquè ho considerava sinònim de seguretat energètica. Les previsions eren de creixement infinit. Quan això s'ha estroncat, ens hem adonat que tot aquest parc per generar energia era totalment innecessari, i mantenir-lo té un cost elevat. També cal tenir en compte que l'any 1998 es va decidir que l'electricitat no podria pujar més d'un 2% fins el 2010, i si ho feia s'havia d'assumir en forma de dèficit estatal. Això ha generat una bossa de dèficit d'uns 30.000 milions, que ara paguem amb interessos. S'han d'amortitzar els interessos, el capital, la moratòria nuclear, les renovables… Un matís sobre les renovables: no és erroni de subvencionar-les, sinó la manera com s'ha fet, que va arribar a crear una bombolla fotovoltaica d'abast internacional. Per això ara el govern anuncia retallades retroactives a les renovables, que afegeix un altre problema: el lucre cessant als qui van fer inversions.

Font: Vilaweb

-.-

18 de febr. 2014

La MAT: el silenci d’allò injustificable

És un negoci que enriquirà quatre grans empreses que s’han proposat ser la pila d’Europa quan aquesta no disposi de combustible fòssil barat

Mapa de la línia de Molt Alta Tensió Escatrón-La Secuita

Revista n. 400 La Terra (pàg 04)Unió de Pagesos

Rafel Hinojosa

Portaveu de la Plataforma del Camp en defensa de la terra i el territori


Vull fer-vos cinc cèntims, ara que és febrer i el ritme hivernal encara plana en les feines del camp, del que ens inquieta a la gent del Camp de Tarragona que estem en contra de la lí- nia de Molt Alta Tensió [MAT], a raó dels últims es- deveniments i de l’ànim que percebem en la gent, que ens pregunta: “I ara, què? El projecte de la MAT a Tarragona s’ha parat perque se’ls va acabar el termini, oi? Doncs ja està, no?”.

INFORMACIÓ EN COMPTAGOTES •
El 17 de gener, l’execució que promou Red Eléctrica Española [REE] d’una línia de molt alta tensió de doble circuit ‘Escatrón - els Aubals - la Selva entroncament E1 la Secuita’, de 440kV, es va aturar perquè el Ministeri va arxivar l’expedient d’avaluació ambiental del projecte, a requeriment d’ERC, en resoldre favorablement que la seva vigència vencia l’agost del 2012.

El 5 de desembre del 2013, uns dies abans de la presentació de la plataforma del Camp en de- fensa de la terra i el territori a la Selva del Camp, el Parlament de Catalunya va aprovar la moció presentada per la CUP-AE per establir les bases per constituir un pacte nacional per la sobirania energètica. L’onzè punt de la moció, de rebuig a la MAT d’Escatrón - la Secuita, es va aprovar per 104 vots a favor i 23 en contra.

Un mes abans, es va presentar en petit comi- tè l’avenç del pla d’ordenació urbanística muni- cipal [POUM] d’Almoster (Baix Camp). Esverats, vam comprovar que en els plans urbanístics par- cials del municipi, datats del 2010, ja contempla- ven el traçat de la MAT segons les directrius dona- des per la Diputació i la Generalitat.

El 23 de juliol, els alcaldes d’ERC, amb el suport d’altres formacions i associacions, van presentar una moció encapçalada per l’alcalde de la Secuita (Tarragonès) per demanar que s’arxivés l’expedient d’avaluació del projecte perquè la seva data de validesa havia caducat.

El maig, la gent d’Unió de Pagesos de la Selva del Camp (Baix Camp) ja havia alertat de les greus afectacions que comportaria la infraestructura. Apartir d’aquí, vam interrogar les autoritats públiques i els preguntar tant pel seu parer com pels detalls del projecte. Ens van respondre que tot era molt incert, que no disposaven de detalls i que, res- pecte el seu posicionament, tenien el cor dividit.

Així, doncs, entre el gener del 2010 i el gener del 2014, tenim: 41 mesos de silenci absolut de les ad- ministracions, i 8 mesos de diàleg amb el territori.


PER QUÈ AQUEST SILENCI? •
I nosaltres ens preguntem: si l’alcalde d’un municpi de 1.381 habitants encarrega l’estudi dels plans parcials del seu POUM i disposa d’un plànol que explicita que hi passarà la MAT que vé d’Aragó i acaba a la Secuita, i ho sap des del 2010, com és què tu i jo no ho sabem fins al maig del 2013?

I encara ens qüestionem: si dirigents, caps de formacions polítiques amb accés als ministeris i despatxos de l’Estat, en contacte “polític” entre ells i amb els caps de grans empreses i multinacionals, que poden demanar informes, assistir a reunions... que estan assabentats de tot des del 2010, com és què no ens informen ni a tu i ni a mi d’una successió de torres de 30 m que plantaran a casa d’algú com tu i com jo, i faran un camí de 16 metres d’ample en un traçat de 163 Km?

La resposta és evident: perquè es tracta d’un projecte que no poden justificar. No es tracta d’una escola per al poble, sinó d’un negoci energètic que enriquirà quatre poderosos consells d’administració d’empresa que s’han proposat ser, juntament amb el Nord d’Àfrica, la pila d’Europa quan aquesta no disposi de combustible fòssil barat.

En què som potència al nostre país? En sol i vent. Doncs, tot apunta que importarem turistes i exportarem energia, tota la que puguem vendre. I quin preu en pagarem? Doncs plantar molins, parcs solars, centrals tèrmiques i connectar-ho tot amb línies de MAT, desde Algeciras fins a França. I qui vol una torre de 30 m amb camps electromagnètics al jardí de casa? Ningú? Doncs, en silenci.

Font:
La Terra (La Veu Autortizada)
Les alçades dels suports de la sèrie 43 des de la creueta superior a terra poden oscil·lar entre els 41 i els 66 m, mentre que els de la sèrie D2 oscil·len entre els 37 i els 62 m. Font: REE
-.-

6 de febr. 2014

Tremosa demana a la Comissió Europea que investigui la MAT entre Santa Coloma de Farners i Riudarenes

L’eurodiputat de CiU ha presentat una pregunta parlamentària demanant si aquesta infraestructura que Red Electrica vol construir contra la voluntat dels habitants de la zona, compleix amb la normativa europea.

Font: Blog de Ramon Tremosa

Red Eléctrica Española pretén construir una línia de molt alta tensió (MAT) de 17 km entre Santa Coloma de Farners i Riudarenes per tal de millorar el subministrament energètic al Tren d’Alta Velocitat Barcelona-Girona.

Tanmateix aquesta obra ha causat un gran rebuig entre la població local, que fins i tot es va pronunciar en un referèndum la setmana passada en contra de la MAT amb un 98,5% dels vots.

L’agressió al medi ambient, al paisatge i el fet que la MAT no respecti la distància mínima amb les cases habitades més properes fan que la població local no se senti còmode amb el projecte. Per si fos poc, el ramal de 17 km entre Santa Coloma de Farners i Riudarenes es construeix per abastir el TAV entre Barcelona i Girona, malgrat que molts trens d’alta velocitat de l’estat espanyol i França funcionen amb una línia de 220 kv sense problemes.

Tremosa ha demanat a la Comissió Europea que comprovi si aquesta MAT compleix amb la normativa comunitària en defensa del medi ambient i ha denunciat que qualsevol traçat ha de tenir en compte la distància mínima amb les cases habitades per a evitar que els camps electromagnètics perjudiquin els habitants de la zona.

Dijous, 6 de febrer de 2014

Us adjuntem el text de la pregunta parlamentària: Construcción de una línea de muy alta tensión en Santa Coloma de Farners

Red Eléctrica Española tiene previsto construir un ramal de la línea de alta tensión de 17 km entre las poblaciones de Santa Coloma de Farners y Riudarenes para suministrar energía a la línea de tren de alta velocidad entre Barcelona y Girona.

La cuestión es que muchos trenes de alta velocidad no utilizan una línea de alta tensión de 440 kv y funcionan comúnmente con 220 kv. La construcción de dicha línea no respeta la distancia mínima con casas habitadas y supone una agresión al medio ambiente.

Por otro lado, el Consejo Europeo emitió el 12 de Julio de 1999 una recomendación (1999/519/CE) en que se afirmaba que "Las medidas en relación con los campos electromagnéticos deberán proporcionar un elevado nivel de protección a todos los ciudadanos de la Comunidad" así como que "La observancia de las restricciones y niveles de referencia recomendados debería proporcionar un elevado nivel de protección contra los efectos nocivos para la salud que pueden resultar de la exposición a campos electromagnéticos".

También cabe tener en cuenta la Directiva 92/43/CEE del Consejo de 21 de mayo de 1992, relativa a la conservación de los hábitats naturales y de la fauna y flora silvestres y la Directiva 85/337/CEE del Consejo, de 27 de junio de 1985, relativa a la evaluación de las repercusiones de determinados proyectos públicos y privados sobre el medio ambiente.

A la luz de todo lo anterior,

¿Conoce la Comisión si se cumplen las citadas directivas en el tramo de la MAT que está previsto construir entre Santa Coloma de Farners y Riudarenes?

¿No cree la Comisión que los nuevos proyectos de líneas aéreas de transporte de energía eléctrica deberían tener en cuenta los campos electromagnéticos que generan, y que por tanto, se fijen límites de exposición, denominados preventivos?

-.-

5 de febr. 2014

Article Diari de Girona: “Ubi sunt?”


JOSEP QUINTANAS BOSCH
Article Diari de Girona

¿On són els alcaldes juramentats contra la MAT? ¿On els esforçats ciutadans, restauradors i pagesos que emplenaren carreteres, boscos i congostos de pancartes i proclames contra la línia de Molt Alta Tensió?

Ara s’estan aixecant les torres i sols els antiavalots senyoregen els reportatges periodístics. No cal la llei d’Ordre Públic d’en Fernández. La Generalitat ja l’aplica amb contundència. Assetjant i atemorint pacífics ciutadans que tenen el valor de resistir enterrant-se, immobilitzats, dins d’un cotxe. Els Mossos d’Esquadra, els mateixos que són incapaços de resoldre els crims que han trasbalsat les comarques gironines, com el d’en Jordi Comas o la botiguera de Palafrugell, volen inculpar de tres delictes qui, simplement, s’ha resistit a una clamorosa agressió al territori. Avís per a navegants. I encerclen i violenten els quatre gats que gosen manifestar-se.


¿On són aquells alcaldes que s’emplenaven la boca en defensa del territori? Es veuen amb claredat les dimensions del disbarat. A Santa Coloma, a Sant Gregori, a Canet, a Viladesens… Silenci. En realitat, no callen des d’ara. La percepció de la realitat els canvia segons la consigna. No a conveniència dels seus pobles, ni a la del territori, sinó a la del seu ramat. Sols calgué que Mas guanyés les eleccions perquè es fes el silenci, perquè es deixés la MAT, el territori, REE en mans de la Generalitat -que deixa fer, deixa passar- i pels alcaldes ja no fos problema que aquestes immenses torres tallin, com un cop de destral, camps, boscos i muntanyes: el país. La MAT marca el paisatge.

Des dels Àngels: Montseny, Girona, Rocacorba, Banyoles… i el voraviu de la MAT. Immensa, senyorial, agressiva.


Com ja han definit un nou espantall per distreure l’atenció del personal, ara no toca la MAT, toca penjar estelades.


¿Què en farem d’aquest país fet de gent meitat gregària i meitat resignada?

-.-

4 de febr. 2014

Eudald Casadesús: “Red Eléctrica va massa pel dret i l’època de tirar pel dret ja ha passat”

Potser una mica a misses dites, potser pressionat pels esdeveniments i la proximitat de període electoral però el cert és que la Generalitat s’ha sumat als que demanen a Red Eléctrica (REE) que es repensi el ramal de la MAT de Riudarenes. Ho ha fet per boca del delegat a Girona, Eudald Casadesús, i sense gaire embuts: “Red Eléctrica tira massa pel dret” -ha advertit en una entrevista a la Cadena SER- “i l’època de tirar pel dret ja ha passat”. No és una oposició frontal perquè l’adminsitració catalana segueix defensant la necessitat d’aquesta infrastructura però és un missatge clar i contundent per demanar a l’empresa que construeix la MAT que sigui sensible amb un territori on la lluita contra la línia és més viva que mai i on, d’un temps a aquesta part, les petites victòries parcials se succeixen.
Eudald Casadesús

Raül Muxach 04/02/2014  

Primer va ser la Diputació de Girona, després la majoria de partits polítics del Parlament (tots excepte PP i C’s) i ara ha estat el Delegat de la Generalitat a les comarques de Girona, Eudald Casadesús, l’últim que s’ha alineat amb l’oposició a la línia que hi ha a la comarca de la Selva.

La Generalitat no nega la necessitat de la línia –defensa la interconnexió amb França i creu que el mallatge energètic també necessita aquesta via de gran capacitat- però sí que demana a Red Eléctrica que demostri mà esquerra amb el territori. Casadesús creu que “a vegades, REE tira massa pel dret i aquestes èpoques de tirar pel dret ja han passat” i troba que ara que el projecte encara és en fase de tràmit, “cal reflexionar-ho i repensar la proposta per trobar solucions” que puguin satisfer tothom. El màxim responsable de l’administració catalana creu que “si ens hi posem a fons, ho trobarem”.

Els opositors a la MAT posen en qüestió la necessitat de trinxar territoris emblemàtics per Santa Coloma de Farners i Riudarenes amb aquest ramal de 17 quilòmetres perquè diuen que l’alta velocitat ja funciona amb normalitat i el subministrament a la Costa Brava –els dos grans justificants del ramal- es garanteixen reforçant la xarxa de mitja tensió i no fent autopistes elèctriques.

Fa poc, la Diputació i la majoria de partits polítics del Parlament han donant suport a No a la MAT Selva demanant que s’aturi la tramitació d’aquest ramal de la línia per estudiar si cal o es pot passar reforçant la xarxa actual i, si s’arribés a la conclusió que amb això no n’hi ha prou, plantejar alternatives com el soterrament. La setmana passada, 6.000 persones van expressar un rebuig pràcticament unànime (98’5%) a la línia en un referèndum organitzat per No a la Mat Selva.

-.-

Les JERC Figueres demanen el desmantellament de la mat

“Tenim al davant l’oportunitat de construir un país nou i net, i tenim molt clar que com a usuaris hem de poder decidir com produïm i distribuïm l’energia que gastem. Fa falta que les institucions catalanes assimilin les reivindicacions de la societat i paralitzin la MAT”.


PAU BAHÍ SEGURA
Article Diari de Girona 04/02/2014

Ben aviat van caure els arguments dels partidaris de la interconnexió energètica entre Espanya i França que la REE (Red Eléctrica Española) havia de resoldre construint la MAT. Primerament en són testimonis els usuaris de l’alta velocitat cada cop que agafen un AVE, ja que un dels arguments favorables a la MAT és que, sense aquesta, el TAV no podria circular en el nostre territori. Seguidament ens topem amb els que deien que l’abastament elèctric gironí no és segur ni estable i que, a més a més, a les comarques gironines produïm molta menys energia de la que gastem.Això potser sí que és verídic, però també és veritat que una línia que transporti 400 kV tampoc soluciona el dèficit de producció energètica que patim. Si el fet de produir energia fos el problema (que per nosaltres ho és), llavors per què el govern de l’Estat espanyol impulsa i aprova una reforma energètica que penalitza severament a tots aquells que escullin l’opció de produir la seva pròpia energia, mitjançant fonts renovables?

De fet, ja ens imaginem per què volen una línia de Molt Alta Tensió (a poder ser, la menys costosa econòmicament parlant, ja que és la que més ha erosionat el territori i ha originat un impacte mediambiental més sever), perquè servirà per vendre els excedents de l’energia nuclear perquè la REE se’n lucri, tal com afirmen els seus detractors.

Per a nosaltres això representa uns models energètics, econòmics i polítics que no podem assumir com a societat. Tenim al davant l’oportunitat de construir un país nou i net, i tenim molt clar que com a usuaris hem de poder decidir com produïm i distribuïm l’energia que gastem. Fa falta que les institucions catalanes assimilin les reivindicacions de la societat i paralitzin la MAT.


En un país nou i sostenible no hi té cabuda un projecte aplicat de manera tan irregular i que deriva d’un model energètic contaminant i obsolet.


Dijous passat la Plataforma Ciutadana No a la MAT, després de mesos de mobilització i treball que van culminar en una consulta popular el passat 26 de gener a la qual van participar més de 6.000 persones, van aconseguir la complicitat de CiU, PSC, ICV, CUP i ERC per tal d’instar, des del parlament, el mateix govern de la Generalitat que promogui la suspensió del procediment d’autorització per a la construcció del tram de Santa Coloma de Farners i Riudarenes amb l’objectiu de replantejar el projecte.

Davant d’aquesta conjuntura no ens queda altra que felicitar la Plataforma No a la MAT i estar atents de com avança aquest gest, tot recordant que la MAT també ens trepitja mitja comarca a l’Alt Empordà.
En aquest sentit volem que també s’aturi el projecte aquí dalt i la resta del tram pertinent, tal com va aprovar la nostra organització per Consell Nacional, que es desmantellin les torres ja construïdes del format aeri i es pugui replantejar tot el traçat de manera global, amb el consens del territori, democràticament i amb total transparència.

-.-

3 de febr. 2014

Tres activistes contràries a la línia MAT, jutjades aquest dimarts

La repressió contra les opositores de la línia de Molt Alta Tensió, contínua. Aquest dimarts vinent 4 de febrer, a les 9h 50 als Jutjats de Girona, se celebrarà un judici de faltes contra tres joves vinculats al moviment d’oposició a la línia.


Font: No a la MAT Girona

Des de l’assemblea No a la MAT Girona, denunciem la reiterada repressió que hem patit les opositores de la línia, aquests darrers mesos en què s’ha revifat la lluita contra la MAT, a causa de la imminència de les expropiacions forçoses a les quals s’han vist sotmeses les propietàries afectades pel traçat de la línia.


Recuperant el fil conductor del qual ja són més de 15 anys de lluita, l’Assemblea i Plataforma No a la MAT, han protagonitzat noves protestes i accions en defensa del territori amb la finalitat d’aturar aquesta infraestructura tan perjudicial pel medi ambient i social, i que es troba ara mateix en la seva darrere fase (pel que fa la línia de Bescanó – St. Llogaia).

La repressió aquests darrers mesos, l’hem patit de diferents maneres: Abusos policials, vexacions, intimidacions, detencions … Aquest dimarts ens enfrontem, al primer judici, tot i que estan oberts nombrosos procediments com els ocupants del bosc de Sant Hilari el 2009, les persones que participaven en la resistència de Mas Castelló i les participants de l’última acció a Fellines aquest Gener, entre altres acusacions.


Entenem aquest judici com un intent de desmobilitzar unes accions i protestes d’oposició totalment legítimes i acusem als Mossos d’esquadra “d’engreixar” els seus atestats policials per tal d’encabir a persones actives en la lluita contra la MAT, produint-se d’aquesta manera, una autèntica persecució i assetjament policial.

Entenem que aquesta és l’estratègia d’un govern que permet a una empresa del lobby energètic com REE, d’explotar al territori per obtenir un sucós benefici. Evidenciant amb aquesta complicitat, la connexió governamental amb les empreses del lobby privat. Per aquest motiu no ens deixarem arronsar i continuarem guanyant força ara més que mai per contribuir a desmantellar el seu sistema energètic – econòmic que sustenta als Estats capitalistes.


Us convoquem a totes a assistir al judici per tal de mostrar solidaritat amb les imputades. Per tal que en comptes de frenar-nos puguem agafar l’embranzida i convicció necessàries per aturar qualsevol imposició.

No a la MAT. Ni aquí ni enlloc. Ni ara ni mai

Assemblea No MAT Girona/
 Grup Antirepressiu  


-.-

2 de febr. 2014

El doble impacte de la MAT

Les imponents estructures de la línia de 400 kV, molt visibles des de l’AP-7 i altres carreteres, conviuran almenys fins al 2016 amb les torres de les línies de 220 kV i 132 kV existents fins ara.

Un rètol de l’AP-7 amb les torres
al fons. Foto: MANEL LLADÓ.
La construcció de les torres de la línia de molt alta tensió (MAT) entre Bescanó i Santa Llogaia continua a molt bon ritme: ja n’hi ha 80 d’acabades del tot i la previsió de Red Eléctrica de España (REE) és començar a passar cable la setmana que ve o l’altra i tenir tot el tram enllestit a l’estiu. L’impacte del traçat de 44,2 quilòmetres en el territori és més que visible per als ciutadans. Les imponents estructures de la nova línia de 400 kV –que mesuren entre 35 i 55 metres d’alçària i poden arribar a superar les 100 tones de pes– destaquen davant dels ulls de qualsevol que passi per l’AP-7 i altres carreteres properes a la línia, com ara la variant de Banyoles.

L’impacte, a més, és doble. Al costat de la MAT també sobresurt una altra filera de torres: les de les línies d’alta tensió existents fins ara, que no es desmuntaran almenys fins a l’any 2016. El doble impacte es mantindrà, doncs, un mínim de dos anys més.


Tot i que les noves torres no només han de servir per transportar la nova línia elèctrica de 400 kV, sinó que també s’hi han de compactar la línia de 220 kV de Bescanó a Sant Julià de Ramis i la de 132 kV de Sant Julià a Santa Llogaia, els cables d’aquestes línies no es traslladaran fins que la línia de 400 kV ja estigui en funcionament. El desmantellament de les torres, a més, necessita un projecte executiu nou que no es presentarà tampoc almenys fins a mitjan 2015, quan està previst que tota la MAT estigui operativa amb la posada en marxa del tram transfronterer subterrani. L’administració de l’Estat trigarà, en el millor dels casos, com a mínim dos o tres mesos a aprovar-ho i els treballs per desmuntar les torres duraran almenys un altre any. “Trigues el mateix a muntar que a desmuntar i més o menys hi ha el mateix nombre de torres que a la MAT”, expliquen des de REE.


Article El Punt
-.-