15 d’oct. 2013

Consell Comarcal i Consell d’Alcaldes del Priorat aproven la moció contra la MAT Escatrón-La Secuita

Consell Comarcal i Consell d’Alcaldes del Priorat aproven la moció contra la línia d’alta tensió Escatrón-La Secuita

Joan Carles Garcia, president del Consell Comarcal afirma que “no podem acceptar tirar per terra el treball fet durant molts anys, que ha servit per bastir un model de desenvolupament sostenible per a la nostra comarca, ni podem restar valor a la Carta del Paisatge ni a la candidatura Patrimoni de la Unesco, en les que tenim posades moltes esperances”.


El ple del Consell Comarcal i el Consell d’Alcaldes del Priorat van fer palès dilluns el rebuig total a la línia d’alta tensió Escatrón-La Secuita després d’aprovar per unanimitat la moció contrària al projecte impulsat per Red Eléctrica Española.

La moció constata que aquesta línia de transport d’energia elèctrica de 400 KW entra directament en conflicte amb el model de desenvolupament econòmic impulsat a la comarca. Aquest se sustenta en pilars com el paisatge, amb espais com el Parc Natural de la Serra de Montsant, el turisme de qualitat i en el desenvolupament territorial equilibrat, que passa per l’excel·lència de productes agrícoles com són els vins de la DOQ Priorat i de la DO Montsant i els olis de la DOP Siurana.

La moció també subratlla que el projecte Escatrón-La Secuita col·lideix amb les directrius de la Carta del Paisatge del Priorat, aprovada recentment, i que, com recorda també el president del Consell Comarcal, Joan Carles Garcia, “compta amb centenars de compromisos concrets de la societat civil prioratina i amb el suport explícit del Govern de la Generalitat de Catalunya i de la gran majoria d’institucions i entitats d’aquesta comarca”.

A més, s’afirma que aquest projecte va contra un model de desenvolupament rural sostenible com el que ara té el Priorat, i en el que en els darrers 25 anys s’hi ha invertit gran quantitat de diners públics i privats. 

En la moció es constata també que, en aquests moments, la comarca del Priorat opta a ser declarada Patrimoni Mundial de la UNESCO, amb el beneplàcit oficial de la Generalitat de Catalunya. I, en aquest sentit, un projecte com el d’aquesta línia de transport d’energia hi entra clarament en conflicte.

Finalment, també s’apunta que no s’entén la necessitat d’aquesta nova línia, una necessitat que també va posar en entredit la Conselleria d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya en una carta dirigida al Ministeri d’Indústria.

Joan Carles Garcia resumia el sentit de la moció afirmant que “no podem acceptar tirar per terra el treball fet durant molts anys, que ha servit per bastir un model de desenvolupament sostenible per a la nostra comarca, ni podem restar valor a la Carta del Paisatge ni a la candidatura Patrimoni de la Unesco, en les que tenim posades moltes esperances pel que poden significar en un futur per al Priorat”.

Comissió de seguiment de la Carta del Paisatge del Priorat

El president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia, va informar ahir el Consell d’Alcaldes i el ple de la voluntat de constituir la comissió de seguiment de la Carta del Paisatge aquest mes de novembre. Aquesta comissió, un compromís dels impulsors de la Carta del Paisatge,  entre aquests el Consell Comarcal, ha de ser un instrument de participació de les administracions públiques conjuntament amb els agents econòmics, socials, culturals i ambientals de la comarca per dinamitzar el debat, mitjançar entre els diferents interessos existents sobre el territori i que afectin la seva dimensió paisatgística, fer propostes i dur a terme el seguiment de les polítiques i actuacions sobre el paisatge al Priorat. Una de les principals funcions d’aquesta comissió serà formular les estratègies per al desenvolupament dels acords i compromisos assolits a la Carta del Paisatge del Priorat. A més, aquesta comissió de seguiment crearà i definirà les tasques d’una comissió tècnica que executarà les accions específiques de la Carta del Paisatge d’acord amb la priorització i el calendari establert. Serà responsabilitat d’aquesta comissió tècnica administrar el fons per a la conservació i gestió del paisatge i redactar els convenis de gestió d’aquest. 

Candidatura a Patrimoni de la Unesco

El president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia, la diputada provincial, Núria Crivillé, i el president de Prioritat, Toni Alcover, van informar els alcaldes de la comarca de l’estat del procés en què es troba la candidatura Priorat-Montsant-Siurana a Patrimoni de la Unesco. El passat mes de maig, la Generalitat de Catalunya donava el vistiplau a l’avantprojecte que fonamenta les bases del dossier definitiu, i es feia seva la candidatura per tal de defensar-la davant del Consejo del Patrimonio Histórico de Madrid, que l’ha d’incloure a la llista indicativa de l’Estat Espanyol, pas previ a la presentació a la Convenció del Patrimoni Mundial. 

Joan Carles Garcia apuntava que en aquesta fase del procés la candidatura presentada per Prioritat “incorpora el Consell Comarcal del Priorat i la Diputació de Tarragona com a implusors, reflectint-ne d’aquesta manera el suport institucional”.

Joan Carles Garcia també recordava que “l’impuls i el suport a la candidatura és un dels compromisos estructurants de la Carta del Paisatge del Priorat”.

Font: Web del Consell Comarcal del Priorat

-.-

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada