27 de des. 2013

Concentració contra l'aprovació del pla hidrològic. (Vídeo)


Concentració contra lo pla hidrològic, que és la condemna a mort del Delta de l'Ebre. Reducció del cabal de l'aigua, nous regadius (450.000 Ha a les 980.000 existents), nous grans embassaments (40 de nous als ja 120 existents). Tortosa 27-12-2013. tiolluiset


27/12/2013 Concentració de la PDE en contra del Pla HIdrológic de la Conca de l'Ebre.
27/12/2013 El Consell de Ministres ajorna de nou l'aprovació del Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre.
27/12/2013 La PDE convoca una concentració per l'aprovació avui del Pla de l’Ebre.

-.-

Concentració de la PDE en contra del Pla HIdrológic de la Conca de l'Ebre.

Concentració de la PDE en contra del Pla HIdrológic de la Conca de l'Ebre. Aquesta tarda a Tortosa:


27/12/2013 Tortosa
Cadena Ser Ebre

La Plataforma en Defensa de l'Ebre convoca la dotzena assemblea general per a l'11 de gener a les 20 hores a l'auditori Felip Pedrell de Tortosa:


La Plataforma en Defensa de l'Ebre anuncia que comença una nova etapa de lluita jurídica i social contra el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre. Anuncia també que l'11 de gener de 2014 es farà la dotzena assemblea de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, a les 20 hores al Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa.

Escolta-ho:
http://www.ivoox.com/protesta-contra-pla-conca-audios-mp3_rf_2674912_1.html

[http://www.ivoox.com/protesta-contra-pla-conca-audios-mp3_rf_2674912_1.html]

El Consell de Ministres ajorna de nou l'aprovació del Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre

La Plataforma en Defensa de l'Ebre manté la concentració de rebuig convocada per aquesta tarda a Tortosa 


Diari de Tarragona 27/12/2013

El darrer Consell de Ministres de l'any no ha aprovat, finalment, el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre. Tot i que aquest dijous en la reunió del Consell Nacional de l'Aigua, presidida pel ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, es va anunciar que es faria, i que diferents representants del govern espanyol havien dit que seria abans d'acabar l'any, un cop més, el Consell de Ministres torna a allargar l'aprovació d'aquest planejament. Amb tot, la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha decidit mantenir la concentració de rebuig que ha convocat per aquesta tarda a les cinc a Tortosa, a la plaça del Carrilet, per expressar un clam contra aquesta planificació que també rebutja la Generalitat.

El Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre, aprovat prèviament al juliol pel Consell Nacional de l'Aigua, limita el cabal del tram final de l'Ebre a poc més de 3.000 hectòmetres cúbics anuals d'aigua per poder destinar-ne 11.000 a regar 1,4 milions d'hectàrees. El pla planteja la construcció de nous embassaments que se sumarien als 109 que actualment ja hi ha en explotació, majoritàriament per al rec, i preveu un augment substancial del consum de l'aigua del riu. Actualment la demanda d'aigua de l'Ebre ascendeix a 8.210 hectòmetres cúbics anuals, el 55% del total, però la planificació del govern espanyol amplia aquesta xifra i permet arribar a 10.700 hectòmetres cúbics al 2027, que és el 70%, de manera que el Delta de l'Ebre hauria de sobreviure amb el 30% restant.

El Pla aprovat reserva per a Tortosa un volum mínim de 3.100 hm3 a l'any, és a dir, un cabal de 100 metres cúbics per segon, mentre que el Govern en reclamava 7.167 en any sec, 9.508 en any mitjà i 12.543 en any humit. En canvi, no incorpora la previsió de cap transvasament de l'Ebre. El Ministeri d'Agricultura argumenta que el pla garanteix per primera vegada cabals ecològics per a 41 punts del riu, i assegura que les dades que ha aportat la Generalitat exageren de manera substancial els cabals històrics.

Primera mobilització

Davant l'aprovació imminent del Pla de Conca, que es preveia per aquest darrer Consell de Ministres, la Plataforma en Defensa de l'Ebre havia convocat la primera mobilització per aquesta mateixa tarda a les cinc a la plaça del Carrilet de Tortosa. El moviment social ha decidit mantenir la convocatòria. 

Més informació:

27/12/2013 El Consell de Ministres té previst aprovar avui el Pla Hidrològic de l'Ebre

-.-

La PDE convoca una concentració per l'aprovació avui del Pla de l’Ebre

El fet que no es respectin uns cabals mínims adequats a l`Ebre ha estat notiu de multitud de protestes.
Aguaita.cat
Terres de l'Ebre 27/12/2013

La possibilitat que el Consell de Ministres del Govern espanyol aprovés el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre abans que acabés l’any ha fet mantenir en alerta la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) fins a darrera hora. I avui, si es confirma la previsió, el document que aposta per portar al límit l’aprofitament i explotació de les aigües del riu Ebre, passaré el tràmit que li mancava per a la seua aprovació.

El fet que es mantingue la proposta ínfoma de cabal ecològic per al tram final de l’Ebre, menys de la meitat de la que reclamava la Comissió per a la Sostenibilitat i el Govern català per a un any sec i que es multipliquen les reserves per a nous regadius i embassaments, ha fonamentat la forta oposició que el pla desperta entre els sectors antitransvasament. Cal recordar que el document de planificació hidrològica de la demarcació de l’Ebre per als propers anys afegix 450.000 noves hectàrees de regadiu a les 980.000 existents actualment i 40 nous grans embassaments als 120 actuals.

“Això és la mort del delta i posa en qüestió el futur de les Terres de l’Ebre”, ha assegurat la PDE. Per això, després de conèixer ahir la previsió d’aprovació del pla, comunicada en la reunió del Consejo Nacional del Agua que va aprovar els plans del Tajo i el Segura, la Plataforma va convocar a la nit una concentració que es durà a terme a les 17.00 hores d’avui a la plaça del Carrilet a Tortosa, “com un primer acte de lluita de la gent de les Terres de l’Ebre en contra d’este pla hidrològic”, ha assegurat l’entitat.

-.-


El Consell de Ministres aprovarà avui el Pla Hidrológic de la Conca de l'Ebre. La PDE ja ha convocat una concentració aquesta tarda a les 17 hores a la plaça del Carrilet de Tortosa. Cadena Ser Ebre

Escolta-ho:
http://www.ivoox.com/hoy-hoy-ebre-27-12-2013-audios-mp3_rf_2673706_1.html
   
Escolta-ho: [http://www.ivoox.com/hoy-hoy-ebre-27-12-2013-audios-mp3_rf_2673706_1.html]

Cadena Ser Ebre DARRERA HORA. El Consell de Ministres ajorna de nou l'aprobació del Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre. Segons fonts del Ministeri d'Agricultura, s'aprobarà "properament".

La Plataforma en Defensa de l'Ebre manté la concentració d'aquesta tarde a les 17 hores a la Plaça del Carrilet de Tortosa tot i que el govern central no ha aprovat el Pla Hidrológic de la Conca. Cadena Ser Ebre
Escolta-ho:
 http://www.ivoox.com/ajornada-l-aprovacio-del-pla-hidrologic-l-ebre-audios-mp3_rf_2674462_1.html

Escolta-ho:
[http://www.ivoox.com/ajornada-l-aprovacio-del-pla-hidrologic-l-ebre-audios-mp3_rf_2674462_1.html]


Informació relacionada:

27/12/2013 El Consell de Ministres ajorna de nou l'aprovació del Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre
11/12/2013 El plan hidrológico del Ebro será aprobado antes de final de año sin cambios
22/11/2013 El PP passa el rodet pel canvi legal que «recupera els transvasaments»
19/11/2013 Crit d’alerta de la PDE als senadors catalans pels canvis legals que obren pas a transvasaments
12/11/2013 Més de cent entitats alerten: «El nou pla hidrològic comença aquí»
28/10/2013 Cañete i la PDE: encontre 13 anys després del 'se va a aprobar por cojones'


-.-

16 de des. 2013

El "gobierno" prepara una llei que penalitza l'autoconsum

Una ley para ‘apropiarse’ del sol y del viento

Las cinco empresas de la patronal UNESA, representadas por el Ministerio de Industria, lanzan una ofensiva contra los pequeños productores de energía.

.
El ministro de Industria impulsa una ley para disuadir a los pequeños
productores de energía. / Álvaro Minguito
Periódico Diagonal 16/12/2013

La reforma del sector eléctrico que está a punto de aprobar el PP en solitario en las próximas semanas tiene como fin último la perpetuación de un modelo eléctrico que este año generará para esas compañías unos beneficios superiores a los 6.300 millones de euros. Esto a pesar de que la demanda peninsular de energía eléctrica en el mes de noviembre ha descendido un 0,2% con respecto al mismo mes del año anterior. Como nos recuerdan desde Ecologistas en Acción, “en los once primeros meses del año, corregidos los efectos del calendario y las temperaturas, el consumo ha sido un 2,5% inferior al del año pasado. La demanda eléctrica bruta en este periodo ha sido de 224.513 GWh [Gigavatio hora], un 2,6% menos que en el mismo periodo de 2012”. Esos beneficios se logran a costa de tres subidas en la factura eléctrica en el presente año, de ser el tercer país europeo con la factura más cara, sólo después de Chipre e Irlanda, de arrojar a más de dos millones de familias a la pobreza energética –según datos del Observatorio de la Sostenibilidad en España (OSE)–, de desequilibrar la balanza comercial española debido a las importaciones de recursos naturales para generar electricidad por valor de 45.000 millones de euros y de seguir contribuyendo de manera decidida al cambio climático.

Javier García Breva, presidente de la Fundación Renovables, se muestra contundente ante esta reforma: “Las nuevas normas son discriminatorias y arbitrarias con el ahorro de energía y las renovables. Un Gobierno sensato debería exigir a todas las fuentes energéticas lo que ahora se le exige al autoconsumo”.

Para Jorge Morales, director general de GeoAtlanter, eléctrica especializada en energía sostenible, “nos encontramos ante las incoherencias de un sistema eléctrico sobredimensionado, donde las grandes compañías hicieron una apuesta ruinosa por la construcción de plantas de ciclo combinado, en la creencia de que la demanda eléctrica por parte de la ciudadanía crecería, cuando en realidad ha ocurrido lo contrario”.

Claves de ‘la contrarreforma’

Los opacos y enrevesados textos de la reforma gubernamental, con más de 4.000 folios, son toda una declaración de intenciones de un sector que se ha caracterizado por la virulencia de sus embestidas y el hermetismo sus argumentos.

Para Mario Sánchez Herrero, fundador de Ecooo, un proyecto que tiene como objetivo la transformación energética, la reforma impulsada por el Gobierno tiene una triple dimensión que no se debe obviar. “En primer lugar, aquellos aspectos que guardan una relación directa con la factura de la luz, y que pasan por el incremento del término fijo de potencia y la disminución del importe variable en función del consumo eléctrico real, lo que desincentiva de manera brutal el ahorro y la eficiencia”. En segundo lugar, subraya Sánchez Herrero, “se desactiva la democratización energética a través de instalaciones de autoconsumo, con dos medidas sin parangón, como son el impuesto al sol, por el cual de cada kilowatio/hora (KWh) producido con un valor de 12,5 céntimos, siete de ellos serán para el peaje de respaldo, y a través de la amenaza, a quienes haciendo autoconsumo se nieguen a registrarse, de multas de entre seis y 60 millones de euros”. Para Sánchez Herrero, “este despropósito culmina con la culpabilización de las renovables del déficit de tarifa”.

Sobre el déficit de tarifa y el desequilibrio financiero del sistema eléctrico español, García Breva opina que “si algo queda claro en las normas con las que el Gobierno pretende equilibrar las cuentas del sistema eléctrico es la triple penalización al consumidor. Establece una subida de la luz automática y permanente, hace inviables el ahorro de energía y el autoconsumo, y la diferencia del déficit se carga a los presupuestos del Estado, es decir, al dinero del contribuyente”. Para la Fundación Renovables, “si el objetivo es elevar los ingresos del sistema, la visión recaudatoria de las medidas va a conseguir aumentar el déficit eléctrico al alentar un descenso aún mayor de la demanda”.

Respuestas a la normativa

La dimensión del dispositivo regulatorio propulsado por el ministro de Industria y Energía, José Manuel Soria, con el apoyo de Unesa, patronal de la industria eléctrica, es de tal calibre que ha unido críticas de agentes y sectores muy variados, como es el caso de la Federación de Empre­sarios del Metal, que considera que el borrador del decreto de autoconsumo “contiene unas disfunciones e incoherencias que impiden el cumplimiento de sus propios objetivos. Son tales las disfunciones detectadas que, al contrario que en los países de nuestro entorno, en el caso español puede provocar una paralización total de la industria fotovoltaica, eólica de pequeña y media potencia y de otras tecnologías renovables aplicadas al autoconsumo, como consecuencia de la indebida creación de los nuevos peajes bajo el concepto de ‘peajes de respaldo’, que en la práctica hacen inviable el autoconsumo”.

La propia base del PP se ha dividido a propósito de la iniciativa de Soria, lo que se ha evidenciado en los encarnizados y turbios enfrentamientos entre el gabinete de Montoro con el equipo de Soria. La tensión interna del Ejecutivo se ha elevado cuando, además, gobiernos autonómicos conservadores (Nava­rra, Murcia y Extremadura) han presentado recursos de inconstitucionalidad contra el Real Decreto Ley 9/2013, donde se adelantaban algunos de los elementos más corrosivos de la contrarreforma.

Por su parte, la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético, entidad que aglutina a más de 120 organizaciones y cuenta con más de diez nodos territoriales en los que participan miles de activistas, está lanzando diferentes iniciativas. Como recuerda Cote Romero, una de sus coordinadoras: “Hemos interpuesto hasta cinco denuncias ante la UE por el actual sistema energético español, hemos instado a cientos de ayuntamientos a condenar la contrarreforma de Soria. Para el 14 de diciembre tendremos nuestro primer encuentro estatal por un nuevo modelo energético y estamos analizando las posibilidades reales para lanzar una campaña de desobediencia civil. La ciudadanía no puede consentir que también le roben el sol y el viento”.

*José Vicente Barcia Magaz es responsable de Comunicación de Ecooo y Cocoordinador de la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético.

-.-

'Desolbediencia', justicia social y sostenibilidad


Bajo el concepto de 'Desolbediencia', Som Energía, Ecooo, Plataforma por un Nuevo Modelo Energético, Goiner y otras entidades, han lanzado una campaña de agitación a través de la edición de un “kit” en el que se recogen las críticas al actual modelo energético y se plantean alternativas sostenibles y solventes que aúnan ecología, economía y democratización energética. Pancarta, chapas, pegatas y panfletos. Una forma de apoyar a las organizaciones energéticas de la economía social y mostrar un rechazo frontal tanto a Unesa como a su Gobierno. 

Información relacionada:

Corazón del cielo, corazón de la tierra

Corazón del cielo, corazón de la tierra

Documental de
Frauke Sandig y Enrico Black

Octubre / 2011. 98 min. En español.

El documental acompaña a seis jóvenes maya en su vida cotidiana, sus ceremonias y su resistencia frente a los peligros que acechan a su cultura y su entorno. Narra sus historias que no sólo son personales y entrañables, sino que constantemente se sumergen en temas universales.



¿Cómo acabará la historia? ¿Se desbordarán los océanos?
¿Se desmoronará el cielo sobre nuestras cabezas, cuando se haya cortado el último árbol? En su calendario, los mayas no describieron una profecía, sino el término de un ciclo.

Aparentemente todo esto no tiene que ver nada con nuestra cultura o nuestra forma de entender el mundo, pero tiene resonancias en la realidad que nosotros conocemos y tememos: nuestro frágil planeta y con él toda vida es destruido a una velocidad vertiginosa, mientras nosotros a penas hacemos nada por detener ese proceso.

El final del calendario maya ya es parte de nuestra mitología mediática. Pero para llegar al fondo de nuestras miserias no es necesario acudir al esoterismo. La patria de los casi nueve millones actuales de mayas en México y Guatemala es un microcosmo perfecto para mostrar como la irrefrenada globalización destruye la Tierra y a los pueblos indígenas con drásticas consecuencias para todos nosotros.

100 festivales del cine, 15 premios.

First Prize, Planet in Focus Festival Toronto (Best International Feature),
Premio Pukañawi, International Film Festival of Human Rights Bolivia,
Audience Award, German Nature Film Prize,
Best Documentary, Best Cinematography, 2nd Teueikan Prize Montreal First Peoples Festival,
Silver Chris Award Columbus International Film Festival,
Best Directors Baikal International Film Festival PEOPLE AND ENVIRONMENT,
Special Mention FIDDH, Geneva
Special Mention DERHUMALC, Buenos Aires
Special Mention, DOCS DF (Best international Feature)
Dreamspeakers Film Festival Canada, Best Documentary
People's Choice Award Cowichan Aboriginal Film Festival,
FESTIVALS:
Dok Leipzig, IDFA (Masters Section), Havana IFF, Thessaloniki DFF, Planete Doc Warsaw, FIFDH Geneva (Special Jury Mention), Muestra de Cine Memoria,Verdad y Justicia, Guatemala (Opening Film), Vancouver International Film Festival, Cine LatinoToulouse, Margaret Meed Film Festival, Documentarist Istanbul, Guanajuato International Film Festival, DERHUMALC Buenos Aires (Special Jury Mention), DOCS DF (Special Mention), Planet in Focus, Toronto, Reel Awareness Festival Toronto, Deutsches Naturfilmfestival (Audience Award), Arlington IFF (Opening Film), Cinema Politica, Divine Interventions
-.-

Corazón del cielo, corazón de la tierra … un verdadero poema fílmico.


Javier Molina
La Jornada
, Morelos


El documental hace recordar el primer fragmento de Heráclito de Efeso: “Todo es uno”. La unión del uno en el todo, el alma de la naturaleza, y la cosmovisión de los mayas, donde todo es sagrado y está unido entre sí. Ahora, al fin y al principio de un nuevo ciclo en la cuenta larga del calendario maya, los cineastas hacen notar que “la patria de los casi 9 millones actuales de mayas en México y Guatemala es un microcosmos perfecto para mostrar cómo la irrefrenada globalización destruye la Tierra y los pueblos indígenas con drásticas consecuencias para todos”. En una secuencia vemos al comandante David, del Ejército Zapatista de Liberación Nacional, pronunciando estas palabras en un festival realizado en Oventic: “Nosotros, los zapatistas, tenemos la obligación de hacer algo y no permitir que los ambiciosos de poder y de dinero acaben con la naturaleza y con la vida de la humanidad. “Si nosotros no hacemos nada, los poderosos, los malos gobiernos y los neoliberales no van a parar sus planes de destrucción y de muerte.” El fin del gran ciclo del calendario maya en 2012 es usado en la película como metáfora para hablar del fin de la selva, del maíz, del agua limpia. Afirma Frauke Sandig: “2012 no es el fin del mundo, pero es tiempo para cambiar”.
+


Indie Rocks, México

Con un excelente trabajo de cámaras y una edición magistral, Corazón del Cielo, Corazón de la Tierra (Herz des Himmels, Herz der Erde, 2011), explora el pensamiento de la cultura maya contemporánea, enfocándose en los Lacandones de la selva chiapaneca y otros indígenas de Guatemala. El sabio pensamiento de los mayas afirma que uno es parte de todo y viceversa; los árboles, animales, ríos y océanos son un mismo ente, un tipo de Gestalt ambiental unida por la fibra de la vida. En ese contexto se ubican a ellos también y no entienden la manera de pensar de los “blancos”, que “ven todo separado”; esta ausencia de sentimiento de pertenencia es lo que los lleva a lastimar su entorno.
+


10 de des. 2013

Els Mossos salvaguarden els interessos de Red Elèctria i la MAT a Sant Gregori

Avui s'han realitzat les signatures d'actes d'expropiació i d'ocupació de terrenys per deixar passar les màquines que han d'aixecar les torres i fer l'estesa del cablejat elèctric a tres municipis del tram Bescanó-Santa Llogaia     


Opositors a la MAT, encerclats pels Mossos
FOTO: www.diaridegirona.cat
Llibertat.Cat 10/12/2013

Avui han començat a Sant Gregori, Garrigàs i Santa Llogaia d'Alguema les signatures de les darreres actes d'expropiació i d'ocupació de terrenys afectats per la construcció de la MAT.

Red Eléctrica ha citat més d'una vintena de propietaris a catorze ajuntaments del tram Bescanó-Santa Llogaia, per signar els darrers tràmits administratius en els propers tres dies. Unes citacions que es porten a terme quan les torres ja estan situades a bona part del territori. 

Salvaguardar els interessos privats amb la força

Els positors a la línia s'han presentat a l'Ajuntament de Sant Gregori per manifestar-se, però agents dels Mossos no els han deixat acostar-s'hi. Un fort desplegament de la policia autonòmica ha barrat tots els punts d'accés fins a la sala del centre cívic on s'han fet les signatures.

Els agents dels Mossos d'Esquadra han custodiat els tècnics de Red Eléctrica en un vehicle policial fins a les portes del mateix centre cívic, i han impedit que un gruix de concentrats que s'oposen a la línia de Molt Alta Tensió (MAT) s'acostessin a l'espai.

Indignació per l'actuació contra els opositors

Jordi Navarro, regidor de la CUP a Girona, ha destacat que "Aquest migdia, a Sant Gregori la Policia ens ha tractat com delinqüents comuns i ha impedit que exercissim lliurement el nostre dret a manifestar-nos."

El portaveu de la CUP ha assenyalat que "La MAT avança i la destrucció del territori ja s'ha consumat davant dels nostres ulls, que amb impotència contemplen un paisatge devastat en mans de REE. 10 anys de lluita incombustible de la ma de la Plataforma No a la MAT potser no han servit per aturar els interessos de les grans elèctriques però si per demostrar que l'amor a la terra bull amb força a les comarques gironines."

-.-  

9 de des. 2013

Neix una nova plataforma que diu 'no' a la línia de molt alta tensió

S'han adherit els municipis de la Selva del Camp, Almoster, Vilallonga i la Secuita i una quarantena d'entitats


Diari de Tarragona 09/12/2013

La sala d’actes del Castell de Paborde de la Selva de Camp es va omplir ahir de gom a gom per conèixer la nova Plataforma del Camp per la defensa de la terra i del territori que s’ha creat amb un primer però no únic objectiu: lluitar contra la MAT Escatrón-la Secuita.

De moment la Plataforma està formada per la Selva del Camp, Almoster, Vilallonga del Camp i la Secuita, i una quarantena d’entitats que ja s’han adherit al manifest de l’associació.

De moment es descarten mobilitzacions i protestes i l’actuació de la Plataforma es centrarà a seguir informant, conscienciant i sensibilitzant la ciutadania de les cinc comarques catalanes afectades –la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Priorat, el Baix Camp i el Tarragonès– dels perjudicis de la implantació d’aquesta nova línia de molt alta tensió.

«El més important és que la gent entengui que això no és terra de ningú, que és casa seva i és el seu patrimoni» i que, tot i que «hi ha gent en qualsevol lloc del món que li va bé jugar amb la terra dels altres, aquesta és casa seva i l’han de saber defensar», va demanar ahir Anton Crusells, un dels portaveus de la Plataforma del Camp.

Per portar a terme tot el treball la Plataforma s’organitzarà en comissions d’afectats, de tècnics, de jovent, d’informació, i de poble i entitats. L’objectiu és treballar per reforçar «el sentiment de territori» i tornar a la vella batalla d’un territori marcat per la indústria energètica.

Des de la Plataforma han tornat a recordar que, mentre que la demarcació de Tarragona consumeix un 13 % de l’energia que es gasta a Catalunya, en produeix el 70 %, i tot a canvi «d’un territori trinxat» i les engrunes de les grans multinacionals.

«Volem deixar el territori endreçat als nostres fills tal com l’hem trobat nosaltres», va insistir Anton Crusells. Malgrat que aquesta pugui acabar sent una lluita inútil, no es vol tirar la tovallola. «No sabem si la MAT es farà però es important que el dia de demà quan els nostres fills ens preguntin on érem, els puguem dir que estàvem treballant en contra d’aquesta línia de molt alta tensió», va afegir.



-.-

No a la MAT, també a la Selva del Camp


Canal Camp
Televisió local de la Selva del Camp

L'oposició a la MAT, la línia de Molt Alta Tensió que ha de passar pel Camp de Tarragona, s'ha començat a mobilitzar i ha creat una nova plataforma ciutadana que s'ha presentat aquest cap de setmana a la Selva del Camp. En formen part quatre municipis i una quarantena d'entitats.

S'anomena Plataforma del Camp i ha nascut arran de la recuperació, per part de l'Estat, del projecte de la MAT que ha d'unir la població aragonesa d'Escatrón amb la de Secuita, al Tarragonès. Malgrat tot, diuen que el seu objectiu no és només lluitar contra la MAT, sinó contra qualsevol projecte que sigui agressiu pel territori. De moment s'han unit a la Plataforma els municipis de La Selva del Camp, Almoster, Vilallonga del Camp i la Secuita, però asseguren que continuaran treballant per sensibilitzar la gent del territori i aconseguir més implicació ciutadana.

El projecte de la MAT afecta 5 comarques catalanes: la Terra Alta, la Ribera dEbre, el Priorat, el Baix Camp i el Tarragonès.

-.- 

8 de des. 2013

Manifest: Plataforma del Camp en Defensa de la Terra i el Territori.


Manifest

 

Plataforma del Camp en Defensa de la Terra i el Territori.

 
Qui som?

La Plataforma del Camp en Defensa de la Terra i el Territori neix com a associació arran de l'anunci de la construcció d'una línia de molt alta tensió (MAT) al nostre territori, fet que ens ha dut a posar-nos en contacte gent de diferents municipis del Camp de Tarragona amb les mateixes inquietuds. La Plataforma representa una associació amb un caràcter assembleari, transversal i que té per objectius preservar una idea de territori en sentit ampli, tenint en compte l'entorn rural, la pagesia, el medi ambient i l'equilibri paisatgístic. La nostra forma de treball és en comissions; actualment hem organitzat la campanya de NO A LA MAT.

Què és la MAT?

Red Eléctrica de España ha projectat una línia de molt alta tensió que afectaria sis comarques ebrenques i del Camp de Tarragona en els seus 101,10 km de recorregut (Matarranya, Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat, Baix Camp i Tarragonès). En total es comptabilitzen fins a 17 poblacions afectades: el Masroig, Falset, Pradell de la Teixeta, Duesaigües, Riudecols, Alforja, l’Aleixar, Almoster, la Selva del Camp, Alcover, el Rourell, Vallmoll, la Secuita, els Garidells, Perafort i Vilallonga del Camp.

Perquè no volem la MAT?

L’objectiu del projecte, segons Red Eléctrica, és poder donar sortida a la generació eòlica existent i prevista a la
zona, ja que l’actual línia no té prou capacitat i pateix sobrecàrregues. Però sembla ser que la connexió amb la zona del Matarranya pretén també donar sortida ràpida a l’energia generada per les centrals tèrmiques de cicle combinat de la zona i crear una autopista energètica que finalment acabi interconnectant amb l’alta tensió del nord del Principat i França, amb l’Estat Espanyol i amb el nord d’Àfrica. L’Estat espanyol genera més energia de la que consumeix i, per tant, en ven a l’exterior, de manera que aquesta necessitat d’ampliació de capacitat de transport energètic només respon a interessos comercials. 

En un moment en què a les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona s’intenta fer una revitalització de l’espai centrada en el paisatge, els seus valors intrínsecs i la recuperació econòmica sostenible, projectes com la MAT trenquen de dalt a baix aquest esquema. A més, ja existeixen set línies de molt alta tensió: cinc, de 400 kV, procedents d’Ascó i Vandellós i dues, de 220 kV, de Riba Roja i els Aubals, de manera que ja hi ha suficient infraestructura per evacuar l’energia. Recordem que el 75 % de l’electricitat catalana s’està produint a la província de Tarragona, segons dades de REE, Eoliccat i del mateix Ministerio de Industria, relatives al període 2010-2011.

En un país com el nostre, que es diu democràtic, trobem imperdonable que des de les institucions polítiques no es consulti la població, la qual representa, per a projectes d’aquestes característiques, i que una qüestió tan crucial com el model energètic no sigui sotmesa a debat públic. (Fragments del Manifest en contra la MAT de Xarxa Sud).

Per a més informació:


No a la MAT del Camp (Bloc) http://noalamatdelcamp.blogspot.com
No a la MAT del Camp (Facebook) https://www.facebook.com/noalamat.delcamp @NoalaMATdelCamp (Twitter) https://twitter.com/NoalaMATdelCamp

No A La Mat Almoster (Facebook) https://www.facebook.com/noalamat.almoster
@NOaLaMATAlmoste (Twitter) https://twitter.com/NOaLaMATAlmoste


-.-:-.-

Vull donar el meu suport a la “ Plataforma del Camp en Defensa de la Terra i el Territori” i a la campanya “ No a la MAT”.

Nom de l’entitat que dóna suport i població:


plataformadelcamp@gmail.com

-.-

L'oposició a la MAT Escatrón-La Secuita es reforça amb una nova plataforma ciutadana contrària

La Plataforma del Camp compta de moment amb el suport de quatre municipis i una quarantena d'entitats 

Alguns dels portaveus de la nova Plataforma del Camp en la presentació
que s'ha fet aquest diumenge al Castell de Paborde de La Selva del Camp.
(Anna Ferràs/ACN)

Font: ReusDirecte.Cat 08/12/2013

Continua creixent l'oposició a la Línia de Molt Alta Tensió (MAT) que es projecta entre Escatrón, a l'Aragó, i la Secuita, al Tarragonès. Fa uns dies van ser els alcaldes i presidents dels consells comarcals qui oficialitzaven un front comú contra la MAT. Aquest diumenge s'ha presentat una nova ofensiva ciutadana contra la línia, la Plataforma del Camp en defensa de la terra. La plataforma assumeix els vells arguments d'un territori que se sent més que castigat per la indústria energètica i iniciarà una campanya de conscienciació perquè la ciutadania torni a sortir a defensar "casa seva". La plataforma està formada de moment per quatre municipis i ja té el suport d'una quarantena d'entitats.

La Selva del Camp.- Anna Ferràs
La sala del Castell de Paborde s'ha omplert de gom a gom per conèixer
la nova Plataforma del Camp que s'ha presentat aquest diumenge a
La Selva del Camp. (Anna Ferràs/ACN)

La sala d'actes del Castell de Paborde de La Selva de Camp s'ha omplert de gom a gom aquest diumenge per conèixer la nova Plataforma del Camp per la defensa de la terra i del territori que s'ha creat amb un primer però no únic, objectiu: lluitar contra la MAT Escatrón-La Secuita. De moment la plataforma està formada per La Selva del Camp, Almoster, Vilallonga del Camp i la Secuita, i una quarantena d'entitats ja s'han adherit al manifest de l'associació.

De moment es descarten mobilitzacions i protestes i l'actuació de la plataforma es centrarà en seguir informant, conscienciant i sensibilitzant a la ciutadania de les cinc comarques catalanes afectades -la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Priorat, el Baix Camp i el Tarragonès- dels perjudicis de la implantació d'aquesta nova línia de molt alta tensió. "El més important és que la gent entengui que això no és terra de ningú, que és casa seva i és el seu patrimoni" i que, tot i que "hi ha gent en qualsevol lloc del món que li va bé jugar amb la terra dels demés, aquesta és casa seva i l'han de saber defensar", ha demanat un dels portaveu de la Plataforma del Camp, Anton Crusells.

Per portar a terme tot el treball la plataforma s'organitzarà en comissions d'afectats, de tècnics, de jovent, d'informació, i de poble i entitats. L'objectiu és treballar per reforçar "el sentiment de territori" i tornar a la vella batalla d'un territori marcat per l'indústria energètica. Des de la Plataforma han tornat a recordar que mentre la demarcació de Tarragona consumeix un 13% de l'energia que es gasta a Catalunya en produeix el 70%, i tot a canvi "d'un territori trinxat" i les engrunes de les grans multinacionals.

"Volem deixar el territori endreçat als nostres fills tal com l'hem trobat nosaltres", ha insistit Crusells. Malgrat que aquesta pugui acabar sent una lluita inútil, no es vol tirar la tovallola. "No sabem si la MAT es farà però es important que el dia de demà quan els nostres fills ens preguntin on érem, els puguem dir que estàvem treballant en contra de la MAT", ha afegit.

Front polític

Després d'un informe negatiu de la Generalitat, i mostres contràries tan evidents com l'oposició del conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, o l'aprovació d'una moció de la CUP a la cambra catalana de rebuig a la MAT Escatrón-LaSecuita, el front polític contra la línia que es va formalitzar dilluns al territori entre els presidents dels cinc consells comarcals afectats i alcaldes de diversos municipis, se sent reforçat.

Mentre no hi ha novetats des del govern espanyol sobre la pròrroga dels tràmits administratius de la MAT que es va sol·licitar el passat estiu, el front institucional ha demanat reunir-se amb el director general d'Energia, Pere Palacín, i els directors dels serveis territorials d'Empresa i Ocupació de la Generalitat al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre per tal de conèixer amb detall els estudis i la posició de la Generalitat davant el projecte de la MAT i, posteriorment, determinar les accions d'oposició a la línia a emprendre conjuntament.

Posició discordant però respectada de la Ribera d'Ebre

En aquetses reunions hi assistirà també el president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Jordi Jardí, malgrat que l'ens comarcal hagi mostrat la seva posició favorable a la MAT. Jardí s'ha compromès ha mediar amb Red Eléctrica Espanyola (REE) de manera que es pugui dialogar i negociar amb la companyia per arribar a "acords on totes les parts es surtin el més satisfetes possibles". 

Des de la Ribera d'Ebre defensen que, enlloc de construir una nova línia de molt alta tensió, caldria estudiar la possibilitat de compactar les existents. "Si tenim un corredor obert que no està explotat al 100%, abans d'obrir-ne un altre cal mirar d'ocupar del tot l'existent i en cas de necessitar-ne un de nou, caldria fer-lo passar en paral·lel al que hi ha", ha defensat Jardí.
 

Protestes contra la MAT a Medinyà i a la Selva del Camp

Prop d'un centenar d'activistes ha tallat la N-II al Gironès · Contraris a la MAT Escatrón-Secuita presenten una nova plataforma ciutadana


Font: ACN / Vilaweb 08/12/2013

Unes setanta persones han tallat la N-II als afores de Medinyà (Gironès) per manifestar el rebuig a la instal·lació de la línia de Molt Alta Tensió (MAT). Dos activistes de la Plataforma No a la MAT, l'entitat organitzadora de l'acte reivindicatiu, han escalat una de les torres elèctriques i, posteriorment, els manifestants han entregat fulletons informatius als vehicles que circulaven. La mobilització és el tret de sortida d'una campanya que s'allargarà durant aquesta setmana en suport als propietaris expropiats forçosament. 'Hi ha uns quaranta particulars que no han signat un acord amb Red Elèctrica i creiem que la MAT no té sentit', ha explicat el portaveu, Sergi Nuss.

L'oposició a la MAT també s'ha fet sentir a la Selva del Camp, on avui s'ha presentat la Plataforma del Camp en defensa de la terra, que aplega els contraris a la MAT que es projecta entre Escatrón, a la Ribera Baixa de l'Ebre, i la Secuita, al Tarragonès. Fa uns dies van ser els batlles i presidents dels consells comarcals qui oficialitzaven un front comú contra la MAT. I aquest diumenge s'ha presentat una nova ofensiva ciutadana contra la línia. La plataforma assumeix els vells arguments d'un territori que se sent més que castigat per la indústria energètica i començarà una campanya de conscienciació perquè la ciutadania torni a sortir a defensar 'casa seva'. La plataforma està formada de moment per quatre municipis i ja té el suport d'una quarantena d'entitats.

-.-

Aturem la MAT (línia de Molt Alta Tensió de 400.000 volts)!

Red Eléctrica de España amenaça la nostra salut i el mediambient incomplint lleis internacionals. Per un nou model energètic i una planificació sostenible.


http://www.change.org/es/peticiones/goettingereu-paremos-la-mat-l%C3%ADnea-de-400-000-voltios?share_id=kAuPXZWfFQ&utm_campaign=friend_inviter_chat&utm_medium=facebook&utm_source=share_petition&utm_term=permissions_dialog_false

Petición dirigida a: José Folgado Blanco
Petición creada por No a la MAT Selva

Aturem la MAT (línia de 400.000 volts)!

Red Eléctrica de España, l’empresa privada que ha obtingut uns beneficis de 287 milions d’euros en el primer semestre d’aquest any, és la principal promotora del corredor de Molt Alta Tensió (MAT), que trinxa el territori des de la frontera francesa fins a Algeciras, destrossa per sempre els paisatges, amenaça la nostra salut, els ecosistemes, les economies locals i imposa un model energètic obsolet i altament contaminant. 

Això sí, reporta suculents beneficis per al lobi elèctric i els seus inversors sense escrúpols. 

Amb publicitat enganyosa i amb el suport dels governs, ens van vendre que sense la MAT patiríem apagades constants, que no tindríem llum ni per als quiròfans dels hospitals, que seria imprescindible per al funcionament del TGV (Tren de Gran Velocitat) i que per totes aquestes raons el projecte era susceptible de ser declarat “d’utilitat pública”.

Però la realitat és que aquests arguments han quedat en no-res, ja que la demanda elèctrica ha caigut en picat a causa de la crisi, el perill d’apagades té l’origen en la falta d’inversió en la xarxa de distribució elèctrica i no pas en la necessitat d’una nova línia de transport de Molt Alta Tensió, el TGV ja funciona amb una línia de 132 kV... Aquesta caríssima infraestructura només servirà per fer circular excedents d’energia, o sigui, per augmentar encara més els beneficis de les grans empreses energètiques a costa del deteriorament i la sostenibilitat dels territoris. 

Aleshores, per a què volem la MAT? Estem pagant una autopista innecessària per la qual no ens deixaran circular? El preu que s’ha de pagar és molt alt (a part de la pujada del rebut de la llum), s’ha de tenir en compte:  

-Risc, provat científicament, per a la salut de les persones i els éssers vius, ja que el traçat no respecta les distàncies reglamentàries de seguretat amb els habitatges (400m), i passa a  menys de 50 metres d’algunes cases. Estudis científics relacionen la leucèmia, el càncer i altres malalties amb els camps electromagnètics generats per aquestes línies, a banda de relacionar-los directament amb les cefalees, insomni, vòmits, pèrdua d’oïda.... 

(Veure annexos)

-Greus danys ambientals, patrimonials i d’impacte visual (corredor amb tres línies paral·leles, de torres de més de 50 m d'alçada, amb la desforestació que això comporta) en àrees on el turisme és una activitat econòmica que compensa la pèrdua dels usos tradicionals del bosc.

(Veure annexos)

- Augment en el risc d'incendi en zones de gran interès natural, que posseeixen boscos d’ambients mediterranis i d’ambients continentals, zones ZEPA, zones PEIN...

La construcció d'aquest corredor de dimensions gegantines desobeeix lleis europees com la Fragmentació del Projecte d’Interès Europeu EL.3, aconseguint així evitar la "Valoració d’Impacte Global" (reconeguda pel mediador europeu designat en el seu dia, Mario Monti). REE, al mateix temps, vol minimitzar l’impacte dels diversos trams fent-los un seguit de problemes locals, i separar el conjunt de l’oposició.

També vulnera el Conveni Internacional d'Århus que, en matèria  mediambiental, com ara l'aprovació de projectes interestatals de xarxes elèctriques de 200 kV o més, estableix el dret dels ciutadans a ser informats de la totalitat del projecte, el dret a la participació ciutadana en la presa de decisions (a través de consulta popular, segons recomanava Mario Monti) i a l’accés gratuït a la justícia.

El projecte de la MAT a la Catalunya Nord, dintre de l’Estat francès, es va resoldre amb un debat democràtic i vinculant, en el qual van escollir l'opció de soterrar la línia per evitar tants perjudicis, i així s'està executant.

Però en el nostre territori, la població no ha estat informada de la magnitud d'aquest macroprojecte energètic, tampoc ha estat escoltada, malgrat la forta oposició demostrada en manifestacions, plataformes, declaracions, informes i recursos judicials. (Veure annexos)

A més, actualment, el país està immers en una greu crisi econòmica, a causa de la qual han estat suspesos grans projectes d'infraestructures, però la MAT no només se salva de les retallades, sinó que rep una molt quantiosa subvenció de la Unió Europea.

Per tots aquests motius, demanem a la Comissió Europea que faci respectar els drets de tots els seus ciutadans, que paralitzi les obres de construcció de la MAT a l’Estat espanyol, que freni les tramitacions del projecte i exigeixi a REE el compliment de la legislació mediambiental europea, garantint així un preceptiu procés democràtic.

ANEXOS

INFORMES SOBRE ELS EFECTES DELS CAMPS ELECTROMAGNÈTICS (CEM) 

· Evidence for Childhood Cancers (Leukemia)
· Resum Bioinitiative report 2012 spanish
· Bioinitiative report 2012 full english
· IARC MONOGRAPHS ON THE EVALUATION OF CARCINOGENIC RISKS TO HUMANS
· Declaración de Seletun
·  Reportaje Contracorriente Documentos TV 
·  Campos magnéticos de la Alta Tensión.
 
INFORMES I ESTUDIS SOBRE AFECTACIONS I ALTERNATIVES

·  Dossier informatiu sobre la MAT , 2007
·  Estudi àrea afectada línia 400 kv Riudarenes
·  Dossier MAT línia de 400.000v
·  El Projecte MAT
·  Informe Mario Monti Proyecto EL.3. setembre08
·  Dosier sobre la Mat, contextos, actores, contradicciones y alternativas 2008
·  La molt alta tensió a Catalunya
·  Informe sobre la viabilidad del soterramiento de la línea Bescanó - Santa Llogaia 2008
·  Viabilitat de soterrament en CA CILMA maig 2010

Més informació: Clica AQUÍ

http://www.change.org/es/peticiones/goettingereu-paremos-la-mat-l%C3%ADnea-de-400-000-voltios?share_id=kAuPXZWfFQ&utm_campaign=friend_inviter_chat&utm_medium=facebook&utm_source=share_petition&utm_term=permissions_dialog_false

-.-

6 de des. 2013

El Parlament de Catalunya aprova la constitució d’un Pacte Nacional per la Sobirania Energètica

CiU, ERC, PP i Cs rebutgen crear una comissió d’estudi per debatre el model de producció energètica.

Quim Arrufat. CUP-AE

Parlament de Catalunya 05/12/2013
Font: Premsa CUP-AE http://www.parlament.cup.cat

El Parlament de Catalunya ha acordat avui, a instàncies d’una moció de la CUP-AE, “establir les bases per constituir un pacte nacional per la sobirania energètica en que hi participin tots els agents implicats amb l’objectiu de definir les mesures a adoptar per transformar el model energètic català actual per un altre orientat cap a un horitzó 100% basat en les energies renovables, en l’autoabastament ener­gètic, en l’estalvi, l’eficiència i la contenció; i en un model de producció energètic descentralitzat, demo­cràtic i participatiu”. 

En la votació de la moció de la CUP-AE, que ha estat votada punt per punt amb diverses esmenes, ha estat rebutjada finalment la demanda de “crear, en el marc de la Comissió d’Empresa i Ocu­pació, una Comissió d’Estudi en la qual es debati sobre el model de producció d’energia elèctrica basada en la generació distribuïda descentralitzada renovable, l’estalvi i l’efici­ència, amb l’objectiu d’aconseguir un model que possibiliti una completa sobirania energètica i sota el lideratge públic”. Aquest punt ha estat rebutjat per CiU, ERC, PP i Cs, fet que ha provocat les crítiques per part del Quim Arrufat que els ha recordat que des de l’Esquerra Independentista “es vetllarà perquè en el marc de pacte nacional es puguin programar compareixences d’experts sobre la matèria”.

Entre els punts rebutjats en la votació hi ha aquell en que es demanava instar el Govern espanyol que elabori un pla que fixi com a objectiu el tancament de les centrals nuclears perquè abans del 2020 la demanda d’energia elèctrica quedi coberta sense necessitat d’haver de recórrer a la nuclear.

També s’han aprovat els punts de rebuig a les línies elèctriques de Molt Alta Tensió (MAT) d’Escatrón – La Secuita i les que creuen les comarques del Pallars. En canvi no s’ha aprovat rebutjar la MAT Sentmenat-Bescanó-Baixàs.

Finalment el text aprovat també és manifestar el rebuig a l’anomenada «reforma elèc­trica» promoguda pel Ministeri d’Indústria espanyol perquè penalitza les energies renovables i dificulta l’autoproducció i l’autoconsum d’energia i derogar l’impost del 7% establert en la Llei 15/2012 de 27 de desembre, de mesures fiscals per a la sostenibilitat energètica a les tecnologies en règim especial i les renovables destinades a l’autoconsum.

-.- 

4 de des. 2013

Catalunya obligarà les elèctriques a no tallar la llum a la gent sense recursos

http://www.324.cat/video/4798233/Brusselles-debat-sobre-el-cost-de-lenergia

Font: 324.Cat 04/12/2013

Catalunya aplicarà una moratòria que impedirà a les companyies tallar el subministrament energètic a les famílies més necessitades. La mesura, que ja tenen el Regne Unit i França, s'aprovarà en la llei d'acompanyament de pressupostos.

La iniciativa parlamentària l'ha impulsat el mateix govern en constatar l'augment de l'anomenada pobresa energètica. El 2012, gairebé 200.000 abonats es van quedar sense llum per no poder pagar i aquest any la situació també és límit per a moltes famílies.

La crisi i els reiterats augments del preu de la llum fan que cada vegada més famílies deixin de pagar les factures, i moltes d'altres no posen la calefacció o mantenen la llar per sota d'una temperatura adequada. A Catalunya, el 60% d'edificis són anteriors al 1980, i, per tant, a la primera normativa d'aïllament tèrmic dels edificis, un fet que agreuja el problema de moltes famílies.

A qui afecta la pobresa energètica?

Les poques xifres publicades per Iberdrola i Endesa mostren que a Espanya, el 2012, els talls de llum per impagament van arribar al 5% dels clients. És a dir, en conjunt, van executar més de 1.100.000 desconnexions.

A Catalunya, segons el Síndic de Greuges, actualment 193.000 famílies no poden pagar els rebuts de la llum, l'aigua o el gas en un termini adequat.

Per aquest motiu, la Generalitat obligarà les companyies elèctriques a no tallar el subministrament elèctric durant els mesos de més fred. L'aplicació serà immediata aquest mateix hivern per ajudar les famílies més vulnerables.

A més, la Generalitat vol anar més enllà d'aquest pla de xoc contra la pobresa energètica i ha demanat al govern espanyol que li transfereixi les competències per establir una tarifa social.

A Catalunya hi ha cada cop més afectats per l'anomenada pobresa energètica.
-.-

Presentació de la Plataforma del Camp en defensa de la terra i el territori

-.-

Front comú de les comarques contra la línia de molt alta tensió

Representants de l'Alt Camp, Baix Camp, Priorat, Terra Alta i Tarragonès volen reunir-se amb el director general d'Energia

Foto: CCBC

Les cinc comarques no consideren necessària la construcció de la MAT per al territori
.
Diari de Tarragona 03/12/2013
.
Els presidents dels consells comarcals de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Priorat, el Tarragonès, la Terra Alta i 13 alcaldes i alcaldesses de municipis de les diferents comarques afectats pel projecte de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) Escatrón – la Secuita han decidit fer front comú contra la construcció d’aquesta línia que impulsa Red Eléctrica Española (REE).
.
En un primer pas de l’acció conjunta, els representants comarcals demanaran una entrevista amb el director general d’Energia, Pere Palacín, i els directors dels serveis territorials d’Empresa i Ocupació de la Generalitat al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, per tal de conèixer amb detall els estudis i la posició de la Generalitat davant el projecte de la MAT, i posteriorment determinar les accions d’oposició a emprendre conjuntament.
.
L ’oposició de les cinc comarques es basa en què no es considera necessària la construcció de la MAT per al territori, ni per l’abastament de la població ni de la indústria; no es considera necessari incrementar la potència instal·lada en grans centres productors; per l’afectació i l’impacte que pot tenir sobre la salut de les persones i sobre la riquesa paisatgística i agrària; per la greu afectació als municipis per on està projectat que transcorri la MAT, i perquè es considera que el territori ja suporta suficients grans infrastructures que l’afecten.
.
Per iniciar aquesta acció conjunta el Consell Comarcal del Baix Camp va albergar una reunió on hi van assistir els presidents dels consells comarcals esmentats i els alcaldes i alcaldesses de: la Secuita, Perafort, Renau, Vilallonga, Masroig, Corbera d’Ebre, Alforja, l’Aleixar, Riudecols, la Selva del Camp, Almoster i Duesaigües.
.
A la reunió celebrada aquest dilluns també va assistir-hi el president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Jordi Jardí, que va exposar la posició de la comarca a favor de la MAT perquè «és necessària per a l’impuls de diversos projectes de parcs eòlics previstos a la Ribera d’Ebre». Jardí també es va oferir a acompanyar la resta de comarques a dialogar amb els responsables de REE.
.
-.-