30 de set. 2013

El govern del PP autoritza nous trams de la MAT

Article Directa “El govern del PP autoritza nous trams de la MAT “

ENERGIA // LES PLATAFORMES CONTRÀRIES SOSTENEN QUE, AMB L’EXCEDENT ENERGÈTIC ACTUAL, LA MAT NOMÉS SERVIRÀ PERQUÈ REE FACI NEGOCI

Edurne Bagué @nunne344

El govern de Mariano Rajoy ha aprofitat l’estiu per autoritzar Red Eléctrica de España (REE) a fer noves estacions elèctriques de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) i modificar el recorregut d’alguns dels trams inclosos a la MAT que vol unir el municipi vallesà de Sentmenat amb Baixàs, al Rosselló. Segons la informació publicada al Butlletí Oficial de l’Estat durant el juliol i l’agost, la Direcció General de Política Energètica i Mines ha autoritzat i declarat d’utilitat pública l’estació de Riudarenes i el tram fins a Santa Coloma de Farners i ha decidit modificar el recorregut de la línia que haurà de transportar l’energia de Bescanó a Santa Llogaia. No és la primera vegada que es canvien els traçats fruit de les pressions d’alcaldes o regidors que es veien afectats pel pas de la línia. L’anunci ha servit perquè es reactivin les plataformes d’oposició a la MAT a diversos punts del territori, ja que consideren que la línia és una infraestructura innecessària i està pensada “perquè alguns facin negoci”, com diuen Xavier Amat i Pasqual Aguilar, membres de No a la MAT La Selva, que asseguren que es pagarà “un preu molt car per a la salut de les persones”.


Les plataformes d’oposició consideren que la MAT és una infraestructura innecessària

COSITS PER L’ALTA TENSIÓ

La línia de Molt Alta Tensió és un únic projecte, però s’està tramitant a través de projectes territorials diferenciats administrativament i ha crescut en fases successives. El tram que ens ocupa té el seu origen a la cimera europea d’Essen de 1994, on es va signar l’acord de subministrament d’electricitat francoespanyol, en el marc de la creació d’un mercat intern d’electricitat sorgit arran d’una directiva europea. Tot i així, el procés no es va accelerar fins l’any 2000, quan -durant la cimera de Lisboa- el Consell Europeu va demanar-ne l’agilització i es van construir les línies transfrontereres. A principis dels 2000, els sectors partidaris de la MAT argumentaven que era necessària per augmentar els marges d’electricitat que es traspassaven fronteres enllà. Les estimacions de REE asseguraven que, amb la construcció de la nova línia de doble circuit i de 400 quilovolts, es passaria del 3 al 6% d’excedent, fet que aproximaria les xifres espanyoles a les recomanades per la Unió Europea, que situa el percentatge en el 10%, una xifra ja assolida a Catalunya. Arribada la crisi i amb la gran davallada del consum industrial pel tancament d’empreses, les integrants de No a la MAT asseguren que l’excedent “arriba a ser el doble del que es consumeix i assenyalen que l’objectiu de fer la MAT és només “exportar l’excedent de potència instal·lada a l’Estat espanyol a França i a Itàlia”. Només entre 2011 i 2012, segons dades de REE, el saldo net exportador va créixer un 87,7%. Si s’acaba completant, la línia de 400 kv en construcció -subvencionada per la Unió Europea amb 150 milions d’euros- s’afegiria a les línies d’igual potència que ja comuniquen els estats espanyol i francès per Irun al País Basc i pel coll d’Ares al Ripollès. Seria, doncs, la segona a les comarques gironines i la novena a Catalunya. Les set restants es troben al Camp i a les Terres de l’Ebre: cinc de 400kv procedeixen de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs i dues de 220kv de Riba-roja d’Ebre i Els Aubals.

Les integrants de No a la MAT asseguren que l’actual excedent energètic “arriba a ser el doble del que es consumeix”

UN PROJECTE DE NECESSITAT?
Així doncs, la nova línia de la MAT és un projecte necessari? El govern espanyol continua esgrimint els mateixos arguments que abans. A les resolucions, afirmen que la nova línia de MAT ha de “permetre el subministrament del tren d’alta velocitat al tram Barcelona-França (malgrat que el TAV ja funciona amb potència de 220kv) i assegurar els sistemes elèctrics menors de la zona sud de les comarques gironines” per donar resposta a l’activitat turística de la Costa Brava. L’altre argument és que cal evacuar l’energia eòlica produïda al Camp i a les Terres de l’Ebre. Les veus detractores rebaten que l’energia de procedència eòlica està molt per sota de la capacitat de transport de la línia i que, amb la reforma del mercat elèctric aprovada aquest estiu, queda compromès el seu creixement. Per Lucía Aguilar, veïna de Canet d’Adri, un dels municipis afectats, “l’intent de justificació de la MAT per un suposat dèficit energètic a la província de Girona és fals, ja que ens abastim per una línia de 220kV (Vic-Juià) i el consum energètic està en clar descens des de l’any 2007. No s’ha pensat en alternatives, com l’autoabastiment o la microproducció energètica, cosa que provocaria el trencament del lobby energètic”. Per això, la gent de les plataformes opositores gironines defensa que no cal augmentar la capacitat elèctrica i “menys amb una capacitat tan monstruosa com la que ofereix la MAT”. Pasqual Aguilar, de No a la MAT La Selva, recorda que REE és una empresa privada -privatitzada- que es beneficiarà d’unes infraestructures fetes amb fons públics i assenyala la presència de fons d’inversió anglesos, nord-americans i francesos al seu consell d’administració. Per Aguilar, l’objectiu de la MAT és la lliure circulació d’energia per vendre-la als països veïns, França i el Marroc. Això explicaria la importància que el govern està donant a la construcció del traçat del tram que uneix l’Estat espanyol amb el francès i el fet que deixi en segon pla les subestacions que s’encarregarien de redistribuir l’energia pel territori.

VÍCTIMES D’UN MODEL OBSOLET

Les plataformes i els col·lectius contraris parlen de la MAT com un dels últims testimonis d’un sistema econòmic i energètic que consideren “obsolet i suïcida (…) fet a mida de les multinacionals del sector elèctric, que ha contemplat com a única possibilitat la utilització de grans infraestructures, tant de generació com de transport, en detriment de la generació distribuïda, que constitueix l’alternativa d’un model sostenible”. Per No a la MAT Girona, “qualsevol interconnexió que travessi els Pirineus suposarà l’endarreriment de l’aplicació de programes d’eficiència i estalvi i de la implantació de les energies renovables”. La infraestructura, a més, és vista amb mals ulls perquè comporta un seguit de perjudicis al territori que l’aculli. Objectivament, incrementa el risc d’incendis i provoca, necessàriament, la tala de molts arbres per plantar les torres o per construir les pistes forestals per accedir-hi. Tot i així, les detractores creuen que els perjudicis van més enllà i temen que disminueixi el valor patrimonial dels béns immobles o les finques i que l’impacte ambiental paisatgístic afecti l’hostaleria i el turisme rural. Pel que fa a la salut, assenyalen la contaminació acústica, l’emissió de CO2 i el camp electromagnètic com els principals temors. De fet, la proximitat de camps electromagnètics d’aquestes dimensions augmenten el risc de patir alzheimer, leucèmia infantil, tumors cerebrals, problemes respiratoris, mals de cap i insomni en humans i malformacions de fetus i avortaments en animals. Malgrat les possibles conseqüències, el procés d’implantació s’ha fet sense cap consulta pública ni espai de participació ciutadana, motiu pel qual els municipis afectats titllen el procés d’antidemocràtic. El posicionament dels governs espanyol i català, diuen, “és el de l’oligopoli elèctric espanyol. No hi ha cap mena d’esquerda entre ambdós, només cal recordar les connexions entre les elèctriques i els governs de torn”. Durant les legislatures del govern tripartit, els municipis opositors van crear l’Associació de Municipis MAT (AMMAT). Però, amb l’arribada d’Artur Mas a la presidència de la Generalitat, el Nadal de 2010, CiU va desmobilitzar les seves bases i alcaldes convergents i molts municipis van acceptar el pas de la línia pel terme municipal a canvi d’una compensació econòmica abonada per REE. En l’actualitat, alguns municipis del Camp i de les Terres de l’Ebre estan recuperant l’oposició institucional. També a Santa Coloma de Farners, l’equip de govern prepara un recurs d’alçada contra la resolució del govern espanyol.

LA LLUITA PER UNA NOVA CULTURA ENERGÈTICA

La revolta contra la macroinfraestructura s’estén del Camp a la Selva i de la Franja a les terres gironines . 


Els grups contraris a la MAT treballen per coordinar un espai de lluita unitari.

E. B. Or@nunne344

Si bé la principal plataforma opositora al projecte és la plataforma No a la MAT, que fa prop de deu anys que articula la lluita, l’extensió de les línies i el traçat ha fet multiplicar el nombre de plataformes. La Plataforma No a la MAT compta amb nodes a diverses poblacions afectades de la Selva, el Camp i la Franja. Al Camp, hi trobem la Plataforma en Defensa del Priorat, la plataforma ambientalista Xarxa Sud i l’Esquerra Independentista del Camp, d’on han sorgit les assemblees locals de la Selva, la Secuita, el Moster o Villalonga del Camp. No obstant això, actualment, on n’hi ha més és a la zona afectada per la línia Sentmenat-Baixàs: el grup d’Afectats del Llémena al Revardit per la MAT (ALARMAT), l’Associació d’Afectats de Palol, Riudellots i la Mota contra la MAT (APRIMMAT) i Torres més altes han caigut, que agrupa activistes de Mas Castelló i Orriols i que va tirar endavant l’acampada de resistència contra la MAT a Viladesens. Fins ara fragmentats i actualment treballant per coordinar un espai de lluita unitari, els col.lectius no només s’oposen a la MAT i al model que la justifica, sinó que proposen una transició cap a un nou model energètic “més sostenible i menys agressiu pel medi, on es produeixi i es distribueixi en xarxes de proximitat i es promogui l’ús d’energies alternatives i renovables”. Defensen que cal engegar un pla energètic que planifiqui una producció basada en la demanda i posi fi a l’actual malbaratament energètic. Els seus eixos fonamentals serien l’estalvi, l’eficiència energètica i la generació distribuïda amb energies netes i renovables. D’aquesta manera, es podria assolir un sistema energètic sostenible basat en una nova cultura de l’energia que sigui eficaç econòmicament, equitativa socialment, sana ecològicament i acceptable culturalment; un sistema totalment lliure del perill que suposa l’energia nuclear i la dependència actual respecte als combustibles fòssils. “Només un sistema energètic d’aquestes característiques serà capaç de fer que Catalunya sigui independent de les energies brutes i permetrà aprofitar els béns comuns energètics amb tecnologies netes i al servei de les comunitats”, expliquen les impulsores del pla. El grup Torres més altes han caigut va tirar endavant l’acampada de resistència contra la MAT a Viladesens.

La proposta alternativa va més enllà i ja s’ha començat a treballar a indrets com Riudarenes o Santa Coloma de Farners, on s’ha iniciat una campanya informativa perquè les usuàries del mercat elèctric es canviïn de companyia com a mesura de pressió. També volen fer una consulta per poder exercir el dret de decidir sobre la MAT, recollit al Conveni Internacional d’Arhus, que fa referència a l’accés a la informació, la participació del públic i l’accés a la justícia en temes de medi ambient i, concretament, en esteses elèctriques de 220 kV o més.

REE és una empresa privada -privatitzada- que es beneficiarà d’unes infraestructures fetes amb fons públics 


Font: No a la Mat Girona
-.-

27 de set. 2013

El Consell Comarcal de l’Alt Camp en contra de la línia de Molt Alta Tensió i a favor de la vaga indefinida a les Illes

Pobleviu.Cat. 27/09/2013

En el Ple del dimecres 25 de setembre, el Ple del Consell Comarcal de l’Alt Camp va aprovar per unanimitat dues mocions. La primera, a proposta del moviment No a la MAT del Camp, va ser consensuada entre la CUP i CiU i la van subscriure tots els grups polítics. Aquesta moció s’oposa a la línia MAT perquè “no és necessària pel territori, pels municipis afectats, ni per l’abastament de la població ni de la seva indústria”; es portarà al Consell d’Alcaldes perquè els municipis també la valorin.

Gerard Nogués, conseller de la CUP, ha mostrat satisfet per l’evolució del govern del Consell Comarcal en aquest tema, ja que a l’inici de parlar-ne la seva posició va ser dir que aquest era un problema dels municipis, bandejant la possibilitat de prendre posicionaments en clau de comarca. És més, Nogués ha recordat que el Consell Comarcal va cedir les seves instal·lacions gratuïtament a Red Eléctrica Española i ha demanat que això no es torni a repetir, a no ser que la petició la facin els municipis.

La segona moció presentada per la CUP i aprovada per unanimitat pel Ple del Consell Comarcal dóna suport a la vaga indefinida de docents a les Illes contra el decret de llengües TIL i les retallades a ensenyament del Govern Balear. La moció insta a ajuntaments i escoles a solidaritzar-s’hi. A l’inici del Ple s’ha votat la inclusió d’aquesta moció a l’ordre del dia per la via d’urgència i s’hi ha afegit, a proposta dels diferents grups polítics, un punt de rebuig a l’esmena que PP i UPyD han pactat a la nova llei d’educació que estableix que l’espanyol sigui la llengua vehicular en l’ensenyament a tot l’estat.

A subhasta l’antiga seu del Consell Comarcal

El Ple del Consell va aprovar finalment la proposta de subhasta de l’antiga seu, també per unanimitat. Gerard Nogués s’ha mostrat sorprès perquè “hem estat mesos pendents d’aquesta subhasta i no entenem que això no hagi anat més ràpid, com tampoc vam entendre que s’hagués tardat tant a prendre aquesta decisió”. Nogués ha qüestionat que en l’últim trimestre d’any sigui possible de subhastar o vendre l’antiga seu. Jordi Garcia, vicepresident del Consell, ha informat que aquesta operació duraria un mes i mig però no ha concretat què passarà si la primera subhasta queda deserta, com és possible que passi a causa de l’elevat preu de sortida. En aquest sentit, Nogués ha denunciat la possibilitat cada cop més clara que el Pla Econòmic i Financer per al 2013 no es compleixi i acabi afectant greument el pressupost del 2014, amb el temor que s’acabi imputant encara més retallades al capítol de personal. Nogués ha conclòs que “sembla que el govern s’hagi pres aquest PEF com una simple formalitat”.

La CUP també ha recordat que la solució va mes enllà de l’antiga seu i s’ha de pensar també en el problema de la nova seu, massa gran i desproporcionada per a l’activitat present i futura del Consell.

Cal recordar que durant quatre anys i mig el govern del Consell Comarcal no ha fet cap gestió per a llogar o vendre l’antiga seu; aquesta va ser la resposta que va rebre la CUP quan al juny va demanar un informe de totes les gestions fetes des del trasllat (la nova seu es va inaugurar el març del 2009). La greu situació econòmica del Consell Comarcal és deguda per tant a la mala gestió dels governs i no pas dels treballadors, que són els que més han patit les retallades econòmiques. És per això que la CUP ja va demanar fa mesos eliminar les retribucions dels representants i partits polítics al Consell fins que se solucionés la situació econòmica, ja que aquests en són els responsables

El llast de la Planta de Gestió de Residus comarcal


Després d’omplir titulars de premsa durant anys, la Planta de Gestió de Residus del Consell Comarcal ha resultat ser un greu error de planejament, perquè la seva inviabilitat es deu bàsicament als ajuntaments de la comarca que no l’utilitzen. Nogués ha aprofitat aquest punt de l’ordre del dia per a tornar a demanar a l’Ajuntament de Valls especialment que utilitzi aquesta infraestructura i que assumeixi així la seva part de responsabilitat en la greu situació econòmica del Consell Comarcal.

Que els polítics també “fitxin”


Finalment, en el torn de prec i preguntes, Nogués ha proposat que els polítics també fitxin en les noves màquines habilitades per a controlar l’horari dels treballadors.
-.-

23 de set. 2013

Article diari Ara : “La MAT avança malgrat l’oposició”

La línia de 400 kV serà una realitat l’any 2015 malgrat els dubtes sobre la seva necessitat real

Girona 23/09/2013

A Santa Llogaia d’Àlguema estan treballant en la construcció de les torres de la MAT. 
DAVID BORRAT

Abans d’acabar l’any, Red Eléctrica de España (REE) confia que s’hauran aixecat 75 de les 115 torres de la línia de 400 kV que uniran Santa Llogaia d’Àlguema i Bescanó. N’hi haurà una cada 500 metres, faran uns 55 metres d’altura, i es triga dues setmanes a construir-les. El muntatge es fa peça a peça i en alçada, ja que una vegada muntades no es podrien aixecar.

Hi ha quatre empreses treballant simultàniament sobre el terreny. REE ha signat acords d’expropiació amb el 95% dels 400 propietaris afectats i amb el 5% restant confia acabar-s’hi entenent per evitar l’expropiació forçosa. Però no serà possible, almenys amb tots els propietaris que queden per firmar, perquè n’hi ha que s’hi oposaran fins al final. “La línia passarà per sobre de la granja de porcs que tenim. Hauran d’expropiar-nos forçosament, a mi i a cinc veïns més de Viladasens”, diu Albert Saus, un veí de Fellines, un nucli que pertany a Viladasens, que ha rebutjat la compensació de REE i que ha portat el tema als tribunals. “Si la justícia fa la seva feina, al final ens donarà la raó perquè hi ha moltes irregularitats”, opina Saus.

La plataforma No a la MAT els fa costat. “No ens hem resignat i continuem actius”, diu Joan Martí, un dels seus portaveus, i explica que “comparat amb el primer tram, han apujat el preu de compensació per cada torre”. Amb tot, Martí admet que l’impediment físic de la col·locació de les torres és impossible i lamenta que “l’expropiació forçosa s’empari en una llei franquista del 1956 i que les respostes de REE tinguin gairebé el to d’aquella època”.

Acampada de protesta


Fa cosa d’un mes va començar una acampada de resistència a Fellines, en la qual participen unes 25 persones. Això ha incrementat la presència policial al poble. Saus es queixa de la “coacció psicològica” que suposen “els freqüents controls policials, el fet que cada dia estan registrant cotxes”. La plataforma No a la MAT respecta l’acampada però se la mira amb distància. “Fem oposició judicial i estem disposats a arribar a Europa, però primer hem d’esperar que resolguin les instàncies judicials espanyoles -diu Martí, que rebutja que estiguin ancorats en la cultura del no-. Al costat francès tot anirà soterrat i l’administració ha vetllat molt més pels interessos dels afectats que aquí”.

La MAT ha estat declarada d’utilitat pública i fonts de REE ho argumenten “perquè Girona era tercermundista en subministrament elèctric, per alimentar l’AVE i perquè Espanya no compleix el percentatge d’interconnexió”, que està fixat en un 10% per la Unió Europea i que amb la MAT arribarà al 6%.

Amb tot, la línia continua tenint oposició. “La justificació és incorrecta -opina Marcel Coderch, especialista en energia-. Diuen que és necessària per a l’AVE però aquest ja funciona i ara ampliaran les línies. A més, amb la crisi, la demanda energètica ha disminuït”, diu Coderch, que creu que la línia es fa “per importar energia de França i per portar-la a altres punts a més de Girona, que té un subministrament dèbil”. Coderch lamenta que l’aposta per la MAT posposi un canvi en el model energètic: “Hauríem d’aprofitar ara que no hi ha tanta demanda per repensar el model que tenim. Per canviar-lo s’ha de fer una previsió a llarg termini”.

El tram Bescanó – Santa Llogaia té un pressupost de 45 milions d’euros i comportarà la construcció de 45 quilòmetres de línia de 400 kV i la compactació de les línies de menys tensió que hi ha a la zona, la de 220 kV de Bescanó a Sant Julià de Ramis, i la de 132 kV, de Sant Julià fins a Santa Llogaia. Aquestes línies no seran desmantellades fins que entri en funcionament la MAT, que es preveu per a la primera meitat del 2015.

Enllaç article diari Ara

-.-

16 de set. 2013

Aturem la MAT! Recollida de signatures a través de Change.org

Red Eléctrica de España amenaça la nostra salut i el mediambient incomplint lleis internacionals. Per un nou model energètic i una planificació sostenible. 




Red Eléctrica de España, l’empresa privada que ha obtingut uns beneficis de 287 milions d’euros en el primer semestre d’aquest any, és la principal promotora del corredor de Molt Alta Tensió (MAT), que trinxa el territori des de la frontera francesa fins a Algeciras, destrossa per sempre els paisatges, amenaça la nostra salut, els ecosistemes, les economies locals i imposa un model energètic obsolet i altament contaminant. 

Això sí, reporta suculents beneficis per al lobi elèctric i els seus inversors sense escrúpols.

Amb publicitat enganyosa i amb el suport dels governs, ens van vendre que sense la MAT patiríem apagades constants, que no tindríem llum ni per als quiròfans dels hospitals, que seria imprescindible per al funcionament del TGV (Tren de Gran Velocitat) i que per totes aquestes raons el projecte era susceptible de ser declarat “d’utilitat pública”. 

Però la realitat és que aquests arguments han quedat en no-res, ja que la demanda elèctrica ha caigut en picat a causa de la crisi, el perill d’apagades té l’origen en la falta d’inversió en la xarxa de distribució elèctrica i no pas en la necessitat d’una nova línia de transport de Molt Alta Tensió, el TGV ja funciona amb una línia de 132 kV… Aquesta caríssima infraestructura només servirà per fer circular excedents d’energia, o sigui, per augmentar encara més els beneficis de les grans empreses energètiques a costa del deteriorament i la sostenibilitat dels territoris.

Aleshores, per a què volem la MAT? Estem pagant una autopista innecessària per la qual no ens deixaran circular? El preu que s’ha de pagar és molt alt (a part de la pujada del rebut de la llum), s’ha de tenir en compte:

-Risc, provat científicament, per a la salut de les persones i els éssers vius, ja que el traçat no respecta les distàncies reglamentàries de seguretat amb els habitatges (400m), i passa a  menys de 50 metres d’algunes cases. Estudis científics relacionen la leucèmia, el càncer i altres malalties amb els camps electromagnètics generats per aquestes línies, a banda de relacionar-los directament amb les cefalees, insomni, vòmits, pèrdua d’oïda….

-Greus danys ambientals, patrimonials i d’impacte visual (corredor amb tres línies paral·leles, de torres de més de 50 m d’alçada, amb la desforestació que això comporta) en àrees on el turisme és una activitat econòmica que compensa la pèrdua dels usos tradicionals del bosc.

- Augment en el risc d’incendi en zones de gran interès natural, que posseeixen boscos d’ambients mediterranis i d’ambients continentals, zones ZEPA, zones PEIN…

La construcció d’aquest corredor de dimensions gegantines desobeeix lleis europees com la Fragmentació del Projecte d’Interès Europeu EL.3, aconseguint així evitar la “Valoració d’Impacte Global” (reconeguda pel mediador europeu designat en el seu dia, Mario Monti). REE, al mateix temps, vol minimitzar l’impacte dels diversos trams fent-los un seguit de problemes locals, i separar el conjunt de l’oposició.

També vulnera el Conveni Internacional d’Århus que, en matèria  mediambiental, com ara l’aprovació de projectes interestatals de xarxes elèctriques de 200 kV o més, estableix el dret dels ciutadans a ser informats de la totalitat del projecte, el dret a la participació ciutadana en la presa de decisions (a través de consulta popular, segons recomanava Mario Monti) i a l’accés gratuït a la justícia.

El projecte de la MAT a la Catalunya Nord, dintre de l’Estat francès, es va resoldre amb un debat democràtic i vinculant, en el qual van escollir l’opció de soterrar la línia per evitar tants perjudicis, i així s’està executant.

Però en el nostre territori, la població no ha estat informada de la magnitud d’aquest macroprojecte energètic, tampoc ha estat escoltada, malgrat la forta oposició demostrada en manifestacions, plataformes, declaracions, informes i recursos judicials.

A més, actualment, el país està immers en una greu crisi econòmica, a causa de la qual han estat suspesos grans projectes d’infraestructures, però la MAT no només se salva de les retallades, sinó que rep una molt quantiosa subvenció de la Unió Europea.

Per tots aquests motius, demanem a la Comissió Europea que faci respectar els drets de tots els seus ciutadans, que paralitzi les obres de construcció de la MAT a l’Estat espanyol, que freni les tramitacions del projecte i exigeixi a REE el compliment de la legislació mediambiental europea, garantint així un preceptiu procés democràtic. 



-.-

14 de set. 2013

La MAT s’imposa

· La primera de les 115 torres que formaran part del tram entre Bescanó i Santa Llogaia ja s’ha començat a aixecar.
· A finals d’any n’hi haurà 75 d’instal·lades i el 2015 es preveu que entri en servei tota la línia.
.


14/09/13 02:00 – Santa Llogaia d’Àlguema
Núria Astorch / El PuntAvui


La primera de les 115 torres que formaran part del tram aeri de la línia de molt alta tensió (MAT) entre Bescanó i Santa Llogaia ja s’ha començat a aixecar i d’aquí a una setmana estarà acabada. La primera d’aquestes torres, que tindrà una alçària de 55 metres, està situada dins del terme municipal de Santa Llogaia, i Red Eléctrica de España (REE) treballa amb l’objectiu de tenir-ne 75 de col·locades a finals d’any.

Els treballs en aquest tram de la MAT es van desencallar el dia 2 d’agost amb l’aprovació, per part del Consell de Ministres, del projecte d’execució i la declaració d’utilitat pública. “L’obra està plenament en marxa”, va manifestar ahir el delegat de Red Eléctrica a Catalunya, Lluís Pinós, en una visita a les obres de muntatge d’aquesta primera torre.

L’objectiu és que les 115 torres d’aquest tram, amb tot el cablejat, estiguin a punt a finals del segon trimestre o principis del tercer trimestre del 2014, moment en què entrarà en funcionament. I la idea de REE és que tota la línia de 400 kV entre Sentmenat i Baixàs entri en funcionament el primer trimestre del 2015. “Aquest és el calendari que tenim damunt la taula”, va indicar Pinós. Aquest tram aeri té una extensió de 44,2 quilòmetres i afecta tretze municipis gironins.De manera paral·lela a la construcció del tram aeri, els treballs en la interconnexió subterrània avancen a bon ritme. Quant a aquests treballs, Pinós va assenyalar que el 50% de la rasa està construïda i la perforació del túnel va acabar a l’abril. El túnel de la MAT té 8,5 quilòmetres i la previsió és que a finals del 2013 els operaris ja hi hagin col·locat els 240 quilòmetres de cable que hi discorreran per l’interior.

El delegat de Red Eléctrica també va explicar que les obres corresponents a la subestació de la MAT a Riudarenes –que va obtenir el vistiplau del Ministeri d’Indústria al juliol– trigaran sis mesos a començar.

Més informació:

La Vanguardia - la MAT toma forma en el Alt Empordà


La Vanguardia - Red Eléctrica empieza a erigir la primera torre del tramo aéreo de la MAT


-.-

Preveuen 75 torres de la MAT entre Santa Llogaia i Bescanó

Red Eléctrica (REE) ha signat acords d'expropiació amb el 95% dels propietaris afectats
.
Preveuen 75 torres de la MAT entre Santa Llogaia i Bescanó.
Santa Llogaia | Robert Van Eeckhout
Diari de Girona 14/09/2013

L'aixecament de les torres de la MAT entre Bescanó i Santa Llogaia d'Àlguema ja comença a ser una realitat. Red Eléctrica ha iniciat aquesta setmana les obres per construir una de les torres del recorregut, concretament la número 104, ubicada al terme municipal de Santa Llogaia, al costat de dues de les altres grans infraestructures de les comarques gironines, com són l'AP-7 i les vies del TAV. La companyia elèctrica treballa amb la previsió de poder aixecar fins a 75 torres des d'ara fins a finals d'any, i compta poder tenir tota la infraestructura llesta per poder començar a fer les proves de funcionament definitives durant el tercer trimestre de 2014.

El Consell de Ministres va donar a principis d'agost el llum verd definitiu al projecte de la línia aèria, i a partir d'aquest moment Red Eléctrica ja va poder començar a fer els preparatius per l'aixecament de les 115 torres que conformaran la línia. La que s'ha començat a aixecar aquesta setmana tindrà uns 55 metres d'alçada i una base de 10x10 metres. La previsió és que per cada torre, entre les quals hi haurà uns 500 metres de mitjana, les obres durin dues setmanes. 

La companyia ja portava treballant sobre el terreny des del mes de maig, avançant les bases i els suports que han de sostenir les torres. Concretament, el delegat de Red Eléctrica a Catalunya, Lluís Pinós, va afirmar que ja s'ha pogut actuar en 70 dels terrenys on hi haurà torres. Les intervencions s'han anat fent a mesura que se signaven els acords amb els propietaris afectats. Segons va explicar Pinós, a dia d'avui ja s'han signat un 95% dels pactes, i confia que el nombre d'expropiacions per manca d'entesa sigui mínim.

La previsió amb la que treballa Red Eléctrica és poder començar a fer les proves de funcionament de la xarxa, tant del tram aeri com del soterrat (Santa Llogaia-Baixàs) a principis del tercer trimestre del 2014. Per això, el calendari de la companyia marca que durant el segon trimestre de l'any vinent s'hauria de començar a fer l'estesa del cable, tant aeri com soterrat, durant el segon semestre del 2014.
Per això, els operaris continuen treballant per habilitar les rases que transportaran el cable soterrat entre Santa Llogaia i Baixàs, i de moment ja se n'han fet el 50% en el tram gironí, així com el 57% de les perforacions dirigides.

-.-  

13 de set. 2013

“Després de Fukushima”, jornada d’alternatives pel tancament de les nuclears, a Reus

Els sotasignants donen suport a la campanya empresa en contra de la 39a trobada de la “SUciedad Nuclear española” a Reus, els propers 25, 26 i 27 de setembre.


Manifest

L’energia nuclear està en declivi a tot el món, enguany la seva producció mundial ha baixat fins al punt de que solament un 10,40% de la electricitat mundial prové de l’energia nuclear. Països tant importants en quant a producció industrial com Alemanya, han decidit abandonar aquest tipus d’energia. A l’Estat espanyol la davallada de producció elèctrica amb nuclears ha estat d’un 50% en els últims 20 anys i a part de no construir-ne cap altra central atòmica a l’Estat, l’única forma de seguir explotant aquesta energia és a base de posar en perill la salut i la seguretat de la ciutadania prolongant de forma inconscient la vida d’uns reactors obsolets i amb continues averies amb l´únic objectiu d’obtenir un benefici econòmic.

Cas paradigmàtic és el de les centrals nuclears catalanes situades totes al Sud de Catalunya, que són precisament les que pitjor funcionen de l’Estat. ANAV, l’empresa que les gestiona, ha batut records d’incidències a les seves instal·lacions amb situacions tant greus com la corrosió dels tubs de refrigeració de Vandellòs II o la pluja de partícules radioactives d’Ascó. En aquest sentit, és clarificador l’informe “Sobre l’estat dels reactors nuclears a Catalunya. Informe 2” (http://tinyurl.com/ko6m6bv), fet per Tanquem les Nuclears – 100% Renovables.

La “SUciedad Nuclear Española” ve a treure pit precisament allà on pitjor està funcionant la seva industria i és per aquest motiu que nosaltres entenem que darrere d’unes jornades tècniques el que hi ha és un intent de reivindicar un tipus d’energia que només hauria de reunir als seus tècnics amb un monotema, el del desmantellament de les instal•lacions de la seva industria i la planificació d’una nova cultura de l’energia basada en la producció d’energia neta i renovable.

És per aquest motiu que veiem com una necessitat prioritària de la societat civil, mostrar el nostre rebuig a aquesta trobada de la S.N.E a Reus. Sota l’aparença d’un suposat benefici econòmic per a la zona (alguns mitjans han parlat de que l’estada de la S.N.E deixarà un milió d’euros a Reus http://tinyurl.com/l95vol9), el que hi ha és un intent de rentar la imatge de la indústria nuclear i del seu declivi social i econòmic.

Aquesta iniciativa promoguda per diferents entitats representatives de la oposició a la energia nuclear al nostre País vol aglutinar a totes aquelles persones, entitats o col•lectius que estan contra l’energia nuclear, per expressar el nostre rebuig a aquesta trobada i a l’ utilització de l’energia nuclear per produir electricitat.

Després de Fukushima tanquem les nuclears

Jornada d’alternatives i pel tancament de les nuclears
21 de setembre. Centre de Lectura de Reus, a partir de les 10:00 h. i fins les 14:00 h.
• Els residus nuclears a càrrec de Sergi Saladie, geògraf, professor a la URV portaveu de la CANC
• La energia nuclear a càrrec de Ladislao Martinez, membre de Attac
• Alternatives a l’energia nuclear a càrrec de Xavier Prats, Som Energia
• Radiografia energètica a càrrec d’Enric Tello, catedràtic d’Universitat Facultat d’Economia i Empresa.

Finalment i com a cloenda hi haurà un acte de rebuig a l’energia nuclear el 25 de setembre a les 20:30 h. davant del teatre Fortuny on s’espera la presencia dels membres de la “SUciedad Nuclear Española” a un concert amb autoritats.
Grups organitzadors: Ateneu Roig Cambrils, Casal Despertaferro, CGT-Baix Camp, CUP-Reus, Ecologistes en Acció de Catalunya, Enginyeria Sense Fronteres-Tarragona, Grup Antinuclear de les Comarques Gironines, GEPEC, ICV-Reus, Som Energia, TLN -100% Renovables.

Primers grups que donen suport: ICV, CUP, Grup de Científic i Tècnics per un Futur no Nuclear, Sunsystems, Sanación Planetaria. 

Font: Pobleviu

-.- 

12 de set. 2013

Crònica del setge policial a l’acampada contra la MAT i els entorns.

Fellines és un nucli urbà de menys de deu cases habitades, però compta amb més de mitja dotzena de cases disseminades pels seus entorns. L’acampada de resistència activa contra la mat i el món que la necessita, va començar en un bosc entre aquestes cases i des dels primers dies la presència de patrulles de Mossos era constant, però es reduïa al pas de patrulles i alguna furgoneta en actitud provocadora, que es dedicaven a agafar matrícules dels cotxes allà aparcats.

És però des del dia del primer acte públic, dissabte dia 31, una simple caminada pel bosc convocada a Cervià de Ter quan es va presenciar una dotació d’entre 6 i 10 furgons de la polèmica BRIMO, antiavalots molt poc brillants i fora de lloc, provinents de Sabadell, els quals van bloquejar tota possibilitat d’accedir als camins en direcció cap al bosc, lo que va derivar en un tall de carretera. Tot en col·laboració amb varis tot-terreny dels Mossos de Girona, uniformats i de paisa, més antiavalots, fins i tot un helicòpter de la policia i pel que sembla policies en motocicleta de muntanya patrullant per la nit. Així, es va establir un pesat dispositiu, exageradament major numèricament als participants de l’acampada, fent punts de control als voltants de l’acampada durant varies hores cada dia, identificant a passejants i ciclistes i mantenint un setge policial que dura fins avui mateix.  L’okupació del mas Castelló no ha fet més que incrementar la pressió, de fet des del primer dia hi van haver, pel que ens semblava a nosaltres, dos intents de desallotjament del Mas, tot i que al final va resultar que l’arrendatari dels camps circumdants del Mas pretenia accedir-hi i enlloc de posar-se en contacte amb els ocupants va venir escoltat per dos equips d’antiavalots “xulos” i provocadors que no van dubtar en disparar pilotes o bé, salves i tirar pedres als defensors de les barricades, mentre el pesat tractor les desmuntava lentament.

En aquesta situació un grup de solidaris amb la okupació van fer una acció de desobediència induïda al peatge de l’AP-7 a Orriols, fent difusió, aixecant les barreres i invitant a no pagar el peatge… Va desembocar en una persecució, o segons ells, en una cacera – camp a través – que va resultar amb 11 retinguts que van ser traslladats dins dels furgons fins un lloc més segur, pel que semblava que havien estat detinguts.

En definitiva; desproporcionat dispositiu policial que més que prevenir el sabotatge, de torres o màquines destructores, l’única intenció que té és ofegar, desgastar i esgotar a través dels seguiments, controls i requisaments continus, deslegitimitzar i criminalitzar l’única flama de moviment, que es resisteix al fet gairebé imposat de que la Línia de Molt Alta Tensió  ja no es pot aturar, que ja no hi ha res a fer i que continua actuant en direcció a aturar les obres. Apart sembla que persegueixin l’objectiu de impedir, a través de la por i el control, que certa gent que en aquestes contrades no estan acostumats a tanta presència policial, s’impliqui per poc que sigui. Les despeses d’aquest dispositiu són intolerables i promouen que els pressupostos repressius del l’any pròxim augmentin encara més.

Des de l’acampada defensem la nostra posició insistent en contra de la MAT, contra els cossos policials que defensen qualsevol de les imposicions i en contra del govern, els opressors del mateix poble que els vota i contra tot el que en la seva mesura sustenta aquesta estructura. Defensem i incitem a les habitants d’aquest mon en degradació que no s’oblidin del territori que ens permet viure, que tots juntes podem crear una resistència popular capaç de aturar, encara que no sigui imminentment, qualsevol imposició del poder.

Més info a:
http://torresmasaltashancaido.espivblogs.net

-.-

11 de set. 2013

No a la Mat també present a la Via Catalana

Avui, 11 de setembre de 2013, Diada Nacional de Catalunya, la Plataforma No a la MAT Girona s’ha mobilitzat – com és de costum- en diferents punts de la Via Catalana per mostrar el seu rebuig a aquesta infraestructura i potenciar la seva vinculació amb el territori.






-.-

8 de set. 2013

«És maco oi? Doncs tot això està a punt d'acabar-se»

Un veí de Riudarenes denuncia en un vídeo la destrucció paisatgística que provocarà la MAT


 Llibertat.cat 08/09/2013

Enric Puig, veí de Riudarenes, a la Selva, ha penjat un vídeo a la xarxa en què alerta dels efectes que la línia de Molt Alta Tensió tindrà sobre el territori.
.

L'home apareix corrent per una zona rural i va gravant el paisatge que veu al seu pas. Immediatament etziba: "És maco oi? Doncs tot això està a punt d'acabar-se" per culpa de la MAT, una línia de 400.000 volts que es construirà mitjançant torres de més de 70 metres d'alçada.

"Aquesta línia no la necessitem, produirà unes emissions radioelèctriques que seran molt nocives per les persones i pels animals. Encara ho podem aturar", manifesta Puig.

Les obres del ramal de la MAT entre Riudarenes i Santa Coloma de Farners començaran a principis d’aquest hivern. Precisament la plataforma No a la MAT Selva ha acordat realitzar una consulta als veïns de les dues poblacions perquè puguin decidir si volen o no la línia. 

-.-

5 de set. 2013

Assetjament policial contra els ciutadans que s'oposen a la MAT

Un helicòpter va seguir la marxa pacífica dels manifestants, que més tard van ser encerclats per dotacions d’agents antiavalots de la Brigada Mòbil

Els Mossos intimiden els manifestants que s'oposen a la MAT
a les comarques gironines
Font: Llibertat.cat 04/09/2013

L’avanç que ha pres la MAT aquest estiu a les comarques gironines no ha frenat les mobilitzacions de ciutadans en contra de la injustificada infraestructura. Al contrari: s’ha generat un nou moviment de protesta en forma d’acampada.

Aquesta mena de resistència per la defensa del territori va començar el 23 d’agost i fins diumenge s’havia instal·lat, amb el permís dels propietaris, en un terreny afectat per la MAT. Les persones acampades han organitzat activitats de sensibilització i informació, i han realitzat marxes pels paisatges que quedaran degradats quan acabin les obres.

La repressió, però, ja hi era des dels primers dies: els Mossos d’Esquadra han fet nombrosos registres, identificacions, intimidacions i canvis deliberats de les senyalitzacions per arribar al campament.

Divendres passat l’assetjament va augmentar quan un helicòpter de la policia sobrevolava els acampats. L’endemà hi havia tot un seguit d’actes al poble de Cervià de Ter, entre els quals, una excursió a la zona d’aquest municipi afectada per les obres. L’helicòpter, doncs, va seguir la marxa i més tard s’hi van unir nombroses dotacions d’agents antiavalots de la Brigada Mòbil, que van encerclar els excursionistes i de retruc van provocar un tall de circulació no previst a la N-II.

L’acampada va traslladar-se diumenge al Mas Castelló d’Orriols, una construcció abandonada i afectada també per la MAT, i on ha continuat l’actitud amenaçadora i violenta dels Mossos, que volen provocar un enfrontament i justificar-ne el desallotjament.

La Plataforma No a la MAT denuncia “l’assetjament injustificat envers un col·lectiu que no està practicant accions violentes” i també que “en un moment de crisi i retallades brutals es malbaratin ingents recursos públics per intimidar i criminalitzar un col·lectiu que de manera pacífica i legítima es manifesta contra la MAT”.

Informació relacionada:

-.-

4 de set. 2013

Plataforma NO A LA MAT. Comunicat de Premsa 4 de setembre de 2013


Les tramitacions de la línia d’interconnexió elèctrica Sentmenat – Baixàs (MAT) han rebut un nou impuls aquest estiu. Per una banda, s’ha procedit a atorgar l’autorització administrativa al ramal Coll de l’Espinau (Santa Coloma de Farners) – Riudarenes i, d’altra banda, s’ha declarat d’utilitat pública el tram Bescanó – Santa Llogaia, fet que ha provocat la intensificació de les obres que es realitzen en aquesta zona.


Malgrat l’avanç de la MAT, la gent del territori torna a mobilitzar-se mostrant el seu rebuig contundent a una infraestructura de la qual no s’ha justificat la necessitat amb arguments sòlids i coherents.

La tramitació administrativa del ramal Santa Coloma de Farners – Riudarenes durant el mes d’agost ha reactivat el moviment ciutadà d’oposició a la MAT que, paral·lelament a la seva constitució i organització, ha interpel·lat les administracions i la població amb l’objectiu d’aturar el previsible inici d’obres.


A més a més, les obres en marxa del tram Bescanó – Santa Llogaia no han desanimat la gent del territori a continuar oposant-se a la MAT i, alhora, ha aparegut un moviment de protesta aglutinat al voltant de l’acampada de resistència activa per a la defensa del territori.

Aquesta acampada va començar el 23 d’agost i fins diumenge passat, 1 de setembre, s’havia instal·lat, amb el permís dels propietaris, en tendes de campanya en un terreny afectat pel pas de la MAT. Durant aquesta setmana aquest grup ha realitzat activitats de sensibilització i informació sobre la MAT. Han difós informació als pobles afectats i han realitzat marxes pels paisatges que quedaran definitivament degradats si continua la construcció de la MAT.


Volem denunciar que, des dels primers dies d’existència d’aquesta experiència d’oposició a la MAT, s’ha produït una desmesurada actuació policial. Els Mossos d’Esquadra han pressionat els opositors del campament per fer-los desistir de continuar una lluita, que es planteja des de la desobediència civil. Els registres, les identificacions, les intimidacions i els canvis deliberats de les senyalitzacions per arribar al campament han estat pràctiques quotidianes de la policia catalana.

Divendres passat, 30 d’agost, l’assetjament policial va pujar un grau més i els acampats van haver de suportar els vols d’un helicòpter de la policia. Dissabte 31 d’agost s’havia organitzat una trobada i una sèrie d’actes al poble de Cervià de Ter. Entre els actes programats es va fer una excursió a la zona d’aquest municipi on es fan les obres de la MAT. Un helicòpter va seguir la marxa, i es van desplaçar fins a Cervià nombroses dotacions d’agents antiavalots procedents de la tristament famosa Brigada Mòbil amb seu a Sabadell. La presència policial va ser desproporcionada i l’encerclament dels excursionistes reivindicatius al pas per la Nacional II va provocar un tall de la circulació, que no havien previst els organitzadors de l’acte.


El diumenge 1 de setembre els activistes de l’acampada van decidir instal·lar-se en un espai menys provisional i van ocupar el Mas Castelló d’Orriols, construcció abandonada i afectada també per la MAT. Des del primer moment han patit l’actitud amenaçadora i violenta dels Mossos que busquen la provocació i l’enfrontament per tal de justificar un desallotjament que avui dia seria il·legal.

Des de la Plataforma No a la MAT denunciem aquesta situació d’assetjament injustificat envers un col·lectiu que no està practicant accions violentes. Les declaracions dels responsables policials, que justifiquen la persecució que estan duent a terme pel risc de sabotatges, no tenen cap base ja que en els nombrosos registres que han fet no han trobat res susceptible de produir danys.


També denunciem que en un moment de crisi i retallades brutals es malbaratin ingents recursos públics per intimidar i criminalitzar un col·lectiu que de manera pacífica i legítima es manifesta contra la MAT.

Com a ciutadans ens preocupa que el cos dels Mossos d’Esquadra esdevingui en aquest context de crisi política, econòmica i social una força cada vegada més repressiva que d’ordre públic.
Girona, 4 de setembre de 2013.

Font: El Lokal

-.-

Els últims de la MAT

Uns joves ocupen una masia amb el suport de veïns i sota nodrida vigilància dels Mossos

Torres de la línia de Molt Alta Tensió al terme municipal de
Sant Martí de Centelles. Núria Puentes

Ferran Cosculluela / Viladasens
El Periodico 04/08/2013

Quan està a punt d'aixecar-se la primera torre de l'últim tram de la MAT i gairebé tothom dóna la batalla per perduda, uns veïns del petit nucli de Fellines, a Viladasens (Gironès), prossegueixen la seva lluita particular contra la construcció de la línia de molt alta tensió que enllaçarà amb França. Uns joves ocupen una masia amb el suport de veïns i sota nodrida vigilància dels Mossos.

Un dels veïns que s'oposa a la MAT pertany a la família Saus, que als 70 va veure com l'autopista AP-7 va deixar encaixonada la seva masia. Les esplèndides vistes als camps van quedar tapiades per l'enorme talús que sosté la via ràpida per la qual passen cada dia milers de vehicles. Quaranta anys més tard, una altra autopista, en aquest cas un colós elèctric de 400.000 volts, circularà per l'altre costat, a un centenar de metres del seu domicili.

Albert Saus està preocupat. Fa unes setmanes van néixer els seus dos fills i tem per la seva salut. "Hi ha molts estudis que demostren els danys que causen els camps electromagnètics, i la seva influència també és perjudicial per al bestiar. Les nostres finques ocupen unes 50 hectàrees i tenim 1.500 porcs, 400 vedelles i 45.000 pollastres. No és tan fàcil com vendre un pis i marxar a un altre lloc", lamenta aquest pagès de Fellines, regidor a l'oposició de Solidaritat Catalana per la Independència.

>> Llegiu la informació completa sobre l'últim tram de la MAT a e-Periódico.

Actualitzacions al web: Torres Més Altes Han Caigut.

Bases per a la instal·lació d'una torre d'alta tensió a l'Alt Empordà.
Joan Castro  / ICONNA
-.-

3 de set. 2013

Operació policial contra un grup antisistema contrari a la MAT a Fellines

Els Mossos van carregar a les furgonetes onze joves i els van identificar en una gasolinera.

La policia va actuar per evitar un sabotatge en una torre.



Viladasens - Tura Soler / Jordi Gonzalo
El Punt Avui 02/08/2013

Els Mossos d'Esquadra van fer ahir una operació, a efectes de frustrar possibles sabotatges, en el campament que el grup contrari a la MAT Torres Més Altes Han Caigut ha aixecat al costat d'una masia de Fellines, a Viladasens. Els Mossos van fer pujar a les furgonetes antidisturbis onze dels activistes i els van anar a identificar arran de la gasolinera que hi ha al costat de la carretera de l'Escala, a Orriols. Els Mossos van justificar l'actuació dels agents per la possibilitat que els activistes sabotegessin la base d'una torre de la futura MAT a la zona. Al final, cap dels joves identificats no va quedar detingut tot i que des del seu portal d'internet, els membres de Torres Més Altes Han Caigut anunciaven que els Mossos havien fet onze detencions a part de destrossar-los les barricades i apedregar-los. Els joves, que neguen el contacte amb els mitjans de comunicació convencionals, afirmen que informen de les seves accions a través d'emissores radicals italianes. També proclamaven la seva “resistència” a la teulada de la “casa ocupada” Can Castelló, on afirmaven que hi havien portat provisions a base de cuscús i meló per resistir. Per la seva banda, l'alcalde de Viladasens té constància que aquest grup, que ja ha acampat al poble en altres ocasions, té l'autorització de l'amo dels terrenys per acampar-hi, però, en canvi, no li consta que la masia estigui ocupada. L'alcalde va remarcar que des que el grup hi ha acampat hi han aparegut pintades amb lemes contraris a la MAT. Aquest cap de setmana havien muntat diverses activitats, entre les quals una marxa en què se sortia de Cervià i es resseguia el futur trajecte de la MAT.

-.-

2 de set. 2013

Els Mossos renuncien a desallotjar una masia de Bàscara que planta resistència a la línia de la MAT



REDACCIÓ DIRECTA / 02/09/2013

L'oposició a la línia de Molt Alta Tensió ha protagonitzat un cap de setmana de protestes contra la construcció del tram entre Bescanó (Gironès) i Santa Llogaia d'Alguema (Alt Empordà). El dissabte una manifestació va ser bloquejada pels mossos amb un enorme dispositiu de control a Cervià de Ter. L'endemà diumenge una acció al peatge de l'autopista va acabar amb onze persones retingudes durant hores i escorcollades.

A quarts d'una del migdia l'ampli dispositiu d'antiavalots ha desistit de l'intent de desallotjar la finca de Mas Castelló. Els furgons han abandonat la zona i s'han reobert els camins. La gent concentrada ha accedit a la casa, i des de l'assemblea dels resistents a la MAT han fet una crida perquè s'hi sumi més gent. Una desena de persones ha estat tot el matí sobre la teulada del mas esperant l'entrada dels agents, però sembla que finalment no han aconseguit l'ordre de desallotjament. Segons han informat testimonis presencials, poc abans de les nou del matí d'avui dilluns un ampli dispositiu de furgonetes d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra havia arribat al municipi de Bàscara per tal de procedir al desallotjament del Mas Castelló, nom amb el que es coneix la finca de Can Viella d'Orriols. L'edifici fou okupat la setmana passada en senyal de resistència a les obres de la línia de molta alta tensió. Una dotzena de persones resisteixen a la teulada i dins de l'edifici, mentre els agents, que no havien mostrat cap ordre judicial encerclaven el perímetre de la masia i retiraven les barricades que bloquejaven els camins d'accés. Alguns activistes i veïns de la zona s'han apropat a 300 metres del lloc dels fets, on un cordó policial impedia avançar. Fonts policials havien informat que estaven a l'espera de rebre l'ordre per entrar dins la casa, però l'actuació finalment ha quedat suspesa.

La masia estava abandonada i és de l'antic director del Port de Barcelona

Més enllà de l'acampada de resistència que es perllonga des de fa dies al nucli de Fellines, al llarg de la setmana passada un grup d'activistes va entrar a la masia de Can Viella d'Orriols, més coneguda com Mas Castelló, dins el terme municipal de Bàscara. L'immoble és propietat de l'antic director del Port de Barcelona i fa molts anys que està buida, presentant un avançat estat d'abandó. Diumenge a la tarda un dispositiu dels mossos es va apropar fins l'edifici, que és a menys de 100 metres del traçat de la línia elèctrica, i va identificar una de les persones que hi eren. L'objectiu de l'acció és prendre posicions dins una de les finques per on ha de passar la línia de molt alta tensió que ja es troba marcada sobre el territori mitjançant la cimentació del peu de les torres que, segons pretèn Red Eléctrica Espanyola, s'hauran d'alçar sobre el paisatge de l'interior empordanès ben aviat. Són més de 20 els propietaris que s'han negat a signar les actes d'expropiació, i molts d'ells donen suport a les accions de protesta amb la cessió de les seves finques per tal que s'hi desenvolupin les mobilitzacions, acampades i accions. Un dels afectats ha manifestat en declaracions a aquest setmanari: "faran bona feina aquests nois a la masia de Can Viella, allà no s'hi feia res des de fa molts anys". La gravetat de les intencions del govern espanyol i la companyia de distribució es pot entendre de la simple lectura de les dades de l'operació: els cables d'alta tensió passaran a 17 metres d'un habitatge, a 140 metres d'un nucli habitat i a menys de 300 metres del nucli de Fellines, alhora que atravessa granges passant pràcticament per la seva vertical. Totes les dades de la mobilització a Fellines i les novetats de l'okupació de la masia, les podeu actualitzar a través d'aquest web. 

-.-

1 de set. 2013

El govern vol més raons per a la MAT del sud

Demana a l'Estat la justificació de la línia prevista a l'Ebre i el Camp de Tarragona

Batea , a la Terra Alta, és un dels municipis afectats que s'ha manifestat
en contra del projecte Foto: Elisabeth Magre.
El Punt / Avui 01/09/2013

La Generalitat expressa per primera vegada els seus dubtes sobre la nova línia de molt alta tensió (MAT) que Red Eléctrica Española (REE) té prevista entre Escatrón, a Aragó, i la Secuita, al Tarragonès. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha demanat al Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme les raons per les quals s'ha de construir aquesta línia elèctrica de 400.000 volts que travessarà tant les Terres de l'Ebre com el Camp de Tarragona per l'interior, i que té una creixent oposició al territori.

Segons Puig, la reforma del sector elèctric impulsada recentment pel govern estatal crea dubtes sobre un dels arguments de l'avantprojecte de la MAT, que era la necessitat d'evacuació de l'energia eòlica que s'ha de produir a les comarques del sud de Catalunya. La línia, de fet, està prevista també en el Pla de l'Energia a Catalunya 2012-2020, però ara el govern assegura que, de la resposta que rebi del ministeri, en dependrà la decisió de continuar la tramitació del projecte o bé paralitzar-la.

El projecte ha generat un rebuig important a Tarragona pel seu impacte paisatgístic i l'existència de set línies més d'alta tensió a la zona.

Notícies relacionades:

Trinxats per l'alta tensió


-.-