29 de juny 2016

Els jutjats avalen l'origen laboral del càncer d'un treballador de la petroquímica

La sentència obliga a mantenir la prestació concedida el 2011 per incapacitat permanent 
 
Foto: Cel Net

DelCamp.Cat 28/06/2016

Per segona vegada, el Jutjat Social número 1 de Tarragona ha sentenciat que el càncer d'un treballador de la petroquímica de Tarragona és d'origen laboral. Segons assenyala, el linfoma fonicular que pateix un dels empleats de les subcontractes presents a la planta química de Repsol va ser originat per l'exposició als compostos químics de la instal·lació industrial. En la primera ocasió, la sentència va rectificar la decisió de l'INSS de considerar la malaltia, una greu forma de càncer, no com d'origen laboral, sinó una patologia comuna desvinculada de la seva activitat professional com a responsable de tasques de manteniment dels forns d'olefines. I ara, per segona vegada, ha obligat l'Institut Nacional de Seguretat Social (INSS) a reprendre l'abonament de la prestació per incapacitat permanent en grau total que havien decidit retirar-li en resposta a un informe de l'ICAM on es considera que la malaltia ha remès de forma tal que permetia l'extreballador reincorporar-se amb normalitat al món laboral, malgrat la severitat del seu quadre clínic.

La resolució judicial constata amb fermesa que «les lesions que patia l'any 2011 quan li va ser reconeguda la IPT són exactament les mateixes que tenia al 2012, quan li va ser denegada per millora» i considera que «si hi ha hagut remissió és pel tractament quimioteràpic realitzat i, encara més rellevant, per l'allunyament que la font que va donar origen a la malaltia, l'exposició a l'etilè». Precisament, la presència d'etilè està reconeguda als protocols de seguretat i la descripció del lloc de treball que ocupava el treballador afectat on s'esmenta com a riscos vinculats a les funcions de manteniment de forns d'olefines que desenvolupava a la planta de Repsol l'exposició a substàncies potencialment cancerígenes. Un extrem que, en relació a l'etilè i el benzè, també reconeix el Varem de Malalties Professionals en vigor.

Un problema «generalitzat»

La situació viscuda per aquest treballador segons el col·lectiu d'advocats Ronda «exemplifica i il·lustra la situació de perpètua infradiagnosi de malalties professionals que es dóna a l'Estat espanyol i el caràcter restrictiu de les polítiques aplicades per l'INSS i organismes com l'ICAM a l'hora de primar criteris estrictament econòmics per sobre de la racionalitat clínica arribat el moment de jutjar la capacitat laboral de persones malaltes». Segons apunten, «milers i milers de persones a tot l'Estat es veuen perjudicades per les reticències de l'INSS i de les mútues a admetre aquest origen laboral de les seves malalties, veient-se privades de beneficiar-se de l'increment de l'import de les prestacions d'incapacitat, invalidesa, viduïtat i orfandat que els correspondrien. En aquests casos, és necessari, com ha succeït ara, demandar fins en dues ocasions l'INSS i la mútua corresponent per veure reconeguts els drets que ens corresponen i assolir a través de la tutela judicial allò que l'INSS i l'ICAM i les mútues ens neguen amb l'única voluntat de reduir la despesa en prestacions».

Per a Jaume Cortés, advocat del Col·lectiu Ronda, que ha defensat els interessos del treballador afectat, «resulta inversemblant que s'hagi obligat una persona greument malalta a enfrontar-se a dos judicis diferents malgrat l'evidència mèdica de la seva situació i la claredat de la relació causa-efecte entre la patologia que pateix i l'activitat professional que desenvolupa en un entorn extraordinàriament perillós per a la salut com és la petroquímica de Tarragona. En aquestes instal·lacions la gent que hi treballa està exposada a la presència d'agents contaminants que figuren i estan reconeguts al Varem de Malalties Professionals que, malauradament, ja és prou restrictiu. L'administració i els organismes públics tenen l'obligació de vetllar per la salut i assegurar que tothom sense capacitat per treballar disposa de recursos suficients per tenir una vida digna. Aquesta, però, sembla ser la darrera de les prioritats».

-.-

28 de juny 2016

Detectats nivells elevats de benzè a la planta de Repsol a Tarragona

La incidència al polígon petroquímic nord obliga a desallotjar més d'un centenar de treballadors de Dow Chemical

Fàbrica de Repsol al Polígon Nord de Tarragona. Foto: DT

per Reusdigital 27/06/2016 

Detectats nivells elevats de benzè, un contaminant reconegut com a cancerigen, a la planta de Repsol al complex petroquímic nord de Tarragona. La incidència, que no és visible i ja es dóna per resolta, s'ha produït aquest dilluns al matí i ha obligat a desallotjar ràpidament més d'un centenar de persones de l'edifici de manteniment i serveis de l'empresa química Dow Chemical, que comparteix un terreny annex a Repsol al polígon nord. Seguint el protocol de prevenció, se'ls han fet proves d'orina. Repsol, per contra, no ha hagut d'evacuar cap treballador ja que a la zona de la fuita no hi té personal.

Segons fonts consultades, la concentració de benzè s'ha elevat fins a donar valors de 10 ppm -parts per milió-, quan el límit és de 0,5, és a dir, 20 vegades per sobre. Les mateixes fonts asseguren que alguns treballadors haurien presentat mals de cap i nàusees. Des de Repsol, però, es nega aquest extrem i es remarca que no hi ha hagut cap persona afectada ni ha estat necessari activar cap pla d'emergència ni decretar cap mesura excepcional de protecció per a la població. La incidència provindria d'una arqueta desbordada, a la zona de les torxes.

"Com que l'arqueta no drenava, per dissipar l'acumulació de líquid hem hagut de recollir-ho en un sistema mecànic i portar-ho a la planta de tractament d'aigües, i en aquest impàs per accelerar la recollida és quan s'hauria donat la concentració d'hidrocarburs", ha afirmat a l'ACN el responsable de Comunicació de Repsol Tarragona, Josep Bertran, el qual, però, ha tret ferro a la incidència ja que la companyia petroliera no ha detectat en cap moment cap increment de contaminació, a més que a la zona no hi té cap treballador.

"Em consta que tres treballadors protegits amb màscara han actuat en aquesta arqueta que revessava i després han passat pels mers controls", ha afegit el delegat d'UGT a Repsol Petroli de Tarragona, Rafel Garrido. Si bé a Repsol no s'ha activat cap pla d'emergències i atribueixen l'incident a una operació més del sistema de manteniment, a Dow, l'empresa veïna, quan s'han disparat els indicadors del nivell de benzè s'han encès les alarmes i s'han afanyat a activar el protocol de prevenció per retirar tot el personal que es trobava a la zona.

Segons el responsable de Comunicació de Dow Chemical a Tarragona, Josep Boronat, fins a 130 persones aproximadament d'una àrea determinada, pròxima a la zona de la torxa, han estat desallotjats com a mesura preventiva en detectar valors molt elevats de benzè. "Així ho hem decidit davant la pujada de concentració i la incertesa de saber com evolucionaria", ha exposat Boronat. El protocol de seguretat de Dow ha obligat a moure al personal de les oficines de manteniment i fer-los proves, però no de planta, segons Boronat.

Molèstia puntual, segons Repsol

En un comunicat posterior, Repsol ha assegurat que "no s'ha produït cap fuita, ni cap situació d'emergència" i que la molèstia ha estat "puntual i localitzada". Per altra banda, l'empresa ha admès que no ho ha notificat al 112, ja que no ho ha considerat preceptiu.

Repsol ha explicat que les causes de l'incident es deuen a que la bassa de retenció del Complex Industrial no està coberta, fet que ha provocat que durant la maniobra de transvasament d'aigües i hidrocarburs sorgís un olor a hidrocarbur en les immediacions de la zona. La petroquímica ha volgut destacar que aquesta tasca està protocol·litzada i contemplada en els procediments d'operació de les instal·lacions.

Crítiques de la plataforma Cel Net

La Plataforma Cel Net es queixa que les plantes de Repsol i Dow del Polígon Nord han patit al llarg de les últimes setmanes constants incidències. "A causa de la falta d'explicacions per part de les empreses afectades, la inoperància de l'Administració per solucionar el problema i la gravetat de la situació envers la salut de la població i el medi ambient", la plataforma exigeix que es reuneixi de forma extraordinària la Taula Territorial de Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona (TQACT).

A la vegada, des de la plataforma vol que es convoquin als responsables de les empreses implicades per tal que donin explicacions de cada incidència i s'aportin les solucions corresponents per evitar que la situació es torni a repetir. A banda, Cel Net ha demanat a la Generalitat de Catalunya que respongui "a la falta de mesures dels constants incidents i que expliqui quines han estat les accions que s'han pres al llarg d'aquestes setmanes".
 

Més informació:




-.-

14 de juny 2016

Cañete donarà explicacions dels seus escàndols a l'Eurocambra "a porta tancada"

El comissari compareix el 12 de juliol per parlar d'Acuamed o del patrimoni de la seva esposa en paradisos fiscals.

Miguel Arias Cañete, ayer, durante su intervención en la inauguración de un curso en Santander. EFE

 elplural.com 14/06/2016

El comisario europeo de Acción por el Clima y Energía, Miguel Arias Cañete, comparecerá el próximo 12 de julio ante la comisión de Asuntos Jurídicos de la Eurocámara para dar explicaciones sobre casos como Acuamed, aunque finalmente su intervención será a puerta cerrada, acordó hoy esa comisión. La reunión de coordinadores de la comisión de Asuntos Jurídicos del PE decidió hoy la fecha y la forma de la comparecencia de Arias Cañete, indicaron fuentes del PE. En particular, se acordó que tendrá lugar "un intercambio de puntos de vista" con el comisario "a puerta cerrada", en línea con la manera de hacerlo cuando se evalúa la declaración financiera de los comisarios, indicaron las mismas fuentes.

Preguntas bajo control: "Es un proceso amañado"

La Conferencia de Presidentes de la Eurocámara dio el pasado 2 de junio un mandato al presidente del Parlamento Europeo (PE), Martin Schulz, para que trasladara al responsable de la comisión de Asuntos Jurídicos el interés de llevar a cabo un debate con Arias Cañete o la CE en relación con ese caso. El eurodiputado de Podemos Xabier Benito criticó la forma elegida para la comparecencia de Arias Cañete y que se haya pedido a los eurodiputados que participen en esa audiencia que presenten de aquí al 20 de junio las preguntas que quieran plantear al comisario. El parlamentario advierte de que será el presidente de la comisión de Asuntos Jurídicos del PE, el polaco del PP Pavel Svoboda, quien "decidirá si son pertinentes o no". Fuentes de la Eurocámara indicaron por su parte que el objetivo no es censurar las cuestiones, sino "limitar el número de preguntas por grupo".

"Nos encontramos con que se ha hecho trampa. No se ha cumplido el acuerdo, es un proceso amañado", opinó Benito, que también señaló que Podemos ha hablado con otros grupos políticos del PE sobre la decisión adoptada hoy, y que la indignación por lo ocurrido "no es solo de Podemos o de IU".  No obstante, Benito indicó que de momento no hay ninguna decisión sobre posibles pasos a dar, "creemos que requiere un tiempo para pensárnoslo", indicó. Benito recordó que en la Conferencia de Presidentes se acordó que primero el asunto se abordaría en la comisión de Asuntos Jurídicos y que, en función del resultado, podría tener que comparecer también en el pleno. Consideró en ese sentido, que la decisión de hoy no cierra las puertas a que Arias Cañete tenga que comparecer más adelante ante el pleno del PE. A su juicio se está "haciendo trampa para proteger a Cañete" y subrayó que el nombramiento de ese comisario fue "fruto de la gran coalición" formada por el PPE, el S&D y los liberales de Alde, "en la que también se encuentra Ciudadanos".

Salpicado de lleno por Acuamed y el paraíso fiscal de su esposa

Acuamed está siendo investigada por la Audiencia Nacional por supuesto fraude, en el que se podrían haber desviado más de 20 millones de euros, incluidos fondos europeos. La empresa depende del ministerio de Agricultura, Alimentación y Medioambiente, del que su anterior titular fue Arias Cañete. El comisario ha negado además haber participado en la gestión del patrimonio de su esposa, Micaela Domecq, que aparece vinculada a los papeles de Panamá, por lo que asegura haber cumplido el código de conducta asociado a su cargo.

Informació relacionada:
 -.-

El Govern obre expedient informatiu a Repsol i Dow Chemical per les columnes de fum negre

 Impulsarà un protocol de comunicació ambiental del sector químic de Tarragona 

Un episodi de fum negre a les petroquímiques de Tarragona. FOTO: LLUÍS MILIÁN

Diari de Tarragona - 14/06/2016

La Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat ha obert expedients informatius a les plantes de Repsol i Dow Chemical, situades en el complex petroquímic de La Pobla de Mafumet (Tarragona), pels episodis del 23 de maig i el 8 de juny, que van crear alarma entre la població perquè es van formar columnes de fum negre.

El Pla d'Emergències Exterior del Sector Químic de Tarragona (Plaseqta) s'activa quan hi ha un accident químic i té un protocol establert; en el cas d'aquests incidents "s'ha vist que s'ha de millorar la comunicació entre les empreses, l'administració i la població", perquè la percepció d'aquests episodis poden crear alarma entre la població, ha informat la Conselleria de Territori en un comunicat.

La directora general de Qualitat Ambiental, Mercè Rius, es va reunir aquest dilluns amb alcaldes i representants de 15 ajuntaments del Camp de Tarragona, a més del delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris; la directora de serveis territorials, Trinitat Castro; el gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Roger Pla, i l'Observatori de Salut Pública de Tarragona.

La Direcció General de Qualitat Ambiental ha anunciat l'impuls d'un protocol de comunicació ambiental relacionat amb el sector químic de Tarragona després de detectar "la necessitat" de transmetre millor les incidències relacionades amb les emissions de les indústries.

El protocol es treballarà en el marc de la Taula de la Qualitat de l'Aire al Camp de Tarragona, un organisme constituït l'estiu passat per intercanviar informació en matèria de qualitat de l'aire i d'emissions contaminants, i el grup de comunicació i transversalitat de les dades de la Taula col·laborarà per avaluar la manera de millorar la comunicació entre tots els actors.

-.-

Els infants de Flix neixen amb concentracions «elevades» de mercuri segons els ecologistes

Ecologistes en acció denuncia especialment la contaminació química d’Ercros a la localitat ebrenca

Imatge de la draga treballant al pantà de Flix. Foto: delCamp.cat.


Del Camp.Cat 14/06/2016

Ecologistes en acció ha alertat que els nens de Flix han mostrat concentracions «elevades» de mercuri, metilmercuri i hexaclorobenzè des del naixement fins als 4 anys «a causa de la contaminació ambiental». L’oenagé ho explica a l’informe ‘Banderes negres’ del 2016, en el qual atorga un d’aquests distintius a la demarcació de Tarragona per la contaminació química de l'empresa Ercros. L’entitat fa un repàs de l’activitat d'aquesta firma a la vora del riu Ebre i denuncia els últims esdeveniments que l’afecten, com ara la detenció de la cúpula de l’empresa Acuamed, responsable de la descontaminació del pantà de Flix, que ha aturat el projecte d’extracció dels fangs contaminats que Ercros hi ha abocat durant anys.

L’oenagé subratlla que Ercros és considerada «la instal·lació química més contaminant del riu Ebre». Ecologistes en acció recorda que tot i que el 2003 es va considerar l’empresa culpable de contaminar el medi ambient de manera continuada, la firma va començar un procediment legal que va durar 13 anys en desacord amb la sentència. Finalment se l’ha responsabilitzat dels vessaments entre els anys 1988 i 1993, i se l’ha obligat a assumir un 5% del cost de descontaminació, 10 milions d’euros.
   
La qüestió s’ha complicat amb la detenció de la cúpula d’Acuamed, que ha deixat aturat el projecte d’extracció dels fangs contaminats. Fins a aquest moment se n’han extret un 6%, quan la previsió era d’entre un 10 i un 20%. A banda, Ecologistes en acció alerta que l’aigua estancada continua dins del recinte. També denuncia «irregularitats» durant l’extracció dels fangs, que va començar el 2013, «que han pogut repercutir negativament en la salut dels treballadors».

Altres banderes negres

Ecologistes en acció ha atorgat diverses banderes negres més a Catalunya. A la circumscripció de Barcelona en posa a la capital catalana per la contaminació dels creuers, «ciutats en miniatura» que consumeixen «l’equivalent a 12.000 cotxes» però amb combustible barat «que no estan obligats a filtrar en l’emissió». L’oenagé en denuncia tant la contaminació de l’aigua com la de l’aire al port. En aquest sentit, es remet a dades de l’organització alemanya Unió per a la Conservació de la Natura i la Biodiversitat segons les quals s’han mesurat concentracions de partícules ultra fines a prop de les terminals de creuers fins a 100 vegades més elevades que a les ciutats.
   
Una altra bandera negra és per al Pla Urbanístic al Delta del riu Llobregat, l’activitat econòmica del qual «s’intenta reorientar» després del «fracàs» del projecte Eurovegas. En concret, es pretén un creixement urbanístic «desmesurat» a canvi de la «destrucció» de grans hectàrees de territori. A parer de l’oenagé, el pla afectaria sectors com l’agricultura, ja que es perdrien unes 200 hectàrees agrícoles que «serien substituïdes per asfalt». També hi hauria impactes «greus» al connector ecològic del massís del Garaf i del Delta, a través de la Riera dels Canyars i el sector agrícola de l’entorn.

A la demarcació de Girona s’atorga bandera negra al complex marí residencial Marina d’Empuriabrava, de 10.000 habitatges, 5.000 embarcadors i uns 24 quilòmetres de canals. El complex, a més, es troba en una zona humida, refugi d’aus internacionals i de repòs per a aus migratòries de rutes anuals. Finalment, a la demarcació de Tarragona se li atorga una altra bandera negra, en aquest cas per mala gestió, per les prospeccions petrolíferes i l’extracció d’hidrocarburs. Es tracta de l’única província, segons Ecologistes en acció, amb plataforma petrolífera instal·lada al mar en la fase de producció, l’àrea dels estudis sísmics i d’explotació de petroli, a només 17 quilòmetres del parc natural del Delta de l’Ebre.

Segons l’entitat, els abocaments d’hidrocarburs al mar són «recurrents», tant des de les plataformes petrolíferes com des del moll de pilons que l’empresa Repsol té al port de Tarragona, on es transvasa el petroli que arriba d’altres indrets.

-.-