26 de juny 2014

Diari de Girona : “L’exemple de Fellines, a Alemanya”.

Els Estats Federals de Baviera i Turingia també s’oposen a la construcció d’una línia d’alta tensió al sud-est del país.

Encadenades a Jaume I · Dues veïnes de Fellines es van encadenar a bidons
plens de ciment al mig de l’avinguda Jaume I de Girona per protestar contra la línia.

Font: No a la MAT Girona

GIRONA | R. VAN EECKHOUT. Les protestes contra la MAT a les comarques gironines han esdevingut referència per a altres col·lectius que lluiten contra la construcció de línies d’alta tensió a Europa. És el cas d’Alemanya, on fa anys que els Estats Federats de Baviera i Turingia s’oposen a la construcció d’una línia elèctrica pel sudest del país. Consideren que la infraestructura no s’adequa a les necessitats energètiques que té actualment la societat alemanya, amb objectius que estan ara ja llunyans, i que l’autopista elèctrica plantejada a Europa des de Portugal fins a Lituània ja no és necessària.

El diari alemany Neues Deutschland, en referència a aquesta oposició dels dos Estats, citava ahir les protestes que s’han dut a terme aquest any contra la MAT a les comarques gironines, protagonitzades sobretot per veïns del nucli de Fellines.

El mitjà remarcava que en aquestes protestes s’havia reiterat també que la línia no és necessària en el marc de demanda energètica actual i que l’argument d’abastir el Tren d’Alta Velocitat (TAV) d’energia ja no és vigent perquè el tren està en funcionament des de principis de l’any 2013.

Pel que fa les mobilitzacions, recorda que fa uns anys ja hi va haver moltes manifestacions i que fins i tot es va ocupar un bosc, i que en els darrers mesos hi ha hagut les accions d’enterrar-se dins d’un cotxe allà on s’havia d’aixecar una torre de la MAT; el tall del trànsit de l’Avinguda Jaume I de Girona amb dues dones encadenades a bidons de ciment; i que quatre activistes van pujar fa unes setmanes a una de les torres a Fellines per encadenar-se a 60 metres d’alçada.


Enllaç notícia Diari de Girona

-.-

Florentino Pérez traslada la factura del Castor a los consumidores gracias a PP y UPyD

El Estado asumirá la factura del fallido proyecto Castor liderado por ACS. Los votos de UPyD y PP en el Congreso han hecho posible que Florentino Pérez se libre de reclamaciones.

Florentino Pérez, presidente de ACS
ElBoletin.com 26/06/2014

La huida de ACS del proyecto gasista Castor le saldrá gratis a la compañía que preside Florentino Pérez. El empresario se ha salido con la suya y gracias a los votos de PP y UPyD en la Comisión de Energía del Congreso, será el Estado quien corra con los gastos ocasionados por el abandono del depósito marítimo.

Las dos formaciones políticas han votado en contra de una proposición no de ley pactada entre ERC e ICV para que fueran ACS y sus socios de proyecto los que se hicieran cargo del desmantelamiento de la planta. Finalmente, la propuesta, que incluía también la suspensión de las prospecciones petrolíferas en aguas españolas del Mediterráneo, ha sido rechazada por 24 votos frente a 13 que sí apoyaban que el Gobierno invitase a Florentino Pérez a asumir la factura de su abandono.

. 
Sin ninguna abstención, el PP ha hecho valer su mayoría -reforzada por el apoyo de los miembros de UPyD en la Comisión parlamentaria- y el desmantelamiento del Castor seguirá la hoja de ruta pactada al comienzo de su puesta en marcha. Los miembros de la bancada socialista se decantaban por apoyar la proposición, si bien incluían una enmienda de adición para rechazar la calificación de ‘Países Catalanes’ que ERC daba a las regiones en las que el Ejecutivo pretende llevar a cabo sondeos en busca de petróleo.

En la sesión de este jueves de la Comisión de Energía, la diputada Laia Ortiz era la encargada de presentar la enmienda de adición por la que se llevaba al Congreso el asunto del proyecto Castor. En su alocución ha recordado que la empresa concesionaria Escal está participada al 67% por ACS, y ha recordado que aunque las solicitudes de la constructora son “pertinentes” el resultado es que “quien acaba pagando el pato es el medio ambiente y el conjunto de la sociedad”.

La plataforma Castor nunca ha llegado a entrar en funcionamiento a causa de los seísmos en la costa de Castellón que provocó la inyección de gas base en el depósito submarino. Razón por la cual la portavoz de ICV ha criticado que “el Gobierno se esconde en que aún está pendiente de los informes” cuando hay algunos que ya vinculan directamente los temblores con el proyecto gasista.

.

ACS financió el proyecto a través de una emisión de bonos, en cuyas condiciones se recogía que si antes de noviembre de 2014 la instalación no había entrado en funcionamiento los bonistas podrían exigir la devolución completa de los 1.400 millones invertidos. Además, la agencia de calificación Fitch certificó que si la compañía de Florentino Pérez renunciaba a la concesión -como ha sucedido- sólo tendría que afrontar un pago parcial y el resto debería ser asumido por la indemnización contemplada en la concesión pública.

Hoy por hoy, la sociedad promotora del proyecto reclama hasta 1.700 millones de euros al Gobierno por los costes operativos y gastos extraordinarios. Una abultada partida que desde el Ministerio de Industria se baraja costear con cargas a la factura del gas de los consumidores.

Información relacionada:
-.-

25 de juny 2014

Qui li pagarà els 1.600 milions del Castor a Florentino Pérez? Les 5 claus

El Grup ACS es vol desfer del magatzem de gas. Per què? Per què l'Estat hauria de tornar-los els diners de la inversió? S'hi pot oposar el govern del PP? Les respostes a les preguntes d'un negoci ruïnós

La plataforma marina del magatzem de gas Castor

Albert Solé / Ara.Cat 25/06/2014 

1.-Per què Florentino Pérez (ACS) es vol desfer ara del magatzem de gas Castor?

Davant la demora del ministeri d'Indústria per emetre un veredicte sobre la viabilitat del magatzem de gas després dels terratrèmols, l'empresa Escal UGS ha decidit rescindir la concessió. El 30 de novembre de 2014 Escal UGS, si el magatzem no està en marxa -cosa que no passarà-, ha de tornar la part principal dels 1.400 milions d'euros en bons que va emetre el BEI (Banc Europeu d'Inversions). L'Estat, davant els informes dels tècnics (IGME i IGN) que relacionen directament les injeccions de gas amb els sismes, demana més temps per prendre la decisió, un temps que Escal i Florentino –la seva empresa, ACS, té el 66% d'Escal– no tenen. A més, el divendres passat l'agència de qualificació creditícia Fitch Ratings va rebaixar els bons del BEI del Castor a la categoria de grau d'especulació, o 'bo escombraries'.

2.-Què implica la renúncia de la concessió?

Florentino Pérez ja ha comunicat de manera formal la seva intenció de renunciar al Castor: primer ha demanat permís als que van comprar els bons del BEI, després a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i també al ministeri d'Indústria. Si Florentino fa aquest pas és perquè sap l'Estat li ha de pagar, com a mínim, el valor residual de la instal·lació, amb la qual podrà retornar la inversió als bonistes.

3.-Per què l'Estat ha de recompensar Florentino Pérez pel Castor si és ell qui hi renuncia?

Perquè així ho diu el Reial Decret 855/2008 amb el què el govern espanyol del PSOE concedia a Escal UGS l'explotació del magatzem de gas Castor. Aquest ha sigut l'as a la màniga amb el qual Florentino ha negociat sempre amb el govern del PP, que mai ha vist clara la inversió. El 2012 Florentino ja va amenaçar de fer el que ha fet ara, i el PP va fer un pas enrere en el pols que mantenien, com explica Jordi Marsal en el seu llibre 'Castor: la bombolla sísmica'. Això va ser abans dels sismes. El Reial Decret diu que, en cas de rescissió de la concessió, per part de l'Estat o de l'empresa, Escal "té dret al cobrament del valor net comptable de la mateixa excepte en cas que s'acredités dol o negligència, en aquest cas el dret serà al cobrament del valor residual".

4.-Quants diners haurà de pagar l'Estat a Florentino Pérez? Ho notarà el ciutadà?


Depèn de si es demostra que l'empresa ha comès algun tipus de negligència que provoqués els sismes, que va obligar l'Estat a aturar el funcionament de la planta. La promotora reclama fins a 1.600 milions pels costos operatius, és a dir, els 1.400 milions de la inversió més mig milió d'euros mensuals pel manteniment de la planta pels mesos que du aturada. Segons explica 'Cinco Días', "en algun document públic Indústria reconeix que la inversió fallida la sufragarien els consumidors a través de la factura del gas".

5.-Es pot oposar l'Estat a pagar aquests diners a Florentino Pérez?

Quan el PP va arribar al govern espanyol el 2011, ja no veia clara la necessitat d'una inversió com la del Castor, ni com s'havia negociat el projecte entre ACS i el govern del PSOE. Fins i tot el 17 d'abril del 2012 –molt abans dels terratrèmols– va presentar un recurs contenciós-administratiu al Tribunal Suprem per anul·lar l'últim paràgraf de l'article 14 del reial decret 855/2008, on l'Estat es comprometia a indemnitzar Escal UGS, fins i tot en cas de "dol o negligència". El Suprem, però, va desestimar el recurs perquè considera que no hi ha motius perquè la instal·lació passi a mans de l'Estat, en cas de rescissió, de manera gratuïta. Davant aquesta resposta, el govern el PP intentarà minimitzar la recompensa, però no podrà evitar-la, tal com admetia aquest dimecres el ministre Soria.

Contingut relacionat:
-.-

19 de juny 2014

Les apostes de Bcn World

· Bcn World es el tercer macroproyecto de complejos de juego que los últimos años ronda por España

· La Costa Dorada podría recibir cada año a diez millones de visitantes procedentes de países asiáticos

· La mayoría está de acuerdo en su desarrollo, porque les han prometido miles de puestos de trabajo

El Escarabajo Verde / RTVE 19/06/2014


Un documental de Xavier Sitjà y David Ruíz
Imagen y sonido: Jordi Sánchez y Pol Graell
Montaje: Enric Farrés
Sonorización: David Beltran
Ambientación musical: Jaume Albert

Bcn World es el tercer macroproyecto de complejos de juego que los últimos años ronda por España. Gran Scala y Eurovegas fracasaron, pero el parlamento catalán ya ha modificado la ley que permitirá construir hasta seis megacasinos, hoteles y centros comerciales al lado de Port Aventura, en Tarragona. Si sale adelante, multiplicará los turistas que llegan a la Costa Dorada con su correspondiente impacto ambiental.

Los promotores de Bcn World prevén que si este resort turístico avanza, la Costa Dorada podría recibir cada año a diez millones de visitantes procedentes de países asiáticos. Toda esta masificación preocupa a los ambientalistas que piden que se conserve el modelo turístico vigente en la zona. Les inquieta que chalets previstos hasta ahora, se vayan a convertir en rascacielos, que haya insuficiente agua, que se colapsen las carreteras, la multiplicación de residuos y, también, la desaparición del modelo familiar que ha hecho progresar la Costa Dorada.

En Tarragona, el proyecto Bcn World es muy popular. La mayoría está de acuerdo en su desarrollo, porque les han prometido miles de puestos de trabajo y en esta zona el paro está en el 26%, uno de los más altos de España. Hay críticos que consideran erróneo centrar todo el modelo económico en el turismo que, además, solo promueve puestos de trabajo de baja cualificación.

La Costa Dorada, en Tarragona, se ha especializado en turismo familiar, la mayoría extranjero. Sus centros más populares son Salou y Port Aventura y cada año llegan cerca de dos millones de turistas que buscan sol, playa y tranquilidad. La idea de Bcn World fue impulsada por la Generalitat de Cataluña tras el desplante de Eurovegas que tras meses de negociaciones apostó finalmente por Madrid.


El Escarabajo verde es el programa semanal de documentales de medio ambiente de La 2 de TVE que dirige y presenta Mario de la Mano, realiza Eduardo Laplaza y produce Luisa Miranda.

-.-

En Tarragona hay un movimiento contra Bcn World
Los ambientalistas están preocupados por la masificación que traerá BcnWorld
El ayuntamiento de Tarragona es muy partidario de BCN World
Los empresarios esperan la llegada de turistas asiáticos a la Costa Dorada
Casi dos millones de turistas van cada año a la Costa Dorada
-.-

La PDE demana al Govern un informe sobre els impactes del Pla de conca

· Manolo Tomàs compareix a la comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament

· També reclama la creació d'una comissió científica


Comissió de Territori i Sostenibilitat al Parlament, amb Tomàs, Arrojo i Prat.
Foto: Europa Press
Aguaita.Cat 19/06/2014

El portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Manolo Tomàs, va comparèixer ahir a la Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament, on va acudir acompanyat d’una delegació de la PDE, per explicar els arguments del moviment contra el pla de conca. Dos dels científics que van ser més combatius en el seu dia contra el transvasament del PP, Pedro Arrojo i Narcís Prat, van tornar a rebatre la política hidràulica del PP, ara exemplificada en el pla de conca. Tomàs va demanar al Govern l'elaboració d'un informe específic sobre el possible deteriorament del Delta, un document que avalue els impactes del pla sobre sectors econòmics com la pesca, l'aqüicultura, l'agricultura i el turisme a la zona.

També va demanar al Govern català que "blinde" les Terres de l'Ebre contra el Pla Hidrològic de la Conca que ha aprovat l’Estat amb la creació d'una comissió científica que reculla informació per afrontar un eventual procés judicial. Concretament, Tomàs ha urgit a la Generalitat a la creació, abans de juliol, d’esta comissió tècnica formada per sis científics --tres proposats per la Plataforma i tres pel Govern-- amb la finalitat de recollir documentació per "tenir-la al dia" en el cas que el pla arribe als tribunals. El responsable de la Plataforma va dir que l'aplicació de l'actual Pla pot suposar "la mort del Delta", i el va ha titllar d'irreal i potiner, ja que fa un repartiment polític de l'aigua sense cap aportació científica. A més, va alertar que la seva implementació pot tenir un impacte social i econòmic en el territori i afectar negativament l'agricultura, la pesca i el turisme del Delta de l'Ebre.

Tots els grups, a excepció del PP, van deplorar l'absència del president de la CHE, Xavier de Pedro, fet que la portaveu de CiU a la comissió, Meritxell Roger, va considerar un "menyspreu". Gairebé tots van rebutjar l'actual proposta de Pla, i C's va matisar només que s'atenguen els avisos dels científics.

Alerta dels científics

El fundador de la Fundació Nova Cultura de l'Aigua, Pedro Arrojo, va carregar contra les més de 400.000 noves hectàrees de regadiu que preveu el Pla perquè són insostenibles, i va defensar la necessitat de reduir hectàrees. "No prevenir els esdeveniments extrems --com la sequera-- és d'una temeritat i irresponsabilitat clamorosa", va afirmar, a l’hora que alertava que l'estat de l'aigua és molt pitjor del que predica el Ministeri, a més d'avisar de l'increment de la salinització. Arrojo, un dels ideòlegs defensors dels Bancs d’Aigua , també va criticar durament la perversió que en vol fer el Govern central de l’essència que els podia convertir en instruments vàlids i no en eines per al mercadeig de l’aigua.

El catedràtic d'Ecologia de la Universitat de Barcelona (UB), Narcís Prat, per la seua banda, va afirmar que el Pla és propi d'una gestió de l'aigua del segle XIX i no del XXI, i va dir que el document tècnic sembla "totalment falsificat", ja que no conté disposicions científiques, sinó informes de consultores contractades per l'Estat.

Informació relacionada:

17/06/2014 La Fiscalia investiga si hi ha irregularitats al Segarra-Garrigues

-.-

18 de juny 2014

"Delta de l'Ebre: lo riu és vida"

 

Retrats 18/06/2014 

Per saber com es troba actualment el fràgil equilibri ecològic d'aquestes terres i com es viu el present i el futur, Jaume Barberà conversarà amb Sofia Morales, cantant del grup Riu en So; Marcela Otamendi, pagesa; Ignasi Ripoll, biòleg; Ramon Carlos, aqüicultor, i Manolo Tomàs, portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre.

-.-

17 de juny 2014

La Fiscalia investiga si hi ha irregularitats al Segarra-Garrigues

Les diligències del fiscal de Lleida són conseqüència de la denúncia presentada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre

Les diligències són conseqüència d'una denúncia de la PDE. Foto: S.B.
Aguaita.Cat 17/06/2014

La Fiscalia de Medi Ambient de Lleida ha obert diligències informatives per determinar si hi ha indicis d'irregularitats en el projecte del canal Segarra-Garrigues després de la denúncia de la Plataforma en Defensa de l'Ebre contra l'obra hidràulica, segons ha confirmat el fiscal en cap de l'Audiència de Lleida, Juan Boné.

Les diligències són conseqüència de la decisió de la l’entitat antitransvasament de presentar el febrer una denúncia perquè el fiscal determine si el projecte del canal està sobredimensionat, si hi ha hagut sobrecostos injustificats i si hi ha perjudicis mediambientals arran de les obres d'irrigació, segons ha informat el diari Segre.

La Fiscalia de Barcelona va derivar la denúncia a la de Lleida i aquesta ha decidit incoar diligències per descobrir si hi ha algun rerefons delictiu en la gestió del projecte.

Notícies relacionades
-.-

15 de juny 2014

Els Mossos denuncien els quatre activistes antimat de fellines per coaccions i desordres públics


Els Mossos d’Esquadra han denunciat els quatre activistes que dijous es van encadenar a una de les torres de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) de Fellines, Viladasens (Gironès) durant quasi nou hores. Un cop van baixar de la torre amb l’ajuda dels Bombers que els van deslligar i van assegurar que el descens fos segur, els mossos els van identificar. En aquell moment no van detenir ningú, però aquest divendres els han denunciat per dos delictes: desordres públics per l’ocupació de la instal·lació i per coaccions perquè van evitar que els treballadors accedissin a la feina. La denúncia arribarà ara a mans del jutge, que citarà a declarar els quatre activistes -tres noies i un noi- en els propers dies.

Enllaç notícia Vilaweb

-.-

Eclipsi solar

http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/5132331

30 minuts 15/06/2014

Milers de petits inversors van invertir en energia solar atrets per les facilitats que donava el govern espanyol. Molts es van endeutar confiant en les condicions fixades. Però els governs han anat canviant les condicions.

-.-

12 de juny 2014

Encadenat al capdemunt de la torre 64 de la MAT

AVUI DIJOUS 12 DE JUNY DE 2014, UN GRUP DE PERSONES S’HA ENCADENAT AL CAPDAMUNT DE LA TORRE 64 DE LA MAT , A FELLINES (VILADASENS), AMB L’OBJECTIU D’EVITAR QUE SE SEGUEIXI CONSTRUINT LA LÍNIA I DENUNCIAR, ENTRE D’ALTRES, L’INCOMPLIMENT DE LES DISTÀNCIES DE SEGURETAT I TAMBÉ LA HIPOCRESIA DE CIU,ERC,PSC I ICV, QUE FA POCS DIES VAN APROVAR AL PARLAMENT LA SUSPENSIÓ DEL RAMAL DE LA MAT DE LA SELVA , ESGRIMINT QUE ELS ARGUMENTS DE REE DE FA 10 ANYS PER A FER AQUESTA LÍNIA HAN QUEDAT OBSOLETS.


 - L’incompliment de les distàncies de seguretat fa que el traçat sigui il·legal i les expropiacions també. Una oportunitat d’or per aturar la MAT.

Recordem que Fellines és un més dels 14 nuclis on s’incompleix la distància de seguretat respecte de la línia MAT, amb la qual la Generalitat de Catalunya es va comprometre per escrit quan va informar favorablement l’autorització administrativa d’aquesta línia, imposant al mateix temps un canvi de traçat (respecte a l’original, paral·lel al TGV), dient textualment “aquestes variants redueixen l’impacte visual i donen compliment a les distàncies recomanades, que són de 500 metres respecte els nuclis de població i de 100 metres en el cas de masies aïllades”.
 
La distància entre el poble i la línia, és de 280 metres, el nucli de Mas Nicolau a 180 metres i hi ha diversos habitatges i edificacions per sota dels 100 metres, fins i tot una masia a 17 metres, Can Planelles, que és on va tenir lloc l’acció de resistència del passat dia 8 de gener.
 

És per això, afegit al fet que hi han hagut fins a 3 canvis injustificats de traçat dins del municipi gràcies a pressions de tercers, fa que sigui en aquesta zona on hi ha més oposició al projecte, i al mateix temps, més repressió. Recordem que hi han més de 30 persones imputades arran de la lluita contra la MAT en aquesta zona.
 
L’incompliment flagrant en aquesta i d’altres zones, obre una via, totalment legítima i necessària, per aturar la MAT, desmantellar-la i forçar l’inici d’una veritable transició energètica.

- Denunciar la hipocresia total de CiU, PSC, ERC i ICV arran de l’acord del Parlament de la setmana passada, demanant la suspensió de l’autorització del ramal de la MAT de la Selva. Volent-se ara, rentar les mans, demanant la suspensió d’un ramal de 17 kms, sense cap mena d’interès estratègic per l’oligolpoli i totalment prescindible per a REE. Essent ells, els responsables de tot el desgavell en matèria d’energia i còmplices directes de la construcció de la MAT Sentmenat-Vic-Bescanó-Ramis-Santa Llogaia i Baixàs, en total 192,36 km de línia.
 
En l’acord del parlament, s’ha destacat que cal replantejar la necessitat d’aquest projecte, ja que els arguments que REE fa gairebé 10 anys que esgrimeix avui ja han quedat obsolets.- La MAT, la darrera alenada d’un model que ens porta al col·lapse.
 
L’objectiu real de la MAT és rescatar el sector elèctric espanyol i permetre-li exportar els seus brutals excedents elèctrics cap a Europa i així evitar el fet de tenir aturades les noves centrals de cicle combinat de gas i haver de rebaixar la potència o bé aturar reactors nuclears. N’és prova d’això, que per novè any consecutiu l’estat espanyol és exportador net d’energia elèctrica i, d’ençà del 2007, el consum elèctric cau any rere any de manera molt notable.
 
Arran d’aquesta bombolla elèctrica, no és casualitat que tinguem l’energia elèctrica més cara d’Europa, que siguem l’únic país del mon amb dèficit de tarifa, que tinguem més del doble de potència instal•lada que no pas consumim, tampoc ho és que es castigui a les renovables, que es bloquegi l’autoconsum, o que tinguem fins a un 15% de famílies de Catalunya en situació de pobresa energètica.
 
Amb la MAT, l’estat espanyol doblarà la capacitat d’interconexió, passant del 3% al 6%. Cal dir que Catalunya com a estat independent, ja compta amb una capacitat d’interconnexió superior al 10% (recomanació UE), sense comptar amb la MAT.
 
És obvi també, que no pot haver-hi cap mena d’independència política en un país com el nostre, sense recursos fòssils, i amb una dependència energètica de l’exterior que a Catalunya arriba a ser del 96%. Tot això fa que sigui extremadament urgent acabar amb el model energètic vigent perquè ens aboca a la dependència, vulnerabilitat i finalment al col•lapse. Cal tendir cap a la resiliència i l’autosuficiència energètica, l’antítesi de la MAT .

Com s’ha pogut demostrar, la MAT no és necessària, però és molt necessari que entre tots i totes DESMUNTEM L’ESTAFA ELÈCTRICA, DESMUNTEM LA MAT .

Girona 12 de juny de 2014.
Campanya Aturem la MAT.


Font: No a la MAT La Selva

-.-

Protesta a 60 metres d'alçada contra la MAT

Uns activistes s'encadenen a seixanta metres d'alçada per protestar contra la MAT a Fellines



Quatre activistes que estan en contra de la instal·lació de la línia de molt alta tensió, la MAT, s'han penjat dalt d'una de les torres elèctriques al nucli de Fellines, al Gironès, cosa que ha obligat a interrompre les obres. L'objectiu dels activistes, fer evident el seu rebuig al traçat de la línia, per la proximitat a diverses cases i granges.

Tres dels activistes han pujat uns 60 metres amb arnesos i cadires de plàstic, han lligat les cadires a les torres i s'hi han assegut. Una altra activista està penjada una mica més avall, a 10 metres, mentre una vintena de persones dóna suport al grup des de sota les torres.

La protesta ha començat a les nou del matí i va per llarg. Un cap dels Mossos ha alertat els activistes de la perillositat d'una possible operació de rescat per l'alçada on fan la protesta i els ha preguntat si volien ser rescatats, i ells han respost que no i que, en tot cas, ja baixarien pel seu compte. Una de les persones que donen suport a la protesta des del peu de torre ha reblat: "Ells no baixaran".

Actualment, en tot el tram de la MAT que està en construcció, entre Bescanó i Santa Llogaia, ja hi ha totes les torres alçades, i el que està fent Red Eléctrica és l'estesa del cable.

Prop de la torre elèctrica, també a Fellines, un activista antiMAT es va atrinxerar el passat vuit de gener dins d'un cotxe enterrat allà on havia d'anar una torre, i l'operació per alliberar-lo es va allargar onze hores. Els bombers van haver de provar diversos mètodes per treure'l, i és que l'home havia construït un túnel que el portava des d'una caravana fins a l'interior del cotxe que havia enterrat.

-.-

9 de juny 2014

Posicionament de la Plataforma Cel Net davant els resultats de l’estudi "Saps què respires? Estudi d'avaluació real de la qualitat de l'aire a la vall de francolí"

Ja fa més de 40 anys que el complex petroquímic es va establir al Camp de Tarragona. Des de llavors, els i les habitants de les poblacions properes hem conviscut per força amb una indústria més gran que els propis pobles. No es pot negar que el complex ha aportat una riquesa i creixement econòmic de la qual s’han beneficiat la majoria de les poblacions i a la qual ens hem acomodat sense masses reticències. Ha estat aquesta mateixa comoditat la que ens ha portat a acceptar amb tota naturalitat i sense cap tipus de perspectiva crítica el deteriorament del nostre paisatge, de les nostres condicions de vida i salut, la modificació de les nostres fonts de treball i la convivència diària amb la contaminació.
. 
Durant molt de temps s’ha condemnat la zona a un “setge informatiu”. El silenci, la manipulació i l’evasió de responsabilitats han estat la resposta que s’ha donat des de les institucions públiques i les mateixes empreses davant les contínues agressions contaminants de la indústria cap a la població i el territori. La informació en relació als episodis de contaminació produïts per les empreses del complex petroquímic, i la seva posterior difusió, no han estat mai a l’abast de la població. El  seu tractament, interessat i opac, ha generat confusió i desprotecció als afectats. Aquest  constant i continuat  “setge informatiu" es fa palès en la manca de dades i rigor dels registres de control d’immissions de contaminants de la Generalitat com en les justificacions evasives que exposen les empreses del complex davant els repetitius episodis alarmants. Per això és necessari exigir la creació d’un “equip de control dels compostos contaminants” efectiu, objectiu i transparent que només pot ser extern a les empreses implicades.
 .
Aquest estudi no va en contra de ningú, sinó a favor de tothom. Els resultats volen ser un punt de partida per tal que la ciutadania, les institucions públiques i les empreses privades es comprometin a col·laborar amb un únic objectiu comú: el de millorar les condicions de vida, salut i treball de les poblacions properes al complex petroquímic. Treballar per al present significa treballar per a les generacions futures i per la conservació del nostre territori. Celebrem que els ajuntaments del Morell, Constantí, Vilallonga del Camp i Perafort-Puigdelfí hagin fet, finalment, un pas per trencar la desinformació i l’opacitat davant la contaminació atmosfèrica produïda per la indústria petroquímica a les poblacions de la Vall del Francolí. De la mateixa manera, lamentem la no participació d’altres ajuntaments de poblacions especialment afectades. 
 .
L’estudi presentat va més enllà del mer anàlisi de la qualitat real de l’aire a la Vall del Francolí. Posa de manifest les mancances actuals que presenta el nostre país en quant a la protecció i control de les emissions contaminants i a les mesures de prevenció i protecció enfront dels seus efectes en la salut de la població i el medi. Denunciem que els interessos econòmics de les grans empreses passin per davant dels interessos de la població i de la construcció d’un entorn de sostenibilitat ecològica i social. 
 .
L’estudi s’ha contextualitzat en la qualitat de l’aire i les immissions atmosfèriques. Som conscients que la falta de control i informació resulta extrapolable a altres tipus de contaminació que afecten i condicionen el benestar de la població. Exigim, així, un control transparent, rigorós i real sobre tots els contaminants sòlids, líquids, lumínics i acústics als que estem sotmesos. 
 .
Les evidències reflectides en els resultats de l’estudi fan indispensable demanar un canvi normatiu i dels criteris d’avaluació de la qualitat de l’aire, que passa per incloure tots aquells compostos químics potencialment nocius per a la salut i el medi ambient, amb estàndards de qualitat reconeguts a nivell internacional. Així mateix, demanem que s’accepti, s’estudiï i s’assenyali públicament la relació causa efecte entre els diferents compostos contaminants i els seus efectes en la salut i el medi.
 .
Igualment, ens és inevitable interpretar els resultats d’aquest estudi dins d’una realitat molt més àmplia. Actualment, pel que fa al medi ambient, estem vivint una nova època on conceptes com globalització, escalfament global, desertització, canvi climàtic o guerres de l’aigua ja no són paraules buides de sentit, sinó la realitat del dia a dia. En l’àmbit de la salut les malalties cròniques, els càncers, els problemes respiratoris, les al·lèrgies i les intoleràncies estan a l’ordre del dia. I pel que fa a l’economia, el vell discurs que contraposava el concepte d’ocupació amb els de salut i medi ambient, ja no serveix. Preocupar-se del medi ambient i de la salut no significa anar en contra del treball i l’economia. Ans el contrari, qui es fa càrrec dels costos mèdics dels danys produïts per aquest tipus de contaminats? Qui es fa càrrec dels danys morals i emocionals que aquestes malalties comporten als familiars dels afectats? Qui pagarà els costos del que implica l’escalfament global del planeta? I els costos derivats de la desertització del nostre país? Qui es farà càrrec de la cada cop més evident manca d’aigua?
 .
Necessitem una nova forma d’entendre la productivitat i el benefici: cal començar a pensar en una economia del bé comú, i aquestes grans indústries tenen un paper més que rellevant en aquest nou futur. Ara, més que mai, es fa necessari retrobar la col·laboració entre institucions públiques, ciutadania i grans empreses per tal que tots els agents implicats puguin millorar la situació actual. Cal que retrobem una certa confiança mútua i, finalment, una nova forma de col·laboració per tal de millorar la situació.
 .
 S’ha de tenir en compte que  som les mateixes persones que juguem el paper de treballadores de les empreses, les que també formem part de les poblacions que conviuen amb aquestes.
 .
Per això hem de ser partícips i responsables de tot allò que ens afecta: ja no són temps de girar la vista cap a una altra banda, la situació actual no ens ho permet. Cal que les institucions públiques recordin que el centre del sistema que volem són la vida i les persones i que, per tant, el seu deure és vetllar pels interessos de la població. La indústria i les grans empreses multinacionals no poden viure d’esquena a la societat i al medi ambient. 
 .
En un moment en què grans empreses de diversos sectors industrials ja estan promovent mesures de desenvolupament per a la sostenibilitat, demanem a les empreses implicades que més enllà d’actuacions de responsabilitat social i mediambiental corporativa, accelerin els seus esforços per eliminar al màxim les emissions contaminants. Els projectes de R+D+I són fonamentals per canviar de paradigma cap una economia sostenible, així com simples mesures de millor gestió, com per exemple el què està passant aquests mateixos mesos coincidint amb l’estudi on s’estan registrant menors nivells d’immissions en determinats compostos. Aquesta reconversió s’anticipa obligada per garantir el manteniment en un futur mitjà dels llocs de treball tan anhelats per tothom.
 .
Tot i així, aquesta reducció dels episodis de pudors no pot negar l’evident existència d’importants fugues que perjudiquen greument la nostra salut i el nostre entorn. És molt preocupant, doncs, escoltar frases com: “no està tan malament” o “no n’hi ha per tant”, quan en algunes poblacions la concentració mitjana de 24h de benzè ha arribat a 1 microgram/m3, essent el llindar òptim de 5 micrograms/m3, o el d’1,3 butadiè a 122 micrograms /m3, sent el límit de qualitat a 11μg/m3, és a dir, 10 vegades per sobre de l’establert.
.
Per tot això, des de la Plataforma Cel Net reclamem:
 .
1.      Fer extensiu aquest estudi a altres poblacions properes al complex petroquímic. 
 .
2.      Reduir immediatament de les emissions localitzades i difuses dels compostos químics detectats en aquest estudi que sobrepassen els estàndards de qualitat de l’aire així com la incorporació i el control dels que encara no figuren en la Xarxa de Vigilància de Prevenció de la Contaminació (XVPC) de la Generalitat de Catalunya.
 .
3.      Demanar la regulació d’ aquells contaminants que actualment no es contemplen en els programes d'avaluació de la contaminació i que a nivell internacional se'n coneixen límits de qualitat. 
 .
4.      La creació d’un equip de control, extern i transparent. Això implica una nova forma de control:
 .
a.      Que no es limiti només a controlar la contaminació atmosfèrica i aposti per controlar també la contaminació del sòl i de l’aigua, així com també la contaminació acústica i lumínica. 
. 
b.      Que aposti per la transparència i l’exhaustivitat dels resultats, amb exposició pública i continuada dels mateixos.
 .
c.      Que es reubiquin les casetes de control de la Generalitat, seguint els criteris exposats en aquest estudi.
 .
5.      Fer palesa la responsabilitat que té la Generalitat de Catalunya i altres òrgans de l’administració pública en el control i la regulació de la contaminació.
 .
6.      Investigar sobre els efectes de les emissions atmosfèriques en la salut de la població al Camp de Tarragona.
 .
7.      Que el conjunt de les Empreses Químiques del Camp de Tarragona assumeixin la responsabilitat que els pertoca, agafant un paper d’implicació activa, positiu i constructiu en la protecció del medi ambient i la salut de la població. Situant-se, així, en una nova forma de producció del segle XXI, la denominada “economia verda”.
 .
8.      Que els costos dels futurs controls i les anàlisis recaiguin sobre les mateixes empreses que desenvolupen la seva activitat en el territori i que, en definitiva, són els responsables de la contaminació.

.
Des de la Plataforma Cel Net hem apostat i seguirem recorrent el camí de lluita pacífica que ja fa anys vàrem iniciar des de les poblacions de la Vall del Francolí. Un camí de defensa del nostre territori i la nostra salut que aposta per construir una sostenibilitat social i local oposada al creixement del complex petroquímic i a la falta de control i regulació de les seves emissions contaminants. 

.  Plataforma Cel Net. Vall del Francolí, 6 de juny de 2014

-.-

7 de juny 2014

Quatre municipis tarragonins reclamen millors controls de la qualitat de l'aire per la proximitat amb la química

El Morell, Constantí, Vilallonga del Camp i Perafort-Puigdelfí només registren algunes puntes de contaminació, segons un estudi de la UPC

07 de Juny de 2014, per ACN / Reusdigital.Cat

El Polígon Nord de Tarragona vist des de Constantí  ACN

Després d'un any i mig de feina, aquest divendres s'han presentat els resultats de l'estudi sobre la qualitat de l'aire a la Vall del Francolí que ha realitzat el Laboratori del Centre de Medi Ambient (LCMA) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). El Morell, Constantí, Vilallonga del Camp i Perafort-Puigdelfí són els quatre municipis que han tirat endavant l'estudi, amb el suport de l'entitat ecologista Cel Net. Un estudi que conclou que, a nivell genèric, la contaminació està "dins d'un rang acceptable", amb "superacions puntuals" d'alguns compostos, segons ha explicat el director del LCMA, Xavier Roca. Roca també apunta al concepte d'"aire potable" per seguir treballant en el futur.

Tant els quatre ajuntaments com la Plataforma Cel Net, han reclamat a les administracions un control més acurat, ja que actualment la Xarxa de Vigilància i Protecció de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya només recull dades de determinades substàncies primàries, però no de moltes que es troben en aquesta zona del territori. Un aspecte que ha destacat Neus Roig, membre de la Plataforma.

En aquest sentit, els alcaldes han posat damunt la taula la necessitat de treballar colze a colze a partir d'ara, amb les administracions i les empreses que emeten els contaminants, per mirar de controlar i reduir els episodis de contaminació a la zona. D'aquesta manera s'ha expressat l'alcalde del Morell, Pere Guinovart, que ha dit que feia falta tenir un estudi com el que s'ha fet per poder treballar i, sobretot, "poder comparar" els diferents nivells, a partir d'ara.

L'estudi, que es va començar a finals del 2012 i s'ha acabat al maig d'aquest 2014, conclou que la qualitat de l'aire a la Vall del Francolí no és dolenta i, de fet, els valors de contaminació orgànica estan molt per sota de crear una "situació de desconfort". Xavier Roca ha explicat que habitualment els nivells estan entre els 60 i els 70 micrograms per metre cúbic, amb puntes de 1.500, i que seria preocupant a partir de 3.000. Roca també ha detallat que s'han fet més de 14.000 quantificacions, i que s'han trobat més de 200 compostos de totes les famílies químiques. Molts són innocus, altres són tòxics, i només alguns són cancerígens. Entre ells destaquen el benzè, l'1, 3-butadiè, el PM10 o l'àcid acètic.

D'aquest estudi se n'extreuen unes conclusions generals i unes d'específiques de cada municipi, ja que cadascun té característiques i impactes diferents, i no només s'ha tingut en compte la indústria química, sinó també altres activitats industrials. A més, des del LCMA, proposen que cada poble tingui un petit equipament (d'uns 2.000 euros) que permetria agafar mostres les vegades que es produïssin episodis de contaminació, sense haver de requerir la presència d'un tècnic especialista.

Finalment, Roca s'ha referit al concepte d'"aire potable" per continuar treballant a partir d'ara, definint uns paràmetres que el defineixin -igual que amb l'aigua-, incloent-hi compostos que ara per ara no es controlen.

-.-

Presentació de l'estudi sobre la qualitat de l'aire a la Vall del Francolí


Font: Radio Morell
  • Quatre municipis tarragonins reclamen millors controls de la qualitat de l'aire per la proximitat amb la química, entre ells El Morell
  • Ha estat un estudi impulsat per Cel net, amb el suport dels municipis i d'altres entitats ecologistes
  • El Morell, Constantí, Vilallonga del Camp i Perafort-Puigdelfí només registren algunes puntes de contaminació, segons un estudi de la UPC
Després d'un any i mig de feina, aquest divendres s'han presentat els resultats de l'estudi sobre la qualitat de l'aire a la Vall del Francolí que ha realitzat el Laboratori del Centre de Medi Ambient (LCMA) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). El Morell, Constantí, Vilallonga del Camp i Perafort-Puigdelfí són els quatre municipis que han tirat endavant l'estudi, amb el suport de l'entitat ecologista Cel Net.

Un estudi que conclou que, a nivell genèric, la contaminació està "dins d'un rang acceptable", amb "superacions puntuals" d'alguns compostos, segons ha explicat el director del LCMA, Xavier Roca. Roca també apunta al concepte d'"aire potable" per seguir treballant en el futur.


Tant els quatre ajuntaments com la Plataforma Cel Net, han reclamat a les administracions un control més acurat, ja que actualment la Xarxa de Vigilància i Protecció de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya només recull dades de determinades substàncies primàries (CO2, NOx, SOx, etc), però no de moltes que es troben en aquesta zona del territori. Un aspecte que ha destacat Neus Roig, membre de la Plataforma.


En aquest sentit, els alcaldes han posat damunt la taula la necessitat de treballar colze a colze a partir d'ara, amb les administracions i les empreses que emeten els contaminants, per mirar de controlar i reduir els episodis de contaminació a la zona.

D'aquesta manera s'ha expressat l'alcalde del Morell, Pere Guinovart, que ha dit que feia falta tenir un estudi com el que s'ha fet per poder treballar i, sobretot, "poder comparar" els diferents nivells, a partir d'ara. L'estudi, que es va començar a finals del 2012 i s'ha acabat al maig d'aquest 2014, conclou que la qualitat de l'aire a la Vall del Francolí no és dolenta i, de fet, els valors de contaminació orgànica estan molt per sota de crear una "situació de desconfort".

Xavier Roca ha explicat que habitualment els nivells estan entre els 60 i els 70 micrograms per metre cúbic, amb puntes de 1.500, i que seria preocupant a partir de 3.000. Roca també ha detallat que s'han fet més de 14.000 quantificacions, i que s'han trobat més de 200 compostos de totes les famílies químiques. Molts són innocus, altres són tòxics, i només alguns són cancerígens. Entre ells destaquen el benzè, l'1,3-butadiè, el PM10 o l'àcid acètic.

D'aquest estudi se n'extreuen unes conclusions generals i unes d'específiques de cada municipi, ja que cadascun té característiques i impactes diferents, i no només s'ha tingut en compte la indústria química, sinó també altres activitats industrials. A més, des del LCMA, proposen que cada poble tingui un petit equipament (d'uns 2.000 euros) que permetria agafar mostres les vegades que es produïssin episodis de contaminació, sense haver de requerir la presència d'un tècnic especialista.

Finalment, Roca s'ha referit al concepte d'"aire potable" per continuar treballant a partir d'ara, definint uns paràmetres que el defineixin -igual que amb l'aigua-, incloent-hi compostos que ara per ara no es controlen.
-.-

6 de juny 2014

AVUI, 6 de juny: Presentem resultats de la qualitat de l'aire a la Vall del Francolí!


Presentació dels resultats de:

l’ESTUDI D'AVALUACIÓ REAL DE LA QUALITAT DE L'AIRE A LA VALL DEL FRANCOLÍ.

Amb la participació dels responsables de l’Estudi de La Universitat Politècnica de Catalunya.

Divendres 6 de juny, 20h, Teatre - Auditori del Morell.

-.-

5 de juny 2014

El Parlament demana la suspensió del ramal de la MAT a la Selva

05/06/14 02:00 - Santa Coloma de Farners
- Lurdes Artigas / El PuntAvui

La comissió d'Empresa i Ocupació del Parlament va aprovar ahir la resolució presentada conjuntament al febrer per CiU, ERC, el PSC, ICV i la CUP perquè se suspengui la tramitació del ramal de la MAT a la Selva i es torni a estudiar la seva viabilitat. El mateix text ja va ser aprovat al març pel ple del Parlament com a moció. Des de No a la MAT la Selva, es destaca que aquest cop es tracta d'una resolució, i que això obliga la Generalitat a “promoure la suspensió del procediment d'autorització demanat per REE”, com fixa el text, en un termini de tres mesos. És a dir, a sol·licitar a l'Estat que ho aturi. La resolució demana que la suspensió es faci per “replantejar i tornar a estudiar” diversos aspectes del ramal. En primer lloc, “si és imprescindible” fer-lo; si així fos, si n'hi hauria prou convertint l'actual línia de 132 kV a 220 kV, i, si això no fos possible, que la línia de 400 kV es fes “de manera soterrada”.

Ernest Morell, un dels portaveus de No a la MAT la Selva, va valorar molt positivament “tenir la Generalitat” al seu costat i va explicar que estan elaborant un informe de per què no cal el ramal i els perjudicis que suposaria, que volen entregar al govern al juliol. No a la MAT també es va felicitar “per sentir els arguments que sempre s'han esgrimit des de l'oposició en boca dels partits que van aprovar el traçat anys enrere”, en referència tant al tripartit com a CiU.

Des de CiU, el diputat Xavier Cima va destacar que “el govern està escoltant els ajuntaments i entitats per saber els seus suggeriments, inquietuds i estudis”, però va deixar clar que “la competència de planificació i construcció recau sobre REE”.

Front comú al Parlament per aturar el ramal de la MAT a Riudarenes i instar Red Eléctrica a replantejar el projecte


04.06.2014

Girona (ACN).- Front comú al Parlament per aturar el ramal de la MAT a Riudarenes i instar Red Eléctrica a replantejar el projecte. CiU, ERC, PSC, ICV i el grup mixt -ni el PP ni C's s'hi han adherit- han donat suport a una proposta de resolució perquè la tramitació faci marxa enrere i s'estudiï si és necessari aixecar les torres de 400 kV. La proposta planteja diferents escenaris: continuar amb la línia actual, ampliar-ne la tensió a 220 kV o bé, si es conclou que el ramal s'ha de fer de totes totes, soterrar aquest tram de MAT com ja passa amb el de la interconnexió. En aquest darrer cas, el text recull que el ramal segueixi "un traçat racional paral·lel al del TAV, en lloc d'una accidentada ruta muntanyosa".
-.-


LA GENERALITAT DEMANARÀ A L'ESTAT LA SUSPENSIÓ DEL RAMAL DE LA MAT A LA SELVA


Ho farà amb el suport de CIU, ERC, PSC, ICV i la CUP
 
Els 6001 vots de la Consulta Popular del passat 26 de gener segueixen donant resultats

La Comissió d’Empresa i Ocupació del Parlament de Catalunya ha aprovat avui una resolució que obliga al Govern de la Generalitat a “promoure la suspensió del procediment d’autorització demanat per REE” en els següents 3 mesos. Basada en la moció que es va aprovar en plenari el passat més de març, hi han votat a favor tots els grups, exceptuant el vot en contra de PP i C’s, i l’abstenció de la CUP sobre el soterrament.

Tots els grups que hi ha donat suport han coincidit en la necessitat de buscar el consens amb el territori a l’hora de plantejar infraestructures com aquesta, sobretot tenint en compte la voluntat majoritària contrària a la línia que va mostrar l’èxit de la consulta popular sobre la MAT. També han destacat que cal replantejar la necessitat d’aquest projecte, ja que els arguments que REE fa gairebé 10 anys que esgrimeix avui ja han quedat obsolets. Tampoc s’han oblidat de destacar la importància cultural, turística i econòmica dels paratges verges per on passaria el ramal.

Des de No a la MAT la Selva es valora molt positivament la notícia, ja que es considera que tenir la Generalitat al costat és un primer pas molt important per aturar el Ramal i perquè aquesta resolució demostra que amb accions com la consulta es pot arribar a canviar el que semblava incanviable. Al mateix temps, es feliciten per sentir els arguments que sempre s’han esgrimit des de l’oposició en boca dels partits polítics que van aprovar el traçat anys enrere.

Asseguren que tot i aquesta bona notícia no pararan de fer accions, i que durant l’estiu presentaran a la Generalitat un estudi que confirmi la no-necessitat del ramal i que posi de relleu el gran valor dels paratges que pretén travessar.

Facebook: No a la MAT Selva

-.-